Οικονομία

Στο τραπέζι φοροαπαλλαγές για ενοικίαση κλειστών κατοικιών που αγγίζουν τα 800.000

Στο τραπέζι φοροαπαλλαγές για ενοικίαση κλειστών κατοικιών που αγγίζουν τα  800.000

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος σε όσους «βγάλουν» στο ενοίκιο κενά σπίτια και κατοικίες τύπου Airbnb

Μια πρόταση των ιδιοκτητών ακινήτων που προβλέπει τριετή απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για τους φορολογούμενους που θα ανοίξουν τα κλειστά ακίνητά τους και θα τα διαθέσουν στην αγορά για ενοικίαση βρίσκεται στο τραπέζι της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Το μέτρο που προτείνει στην κυβέρνηση η ΠΟΜΙΔΑ αφορά κλειστές κατοικίες ή ακίνητα που βρίσκονταν πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για ολόκληρο το 2023. Όσοι τα διαθέσουν τώρα για ενοικίαση τουλάχιστον για μια τριετία θα απαλλαγούν από την πληρωμή του φόρου εισοδήματος για τρία χρόνια. Ειδικά για τα Airbnb η πρόταση αφορά κυρίως αυτούς που ανακαίνισαν και επίπλωσαν τα ακίνητα τους και τα διέθεσαν στις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων αλλά η κίνηση αυτή δεν απέφερε σημαντικά έσοδα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει με ενδιαφέρον την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της υλοποίησης ενός τέτοιου μέτρου και τα οφέλη που θα υπάρξουν στην αγορά ακινήτων με δεδομένο ότι οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και ταυτόχρονα η μειωμένη προσφορά έχει καταστήσει μαρτύριο την ανεύρεση στέγης από τους πολίτες.

Με βάση τις εκτιμήσεις της ΠΟΜΙΔΑ το κόστος για τα κρατικά ταμεία θα είναι περιορισμένο αφού το δημόσιο δεν εισπράττει φόρο εισοδήματος από τα κλειστά ακίνητα παρά μόνο ΕΝΦΙΑ που θα συνεχίσει να εισπράττει. Την ίδια ώρα σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ χιλιάδες ακίνητα θα έβγαιναν στην αγορά συμπιέζοντας τις τιμές των ενοικίων και διευκολύνοντας την εύρεση στέγης χωρίς καμία φορολογική επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες.

Αποκαλυπτικά για το ράλι των ενοικίων είναι τα στοιχεία της Spitogatos σύμφωνα με τα οποία το τέταρτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών πανελλαδικά σημείωσε αύξηση 8,8% με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης κατοικιών να εντοπίζονται μεταξύ άλλων στο κέντρο της Αθήνας. Ειδικότερα τα στοιχεία δείχνουν ότι στην περιοχή Καμίνια- Παλαιά Κοκκινιά η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης αυξήθηκε κατά 32,2% στα 8,8 ευρώ το τ.μ., στην Καλλίπολη -Φρεατίδα σκαρφάλωσε στα 10 ευρώ το τ.μ., σημειώνοντας αύξηση κατά 24,4% και στα Πετράλωνα του κέντρου της Αθήνας καταγράφηκε αύξηση κατά 24,6% της μέσης ζητούμενης τιμής ενοικίασης κατοικιών που διαμορφώθηκε στα 10,9 ευρώ το τ.μ. Επίσης στις περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις περιλαμβάνεται η Αγία Βαρβάρα και τα Δυτικά Προάστια της Αθήνας με 23,8%.

Στη Θεσσαλονίκη, οι μεγαλύτερες αυξήσεις μέσων ζητούμενων τιμών σημειώνονται στην περιοχή του Βαρδάρη – Λαχανόκηποι (22,8%), της Ξηροκρήνης – Παναγιάς Φανερωμένης (19%) και των Αμπελοκήπων (19%).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments