Nέα της αγοράς

Mytilineos: Με 82 έργα στο ενεργητικό κλείνει την πρώτη δεκαετία στη Μεγάλη Βρετανία

Mytilineos: Με 82 έργα στο ενεργητικό κλείνει την πρώτη δεκαετία στη Μεγάλη Βρετανία

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο,Με 82 έργα στο ενεργητικό της, συνολικής αξίας συμβολαίων 2,5 δισ. ευρώ κλείνει την πρώτη δεκαετία επιχειρηματικής δράσης στη Μεγάλη Βρετανία η Mytilineos.

Με 82 έργα στο ενεργητικό της, συνολικής αξίας συμβολαίων 2,5 δισ. ευρώ κλείνει την πρώτη δεκαετία επιχειρηματικής δράσης στη Μεγάλη Βρετανία η Mytilineos.

Με 82 έργα στο ενεργητικό της, συνολικής αξίας συμβολαίων 2,5 δισ. ευρώ κλείνει την πρώτη δεκαετία επιχειρηματικής δράσης στη Μεγάλη Βρετανία η Mytilineos.

Ειδικότερα, έως σήμερα ο ελληνικός όμιλος έχει κατασκευάσει 82 ηλιακά έργα ισχύος 1,2 GW (γιγαβάτ) και μονάδες αποθήκευσης χωρητικότητας 1,1 GWh (γιγαβατώρες) ή ισοδύναμες με 650 MW.

Μάλιστα, τα έργα αποθήκευσης μεταφράζονται περίπου στο 33% της αγοράς της Αγγλίας, μια επίδοση η οποία, σύμφωνα με τον  επικεφαλής ανάπτυξης της Mytilineos Renewables στη Δυτική Ευρώπη, κ. Λευτέρη Πλιάκο, επετεύχθη  με έργα που αναπτύχθηκαν για πολλούς πελάτες, αλλά κυρίως με την  Gresham House.

Τα ηλιακά συστήματα

Στα ηλιακά συστήματα, οι μεγαλύτεροι πελάτες του ελληνικού ομίλου είναι η  Lightsource BP (η συνεργασία αφορά περισσότερα από 30 projects την τελευταία δεκαετία) και η Quinbrook  για την οποία κατασκευάζεται αυτήν την περίοδο ένα έργο 373 MW (μεγαβάτ).  Όπως αναφέρει ο κ. Πλιάκος, «είναι με διαφορά το μεγαλύτερο έργο  στην Αγγλία και κατά πάσα πιθανότητα και το μεγαλύτερο  που θα κατασκευαστεί ποτέ στη χώρα, καθώς πλέον είναι δύσκολο να  αδειοδοτηθούν projects αυτού του μεγέθους». Η κατασκευή του, η οποία ξεκίνησε προ τριών μηνών στο North Kent,  είναι προϋπολογισμού  114 εκατομμυρίων λιρών.   Επίσης, τον  τελευταίο χρόνο υπογράφηκαν και οι πρώτες διμερής συμβάσεις αγοραπωλησίας (PPA) με τη Vodafone και τη Centrica.

Οι μονάδες αερίου

Πέρα από τα μεγάλα έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης, η εταιρεία αυτή τη στιγμή κατασκευάζει τέσσερις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανοικτού κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος 1,2 GW (γιγαβάτ), οι τρεις  για λογαριασμό της Drax οι οποίες θα τεθούν σε εμπορική λειτουργία το φθινόπωρο και η μία της Vitol τέλος 2025.  Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της M Power Projects της Mytilineos κ. Κώστα  Χωρινό, οι μονάδες θα   παρέχουν  ηλεκτρικό ρεύμα σε ώρες αιχμής του ηλεκτρικού συστήματος (περίπου 1.500 ώρες/έτος).

Ακόμα, η Mytilineos είναι υπεύθυνη για την προμήθεια και εγκατάσταση ενός σύγχρονου πυκνωτή, για την RWE Generation UK, μίας από τις κορυφαίες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, μέρος του Προγράμματος Stability Pathfinder του Εθνικού Δικτύου για την Αγγλία και την Ουαλία. Παράλληλα, κατασκευάζει στο Protos μία σύγχρονη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από απορρίμματα, ισχύος 50 MW και ετήσιας δυναμικότητας 400.000 τόνων μη ανακυκλώσιμων αστικών, εμπορικών και βιομηχανικών αποβλήτων.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Αγγλίας – Σκωτίας

Όσο για το big project της υποθαλάσσιας  ηλεκτρικής διασύνδεσης Αγγλίας – Σκωτίας, σε κοινοπραξία με τη GE Vernova, η  υπογραφή της σύμβασης ύψους 1 δισ. λιρών ήταν και η αφορμή για μια μεγάλη εκδήλωση την περασμένη Τρίτη στο Λονδίνο, παρουσία πλήθους προσκεκλημένων από τον επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό τομέα.  Η διασύνδεση, γνωστή ως Eastern Green Link 1 (EGL1), αποτελεί βασικό μέρος της νέας υποδομής δικτύων για την υποστήριξη των προσπαθειών του Ηνωμένου Βασιλείου για απαλλαγή από εκπομπές άνθρακα, και αναμένεται να τροφοδοτήσει περισσότερα από δύο εκατομμύρια νοικοκυριά με πράσινη ενέργεια.  Η κατασκευή του καλωδίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το 2025.

Στην Ιβηρική

Παράλληλη πορεία ακολουθεί ο  ελληνικός όμιλος και στην   Ισπανία όπου έχει παρουσία εδώ και μια εξαετία. Στην Κάθερες έχει κατασκευάσει και ένα  από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα  στην Ευρώπη, το Talasol ισχύος 300 MW για την  Ellomay Capital Ltd.  Επίσης, τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει και η δραστηριότητα της εταιρείας στην Πορτογαλία, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ανέφερε χθες ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στους αναλυτές, θα γίνουν τα εγκαίνια γραφείων σε μια νέα αγορά της Ευρώπης.

Πηγή: ot.gr//Μάχη Τράτσα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments