Γεωπολιτικά

ΗΠΑ: Παράταση για το 2024 παίρνει το θέμα των τουρκικών F-16 & των ελληνικών F-35

ΗΠΑ: Παράταση για το 2024 παίρνει το θέμα των τουρκικών F-16 & των ελληνικών F-35

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΥΑΔΙΚΤΥΟ

Πλησιάζουν δύο χρόνια που η Σουηδία κάνει προσπάθειες να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και η Τουρκία φαίνεται πως χρησιμοποιεί την δική της έγκριση ως «όπλο» για τα F-16.

Αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μέχρι και την τελευταία στιγμή η αμερικανική πλευρά ήλπιζε ότι το ζήτημα θα έκλεινε μέσα στο 2023.

Εκτίνουσες ότι το ζήτημα θα είχε κλείσει την Πέμπτη που θα συνεδρίαζε η τουρκική Βουλή για να κλείσει το θέμα και το οποίο τελικά δεν συνέβη.

Έτσι το Κοινοβούλιο έκλεισε και το ζήτημα μεταφέρθηκε για μετά τις 16 Ιανουαρίου 2024. Από τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι συνεχίζεται κανονικά το ανατολίτικο παζάρι που έχει «στήσει», και βάζει πολλαπλά θέματα στο τραπέζι.

Έτσι, εκτός από τα F-16 θέλει να δει και τον Καναδά να άρει το εμπάργκο που έχει επιβάλει στην τουρκική αμερικανική βιομηχανία αναφέροντας πως όλα αυτά τα θέματα συνδέονται μεταξύ τους.

Έντι Ζεμενίδης: «Η πρόοδος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων δεν μπορεί να είναι αιχμάλωτη από την δυσλειτουργική σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας» Το «παιχνίδι» της παράτασης φαίνεται πως δημιουργεί πρόβλημα και για την αμερικανική πλευρά και παράλληλα επιδρά αρνητικά και στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις γιατί αυτό που η Ουάσινγκτον επιθυμούσε ουσιαστικά να κάνει ήταν να ανακοινώσει ταυτόχρονα τα ελληνικά F-35 και τα τουρκικά F-16, έτσι ώστε να υπάρξει σε επικοινωνιακό επίπεδο μία ισορροπία.

Συνεπώς υπάρχει ο κίνδυνος η Ελλάδα να χάσει και την σειρά της στην παραγωγή των F-35, καθώς τα αιτήματα είναι πάρα πολλά και από πολλές χώρες. Παρόλο που υπήρξε παρέμβαση από τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Συμβουλίου ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Έντι Ζεμενίδη, ο οποίος έστειλε επιστολή στον Άντονι Μπλίνκεν με το μήνυμα ότι η πρόοδος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων δεν μπορεί να είναι αιχμάλωτη από την δυσλειτουργική σχέση που υπάρχει μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments