Πολιτική

Η μόνιμη σύνδεση των ελληνικών F-35 με τα τουρκικά F-16

Η μόνιμη σύνδεση των ελληνικών F-35 με τα τουρκικά F-16

Πηγή Φωτογραφίας: Hani.co.uk

Την Δευτέρα η απαντητική επιστολή των Ηνωμένων Πολιτειών στο αίτημα της Ελλάδας.

Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου αναμένεται η απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών στο ελληνικό αίτημα πώλησης των F – 35

Η LOA («Letter of Acceptance»), η επίσημη επιστολή από τις ΗΠΑ προς το υπουργείο Άμυνας ότι αποδέχεται το ελληνικό αίτημα για την πώληση των F-35 αναμένεται τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, αναμένεται το draft (σχέδιο) της LOA στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια και εντός 15 ημερών η τελική επίσημη επιστολή σύμφωνα με τις πάγιες διαδικασίες.

Οι 15 ημέρες δίνονται τυπικά για τυχόν ενστάσεις του Αμερικανικού Κογκρέσου. Όμως, κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι ως προς την απόκτηση των F-35 στην Ελλάδα.

Η αγορά του F-35, ενός μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς stealth (μειωμένης παρατηρησιμότητας), και ιδίως τα όπλα που θα φέρει, είναι μια απόφαση στρατηγικής σημασίας για την άμυνα της χώρας, καθώς πιστεύεται ότι θα προσφέρει σημαντικό ποιοτικό πλεονέκτημα στη διασφάλιση της αεροπορικής υπεροχής. Η LOA που αναμένεται από την Αθήνα περιλαμβάνει το κόστος του μαχητικού αεροσκάφους, της συντήρησης και υποστήριξης, καθώς και της εκπαίδευσης των πιλότων.

Ο τελικός αριθμός των αεροσκαφών που πρόκειται να αγοράσει η ελληνική πλευρά αναμένεται να καθοριστεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν την απαντητική επιστολή, η οποία θα μπορούσε αρχικά να είναι 12 αντί για 20.

Άλλωστε, το κόστος και το γεγονός ότι δεν εγκρίθηκαν τα τουρκικά F-16 ήταν δύο παράγοντες που απέτρεψαν την Αθήνα από το να προωθήσει την LOA και επέτρεψαν στη Σουηδία να την αξιολογήσει.

Τα F-35 ήταν ο μόνος εξοπλισμός στον οποίο αναφέρθηκε ο Νίκος Δένδιας στην ομιλία του στη Βουλή, πέραν αυτών που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Σημειώνεται ότι η έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, από την τουρκική Εθνοσυνέλευση ήταν το πρώτο βήμα για να ακολουθήσει άμεσα η επιστολή Μπάιντεν στο Κογκρέσο, με την οποία ο Aμερικανός πρόεδρος ζητά να εγκριθεί η πώληση.

«Η επιστολή αυτή που εστάλη στο αμερικανικό Κογκρέσο δεν είναι το «notification» που στέλνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να προχωρήσει μια εξαγωγή οπλισμού σε μια τρίτη χώρα. Είναι μια επιστολή δήλωσης πολιτικής πρόθεσης», σημείωσε στη Βουλή, η ΥΦΥΠΕΞ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Ακόμα και έτσι πάντως, όλοι συμφωνούν ότι έγινε το πρώτο βήμα και εστάλη μήνυμα καλής θέλησης από την πλευρά των ΗΠΑ.

Τα διπλωματικά παζάρια των τελευταίων δύο ετών έχουν σαφώς επηρεάσει την Ελλάδα και την αναμενόμενη αντίδρασή της στην προμήθεια των F-35.

Παρά την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να αποφύγει τη συσχέτιση των τουρκικών F-16 με τα ελληνικά F-35, η ψήφος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο για την Αθήνα και την Άγκυρα να λάβουν τις απαντήσεις που αναμένουν όσον αφορά τα εξοπλιστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments