ΑΠΟΨΕΙΣ

Στο ΠΑΣΟΚ θέτουμε τον τομέα της ψυχικής υγείας στην κορυφή της στρατηγικής μας

Στο ΠΑΣΟΚ θέτουμε τον τομέα της ψυχικής υγείας στην κορυφή της στρατηγικής μας

Πηγή Φωτογραφίας: typosthes.gr,Γράφει στο pagenews.gr ο Μπουρχάν Μπαράν Βουλευτής Ν. Ξάνθης ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής

Γράφει στο pagenews.gr ο Μπουρχάν Μπαράν Βουλευτής Ν. Ξάνθης ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής

Η ψυχική υγεία μέχρι πρόσφατα αποτελούσε ένα θέμα «taboo» που δύσκολα θα αναφερόταν στο δημόσιο διάλογο αλλά και σε ανθρώπινο επίπεδο.

Κατά την περίοδο της πανδημίας και κυρίως του καθολικού lockdown διαπιστώθηκε σημαντική επιβάρυνση στην καθημερινότητά μας. Αυτό ήταν και η αφορμή να διεξαχθούν οι πρώτες σημαντικές μεγάλες έρευνες για την ψυχική ευεξία των εργαζομένων στη χώρα μας. Με την «αναγκαστική» τηλεργασία να αποτελεί για μεγάλο χρονικό διάστημα τη νέα καθημερινότητα σε συνδυασμό και με τον ακούσιο εγκλεισμό, τον φόβο για το αύριο και τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών, σχηματίστηκε μια νέα πραγματικότητα φέρνοντας τους εργαζομένους αντιμέτωπους με νέες προκλήσεις και δυσκολίες.

Αναμφίβολα η ψυχική υγεία και η ευεξία (wellbeing) των εργαζομένων, θα πρέπει να αποτελούν βασική προτεραιότητα τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα της χώρας μας καθώς σε ένα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον με ικανοποιημένους υπαλλήλους καλλιεργείται πρόσφορο έδαφος εξέλιξης και δημιουργικότητας ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται μία υγιής ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήχθη από κοινού από το Τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, την ΕΥ Ελλάδος και την Hellas EAP τα προβλήματα ψυχικής υγείας στον χώρο εργασίας, πιθανότατα οξύνθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid-19 και παρά το χρονικό διάστημα που έχει περάσει δεν φαίνεται να μειώνονται. Αντιθέτως η πολιτεία οφείλει να εμβαθύνει ουσιαστικά στο ζήτημα της ψυχικής ευεξίας των εργαζομένων βάζοντας την ψυχική υγεία στην κορυφή της ατζέντας.

Τα σημαντικά ευρήματα της έρευνας, θα πρέπει να μας προβληματίσουν καθώς τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους αισθάνονται μελαγχολία ενώ το 41% απαισιοδοξία για το μέλλον, έναντι  του 35% το 2021. Σχετικά δε με τη διαχείριση του άγχους, το 75% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αισθάνεται νευρικότητα ή εσωτερική ταραχή και το 10% βιώνει κρίσεις πανικού. Σε υψηλά επίπεδα βρίσκονται και οι εκδηλώσεις θυμού καθώς  το 75% των ερωτηθέντων αντιμετωπίζει τέτοιου είδους συναισθήματα.

Το θετικό σε όλη αυτή την κατάσταση, είναι πως πλέον όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας ενδιαφέρονται για την ψυχική τους υγεία και δηλώνουν διατεθειμένοι να αναζητήσουν βοήθεια. Οφείλουμε λοιπόν να σταθούμε όλοι μας αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια για να «σπάσουμε» το στίγμα, με σωστή πληροφόρηση, με σεμινάρια στους χώρους εργασίας για την φροντίδα της ψυχικής ευεξίας, με καταρτισμένους επιστημονικά ψυχολόγους τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς φορείς και με κατάλληλη εκπαίδευση για την διαχείριση του στρες από τις μικρές κιόλας ηλικίες.

Ας μην λησμονεί κανείς άλλωστε πως ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών παροχής ψυχικής υγείας στη χώρα μας, ξεκίνησε με νόμο που εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ν.1397/83) σε συνδυασμό με τη λεγόμενη ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι η ισότιμη αντιμετώπιση των ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας, η δωρεάν πρόσβασή τους σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, οι περισσότερες ευκαιρίες για εκπαίδευση, επαγγελματική αποκατάσταση και κοινωνική συμμετοχή. Δυστυχώς, σήμερα, διαπιστώνουμε τραγικές ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό και ελάχιστα κέντρα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης αναλογικά πάντα με τον αριθμό των ψυχικά νοσούντων.

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει πολλά βήματα ακόμη προς την ισότιμη πρόσβαση όλων αυτών που έχουν την ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης, με ενίσχυση των δομών ανά την Ελλάδα, την ενδυνάμωση των υποστελεχωμένων νοσοκομείων και με την παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις ούτως ώστε να εντάξουν προγράμματα αυτό-φροντίδας στην καθημερινότητα των εργαζομένων.

Το κίνημά μας, αντιστέκεται στο περιβάλλον οπισθοδρόμησης και απώλειας κεκτημένων που έχει δημιουργήσει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και στόχος μας είναι να υπερασπιστούμε και να εξελίξουμε τα έργα των ημερών του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τις ανάγκες του σήμερα, με τη δημιουργία νέων κοινοτικά προσανατολισμένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και με την παροχή καθολικών και ποιοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα αλλαγής με ανοιχτό κοινωνικό διάλογο θέτουμε τον τομέα της ψυχικής υγείας στην κορυφή της στρατηγικής μας πολιτικής με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από την ψυχική νόσο και την εξάλειψη των διακρίσεων και των στερεοτυπικών αντιλήψεων γύρω από αυτήν.

Ο Μπουρχάν Μπαράν είναι Βουλευτής Ν. Ξάνθης ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments