Πολιτική

Το crash test των ευρωεκλογών

Το crash test των ευρωεκλογών

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Η κάλπη του Ιουνίου, το επόμενο κρίσιμο πολιτικό ορόσημο.

Το πολιτικό ημερολόγιο για το 2024 αναμένεται να περιλαμβάνει σκληρές “μάχες” στο κοινοβούλιο από τις αρχές του νέου έτους. Το πολιτικό ημερολόγιο περιλαμβάνει επίσης την ημερομηνία “ορόσημο” της 9ης Ιουνίου για τις ευρωεκλογές.

Οι εκλογές αποτελούν μια κομβική μάχη για ολόκληρη την Ευρώπη, σε μια εποχή που η προσοχή επικεντρώνεται στην άνοδο της ακροδεξιάς, και είναι καθοριστικής σημασίας για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, η δημιουργία του κόμματος της Νέας Αριστεράς, η δημοσκοπική κατάρρευση της Κουμουνδούρου, η ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση των μετρήσεων της κοινής γνώμης, η ενίσχυση του ΚΚΕ, είναι τα δεδομένα, που θα «αναμετρηθούν» με την πραγματικότητα στις κάλπες της 9ης Ιουνίου του 2024. Το διακύβευμα για ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, μοιάζει αυτονόητο και εμπεριέχει μια υπαρξιακή διάσταση για την επόμενη μέρα.

Ειδικά για την αξιωματική αντιπολίτευση, ένα αρνητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές θα αποδυνάμωνε περαιτέρω τη θέση του κόμματος και θα το έριχνε επισήμως στην τρίτη θέση. Πρόσφατα, ο Στέφανος Κασσελάκης προσπάθησε να διαχωρίσει τη συνέχιση της προεδρίας του από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά συνεχίζει να δηλώνει δημοσίως ότι η νίκη είναι ο στόχος του.

Ομοίως, για το ΠΑΣΟΚ, η επιβεβαίωση της δεύτερης θέσης στις δημοσκοπήσεις στην κάλπη θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του κόμματος.

Για την κυβέρνηση, το “διακύβευμα” είναι διαφορετικό. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με περισσότερες από 20 μονάδες, με πάνω από 40% υποστήριξη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον καταλληλότερο υποψήφιο για τη θέση του πρωθυπουργού, και τη στήριξη για τους άλλους υποψηφίους να κυμαίνεται γύρω στο 5%, ο στόχος για την κυβέρνηση δεν είναι μόνο η επιβεβαίωση της πρώτης θέσης, αλλά και η διασφάλιση ότι οι πολίτες Έχει φθάσει στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της η αξιολόγηση της Ο πρωταρχικός στόχος που αναμένεται να πετύχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους ψηφοφόρους είναι η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας. Ο όρος αυτός, τον οποίο ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη συνέχεια, είναι να μην αμφισβητηθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας και η θετική δυναμική που κορυφώθηκε με την ανάκαμψη της επενδυτικής βαθμίδας και τα πρόσφατα σχόλια του διεθνούς Τύπου, αλλά και να συνεχιστεί το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης.

Το Μέγαρο Μαξίμου ουσιαστικά περιμένει από τους πολίτες να αξιολογήσουν θετικά τις δεσμεύσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα από την κάλπη των ευρωεκλογών: οικονομικές και εθνικές αλλαγές, ψηφιοποίηση της παιδείας, της υγείας, της δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης, καθώς και ενίσχυση των εισοδημάτων του παρονομαστή και βελτίωση της καθημερινότητας. Η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί σε μία εκλογική περιφέρεια σε όλη την επικράτεια με τη χρήση διασταυρούμενου συστήματος, ενώ για πρώτη φορά θα εισαχθεί η επιστολική ψήφος, επιτρέποντας σε όλους να ψηφίσουν, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ονομάσει την κυβερνητική του πολιτική “Πολυδιάστατο Εκσυγχρονισμό”, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη διεύρυνση του ακροατηρίου της Νέας Δημοκρατίας και να απευθυνθεί ακόμη πιο έντονα στο κέντρο, το οποίο σήμερα θεωρείται το κέντρο του εκλογικού σώματος της Νέας Δημοκρατίας. Στόχος της Πειραιώς είναι εν μέρει η μείωση της αποχής, η οποία κατέγραψε “κόκκινο” στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ιδιαίτερα στον δεύτερο γύρο, αλλά και η αποφυγή ψήφων διαμαρτυρίας στις κάλπες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολιτικό “θόρυβο” και να ανακόψουν τα σχέδια της κυβέρνησης.

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζει τα ψηφοδέλτια, κεντρικός στόχος των οποίων είναι να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι που θα απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο θα αντικατοπτρίζουν τον προσανατολισμό της κυβέρνησης. Η παρουσία νυν ευρωβουλευτών όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος είναι εξασφαλισμένη, εφόσον το επιθυμούν.

Επιπλέον, συζητείται έντονα το όνομα του Ολυμπιονίκη και πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Πύρρου Δήμα, ο οποίος πρόσφατα συνόδευσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην επίσκεψή του στην Αλβανία. Μένει να δούμε αν θα υπάρξει “επόμενο βήμα” στη σχέση του Ανδρέα Ρομπάρδη με τη Νέα Δημοκρατία και αν ο πρώην βουλευτής, υπουργός και υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα κάνει αισθητή την παρουσία του στο πολιτικό σκηνικό. Όπως έχει δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρόσωπο που θα εκλεγεί θα πρέπει να αντανακλά έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό και να ενισχύσει τη φωνή της χώρας στην Ευρώπη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments