Τεχνολογία

Τα τρία μεγάλα ψηφιακά έργα που θα μεταμορφώσουν την αγορά εργασίας

Τα τρία μεγάλα ψηφιακά έργα που θα μεταμορφώσουν την αγορά εργασίας

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου όλων των εργαζομένων, αλλά καιη δημιουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ώστε 88 διαφορετικές βάσεις δεδομένων του ΕΦΚΑ να διαλειτουργούν μεταξύ τους, περιλαμβάνεται στο ετήσιο σχέδιο δράσης για την «επόμενη μέρα» του υπερ-φορέα ασφάλισης.

Οι τρεις πυλώνες του συστήματος που θα επιτρέπουν την ταχύτερη διεκπεραίωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών υποθέσεων

Η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου όλων των εργαζομένων, αλλά καιη δημιουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ώστε 88 διαφορετικές βάσεις δεδομένων του ΕΦΚΑ να διαλειτουργούν μεταξύ τους, περιλαμβάνεται στο ετήσιο σχέδιο δράσης για την «επόμενη μέρα» του υπερ-φορέα ασφάλισης.

Οι τρεις πυλώνες του συστήματος που θα επιτρέπουν την ταχύτερη διεκπεραίωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών υποθέσεων και θα χρηματοδοτηθούν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αφορούν τις δράσεις «Αριάδνη», Ηριδανός» και «Άτλας».

ΑΡΙΑΔΝΗ: Ψηφιακός μετασχηματισμός συστημάτων εργασίας

Το έργο ΑΡΙΑΔΝΗ θα συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό των συστημάτων της αγοράς εργασίας με τρία σημαντικά υποέργα:

  • ψηφιακή κάρτα εργασίας
  • ενιαία ροή για τα διοικητικά δεδομένα απασχόλησης και κοινωνικής ασφάλισης
  • αναμόρφωση ΟΠΣ Επιθεώρησης Εργασίας

Σήμερα το σύστημα παρακολούθησης των ροών απασχόλησης «Εργάνη» δεν επικοινωνεί επί της ουσίας με το πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ.

Επομένως, η πληροφορία που αφορά την ασφάλιση καταχωρείται πρωτογενώς στο σύστημα ΟΠΣ ΕΦΚΑ μέσω της υποβολής των ΑΠΔ, παρότι σε μεγάλο βαθμό τα στοιχεία αυτά προκύπτουν απευθείας από τις δηλώσεις στην ΕΡΓΑΝΗ, οι οποίες αφορούν την απασχόληση. Αυτή η δυσλειτουργία έχει ως αποτέλεσμα οι επιθεωρητές εργασίας να δυσκολεύονται να ελέγξουν την υποδηλωμένη εργασία και την ασφάλιση του εργαζόμενου.

Την παθογένεια θα «θεραπεύσει» το νέο ψηφιακό σύστημα «Αριάδνη», το οποίο θα συμβάλει στην ενοποίηση των στοιχείων απασχόλησης και ασφάλισης, ώστε να καταστεί δυνατή η προσυμπλήρωση των στοιχείων των ΑΠΔ.

Οι ελεγκτές του ΕΦΚΑ θα μπορούν- σε πραγματικό χρόνο- να γνωρίζουν το ωράριο, την αμοιβή, την μερική ή την πλήρη απασχόληση κάθε εργαζόμενου. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται να καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του ΕΦΚΑ, «κουμπώνοντας» έτσι με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Επιπλέον το νέο σύστημα θα μπορεί να τροφοδοτεί με στοιχεία που αφορούν στον φόρο μισθωτών υπηρεσιών, ενοποιώντας έτσι και τους τρεις πυλώνες της εργασίας (απασχόληση – ασφάλιση – φορολογία).

ΗΡΙΔΑΝΟΣ: Ψηφιακός μετασχηματισμός συστημάτων εργασίας

Θα «τρέξει» εντός του 2024 το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για Θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία για την υποστήριξη των αρμόδιων υπηρεσιών, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αλλά και τη διευκόλυνση των τεχνικών ασφαλείας και των ιατρών εργασίας στο επίπεδο της αρχικής τους εκπαίδευσης, καθώς και της συνεχούς επιμόρφωσης και ενημέρωσής τους.

Ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον ΗΡΙΔΑΝΟ, αφορούν την:

– προώθηση της δημιουργίας ειδικού «Φορέα Ασφάλισης Επαγγελματικού Κινδύνου (επαγγελματικής νοσηρότητας)» έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

– διαμόρφωση ολοκληρωμένου μηχανισμού αναγγελίας και καταγραφής εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.

– ενίσχυση της ετοιμότητας έναντι πιθανών μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων με την ανάπτυξη πάγιων συνεργιών μεταξύ της υγείας και ασφάλειας στην εργασία και της δημόσιας υγείας.

Αναβάθμιση του συστήματος ψηφιακής απονομής συντάξεων «ΑΤΛΑΣ»

Η ανάπτυξη ενός νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος e-ΕΦΚΑ, το οποίο θα υποστηρίζει τις επιχειρησιακές διαδικασίες και λειτουργίες του.

Πηγή: insider.gr//Αγγελική Μαρίνου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments