Πολιτική

Τι σηματοδοτούν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα

Τι σηματοδοτούν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα

Πηγή Φωτογραφίας: [365438] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Οι διορθωτικές κινήσεις στο rotation.

Ήταν σαν σήμερα το 2021, στις 4 Ιανουαρίου, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τον μοναδικό μέχρι σήμερα ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης με οκτώ «εξόδους» στελεχών τότε και με έξι αναβαθμίσεις, ενώ άνοιγε για πρώτη φορά την κυβερνητική πόρτα σε 11 βουλευτές του και σε δυο εξωκοινοβουλευτικούς. Επρόκειτο για την εξαίρεση στον κανόνα του Μητσοτάκη, ο οποίος δεν είναι οπαδός των σαρωτικών ανασχηματισμών αλλά υπέρμαχος των «διορθωτικών κινήσεων». Αυτό επέλεξε χθες: στοχευμένες «διορθώσεις» στην κυβερνητική μηχανή με επίκεντρο ή καλύτερα με αφετηρία το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η αποπομπή της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη – του υπουργού Γιάννη Οικονόμου και του υφυπουργού Κώστα Κατσαφάδου – ήταν η πιο δραστική απόφαση υπό την πίεση μιας σειράς γεγονότων από τον περασμένο Αύγουστο. Ήταν τελικά υπεύθυνη για τις υπόλοιπες αλλαγές: την επιστροφή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Κατεχάκη, την επιστροφή του Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας, την προαγωγή της Δόμνας Μιχαηλίδου στο υπουργείο Εργασίας, καθώς και την αναβάθμιση του βουλευτή Ηλείας Ανδρέα Νικολακόπουλου (υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη) και της βουλευτού Ιωάννα Λυτρίβη (υφυπουργός Παιδείας) εντάχθηκε για πρώτη φορά στο υπουργικό συμβούλιο.

Η ομάδα των «6» ορκίζεται σήμερα στις 18:00 ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανοίγει ξανά παρένθεση σε έναν ευρύτερο ανασχηματισμό, για τον οποίο δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι δρομολογείται στο διάστημα πριν από τις ευρωεκλογές. 

Το πρώτο μήνυμα που λαμβάνουν οι γαλάζιοι βουλευτές και τα γαλάζια στελέχη είναι ότι η αξιολόγηση του έργου και των δράσεων του στελέχους είναι συνεχής. ‘Δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί’, συνηθίζει να λέει ο πρωθυπουργός, ” υπάρχουν αμετακίνητες πολιτικές”.

Το δεύτερο μήνυμα είναι ότι η “διόρθωση” του πρωθυπουργού θα είναι πιο δραστική απέναντι σε ό,τι θολώνει το αφήγημα της κυβέρνησης ή σε ό,τι ανησυχεί και προβληματίζει την κοινή γνώμη. Σημειώνεται πως ύστερα από τις διπλές εθνικές εκλογές του 2023, ο Χρυσοχοΐδης είναι ο τρίτος που αναλαμβάνει στη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, έπειτα από τον Νότη Μηταράκη που εξωθήθηκε σε παραίτηση και βρέθηκε εκτός σχήματος προτού καλά – καλά μάθει το χαρτοφυλάκιο και τον Γιάννη Οικονόμου που ανέλαβε εκτάκτως μετακινούμενος από το χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού.

Το τρίτο μήνυμα έχει να κάνει με τις κατευθύνσεις του Μαξίμου, ιδίως τη μεταρρυθμιστική στάση που θέλει να κρατήσει από την αρχή του νέου κύκλου διακυβέρνησης. Γι’ αυτό και τα ανώτερα κυβερνητικά στελέχη “επιστρέφουν” στο χαρτοφυλάκιο στο οποίο βρίσκονταν προηγουμένως και αποκτούν εμπειρία. Με λίγα λόγια, οι αποφάσεις του Μητσοτάκη βασίζονται στο “ποιος μπορεί να κάνει τη δουλειά”.

Ένα ακόμη μήνυμα σχετίζεται με τα «ανοίγματα» του Μητσοτάκη. Ο ίδιος στράφηκε εκ νέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του αλλά ταυτόχρονα με παράλληλες κινήσεις δείχνει ότι στο rotation χωρούν ευκαιρίες σε στελέχη της νεότερης γενιάς αλλά και πρόσωπα με περισσότερο τεχνοκρατικό, μετριοπαθές προφίλ, έστω κι αν δεν προέρχονται από τα σπλάχνα της ΝΔ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments