Policy Briefs

Γερμανία: Στο τραπέζι το ζήτημα της απαγόρευσης του ακροδεξιού AfD

Γερμανία: Στο τραπέζι το ζήτημα της απαγόρευσης του ακροδεξιού AfD

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Νέες εκκλήσεις για αποπομπή του κόμματος από το Κοινοβούλιο.

Οι αποκαλύψεις ότι μέλη του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) συναντήθηκαν κρυφά με νεοναζί εξτρεμιστές και επιχειρηματίες σε ένα ξενοδοχείο τον Νοέμβριο, πυροδότησε νέες εκκλήσεις για διαγραφή του κόμματος από το κοινοβούλιο, αν και έχει επί του παρόντος το 22% ευνοϊκές απόψεις, περισσότερο από οποιοδήποτε από τα κόμματα στην εξουσία.

Η είδηση ​​δημοσιεύτηκε από την Correctiv , μια ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική ερευνητική εφημερίδα, η οποία περιγράφει μια μυστική συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ανώτεροι πολιτικοί του AfD, νεοναζί και επιχειρηματίες με επιρροή σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο Πότσνταμ στα τέλη Νοεμβρίου.

Όμως, ενώ αυτή η αποκάλυψη συγκλόνισε τη γερμανική πολιτική σκηνή, κατά την οποία η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) τάχθηκε υπέρ του αποκλεισμού του AfD, τα τρία κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού, το Σοσιαλιστικό Κόμμα – Δημοκρατικό (SPD) του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, Οι Πράσινοι και το φιλελεύθερο κόμμα (FDP), φαίνεται να αντιμετωπίζουν το θέμα με μεγάλη προσοχή.

«Έχω κάποια συμπάθεια για [μια τέτοια απαγόρευση], δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό », δήλωσε ο Daniel Günther (CDU/PPE), υπουργός Πρόεδρος του κρατιδίου Schleswig-Holstein, σε συνέντευξή του στο Hamburger Abendblatt την Τετάρτη.

«Συνειδητοποιούμε πόσο επικίνδυνοι είναι. Ακόμη και εδώ στο Schleswig-Holstein », πρόσθεσε.

Αλλά μπορεί να απαιτείται προσοχή, καθώς η απαγόρευση ενός πάρτι δεν είναι μικρή υπόθεση.

Εκτός από το γεγονός ότι το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο αντιτάχθηκε στην απαγόρευση του εξτρεμιστικού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD) το 2017, κυρίως επειδή θεωρήθηκε ότι δεν είχε αρκετή επιρροή εκείνη την εποχή, πιθανότατα θα ήταν δύσκολο να αναλάβουμε ένα δημοφιλές κόμμα όπως το AfD.

Πράγματι, σε αντίθεση με το NPD εκείνη την εποχή, το AfD συγκεντρώνει σήμερα υψηλότερο ποσοστό ευνοϊκών απόψεων από όλα τα κόμματα του συνασπισμού με 22%, γεγονός που το τοποθετεί ακριβώς πίσω από το CDU, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.  Το AfD προηγείται επίσης στις δημοσκοπήσεις με σημαντικά περιθώρια στη Σαξονία, τη Θουριγγία και το Βραδεμβούργο, τις τρεις πολιτείες στις οποίες προγραμματίζονται περιφερειακές εκλογές φέτος, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε το ntv την Πέμπτη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο υπουργός Δικαιοσύνης Marco Buschmann (FDP/Renew Europe) είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός, τονίζοντας ότι εάν η Γερμανία ακολουθούσε τον δρόμο του αποκλεισμού του AfD, θα έπρεπε να είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρει.

«Επειδή, αν έπρεπε να […] παίξουμε με ένα σημαντικό ρίσκο […], τότε υπάρχει, φυσικά, η απειλή της νίκης του AfD σε επίπεδο επικοινωνίας », δήλωσε.

Αμφιλεγόμενες απόψεις για τη μετανάστευση

Στη μυστική συνάντηση τον Νοέμβριο, οι συμμετέχοντες συζήτησαν τη «μετανάστευση» και τους παρουσιάστηκε ένα σχέδιο απέλασης ανεπιθύμητων κατοίκων στη Γερμανία, όπως «μη αφομοιωμένων πολιτών» , θέτοντας ουσιαστικά υπό αμφισβήτηση τα θεμελιώδη δικαιώματα των Γερμανών πολιτών που δεν πληρούν τα κριτήριά τους.

Το σχέδιο πυροδότησε την έντονη αντίδραση του κ. Scholz, ο οποίος είπε σχετικά

Το AfD απάντησε δηλώνοντας ότι αυτό που συζητήθηκε δεν μπορεί να συνδεθεί με το AfD ως κόμμα.

“Το AfD δεν θα αλλάξει τη θέση του σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική, η οποία είναι στο πρόγραμμα του κόμματος, λόγω της γνώμης ενός μεμονωμένου ατόμου σε μια συνάντηση που δεν ήταν εκδήλωση του κόμματος. “AfD”, είπε η υπηρεσία Τύπου του κόμματος στο Euractiv.

Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός πολιτικών υψηλού επιπέδου ζητούν να παρακολουθείται στενά το AfD.

Ενώ η συναρχηγός του SPD Saskia Esken είπε στο ntv ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε το AfD να έχει μεγάλη επιρροή» , η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Nancy Faeser (SPD) είπε στο Sternt ότι «κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τον κίνδυνο [του εξτρεμισμού]».

«Βλέπουμε για άλλη μια φορά ότι είναι απαραίτητο και σωστό το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος να παρακολουθεί πολύ στενά […] πώς συνδέονται εχθροί του Συντάγματος με εκπροσώπους του AfD και ποιες απάνθρωπες ιδεολογίες διαδίδονται εκεί» , πρόσθεσε ο υπουργός. .

Από την πλευρά της συντηρητικής αντιπολίτευσης, το μέλος της Bundestag Roderich Kiesewetter (CDU) πιστεύει ότι είναι δυνατή η απαγόρευση του AfD μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, σύμφωνα με το tagesschau.de.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments