Πολιτική

Τι προβλέπει το ν/σ για τα ομόφυλα ζευγάρια – Άμεση η δημόσια διαβούλευση

Τι προβλέπει το ν/σ για τα ομόφυλα ζευγάρια – Άμεση η δημόσια διαβούλευση

Πηγή Φωτογραφίας: [366673] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται σήμερα το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και τις υιοθεσίες και θα παραμείνει για μια εβδομάδα οπότε θα εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί μετά τις 10 Φεβρουαρίου. Αυτό ανέφερε άλλωστε και ο πρωθυπουργός κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου πήραν τον λόγο αρκετοί υπουργοί μεταξύ των οποίων οι κ. Χατζηδάκης, Βορίδης, Ζαχαράκη, Πιερρακάκης, Σκρέκας, Σταϊκούρας, Σκερτσος, Κεφαλογιάννη, Μιχαηλίδου, Χρυσοχοΐδης, Γεραπετρίτης και Κεραμέως .

Μιλώντας στους υπουργούς, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι σέβεται τη διαφορετική θέση της Εκκλησίας ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα χαλάσει η συνεργασία Πολιτείας – Εκκλησίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε θέμα ισότητας τη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών με το νομοσχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η τροπολογία της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως που θα καθιερώνει την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στο νομοσχέδιο για τον νέο δικαστικό χάρτη, που θα παρουσιάσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για μια «σημαντική μεταρρύθμιση», που εκκρεμεί εδώ και 100 χρόνια.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει συνολικά 13 άρθρα και προγραμματίζεται να κατατεθεί στη Βουλή έως τα μέσα Φεβρουαρίου, αφού θα έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση όπου θα ακουστούν όλες οι απόψεις και προτάσεις, αλλά και συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Ειδικότερα, στο ζήτημα της τεκνοθεσίας -όπου εκδηλώνονται και οι πιο ισχυρές αντιδράσεις- η κυβερνητική πρωτοβουλία δεν θα αναγνωρίζει ως δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, μέσω παρένθετης μητέρας, κάτι που είχε εκφράσει ως επιθυμία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, αν και για την ώρα παραμένει γρίφος αν η απαγόρευση θα συμπεριλάβει και τα ομόφυλα ζευγάρια γυναικών, από τη στιγμή που οι γυναίκες έχουν ήδη δικαίωμα στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Θα αναγνωρίζονται, ωστόσο, τα παιδιά που γεννήθηκαν στο εξωτερικό αλλά και όσα θα γεννηθούν και με παρένθετη μητέρα, επίσης στο εξωτερικό.

Στην Ελλάδα η επιλογή αυτή απαγορεύεται, αλλά αν ένα ζευγάρι βγει στο εξωτερικό και αποκτήσει παιδί με παρένθετη μητέρα, το ελληνικό κράτος θα το αναγνωρίσει.

Οι δε γονείς θα δηλώνονται ως «πατέρας πατέρας» ή «μητέρα μητέρα» και όχι με τους προσδιορισμούς «γονέας 1» ή «γονέας 2». Επιπλέον, το νομοσχέδιο θα αναγνωρίζει ίσα δικαιώματα σε ομόφυλα ζευγάρια, θα εξαιρεί όμως τα διεμφυλικά άτομα ή όσα δηλώνουν «τρίτο φύλο», ενώ θα αναγνωρίζεται αυτόματα ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών που παντρεύτηκαν στο εξωτερικό, αν και θα κληθούν να επιλέξουν αν θα κρατήσουν το γάμο τους ή το σύμφωνο συμβίωσης που θα κάνουν στην Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments