Nέα της αγοράς

Υπό εκκαθάριση στο Χονγκ Κονγκ η Evergrande, ο κινεζικός κολοσσός ακινήτων

Υπό εκκαθάριση στο Χονγκ Κονγκ η Evergrande, ο κινεζικός κολοσσός ακινήτων

Πηγή Φωτογραφίας: in business news.gr, Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ διέταξε να τεθεί υπό εκκαθάριση η εταιρεία Evergrande, γιγαντιαίος κινεζικός όμιλος στον τομέα των ακινήτων, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται υπό το καθεστώς επαπειλούμενης πτώχευσης. Η εταιρεία είχε κληθεί να παρουσιάσει πειστικό σχέδιο αναδιάρθρωσής, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει, ωστόσο απέτυχε. Η ανακοίνωση έφερε αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρείας και σημαντική πτώση στα ασιατικά χρηματιστήρια.

Στην απόφασή της, η δικαστής Λίντα Τσαν ανέφερε ότι, με δεδομένη «την προφανή έλλειψη προόδου από πλευράς της εταιρείας στην παρουσίαση βιώσιμου σχεδίου αναδιάρθρωσης

Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ διέταξε να τεθεί υπό εκκαθάριση η εταιρεία Evergrande, γιγαντιαίος κινεζικός όμιλος στον τομέα των ακινήτων, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται υπό το καθεστώς επαπειλούμενης πτώχευσης. Η εταιρεία είχε κληθεί να παρουσιάσει πειστικό σχέδιο αναδιάρθρωσής, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει, ωστόσο απέτυχε. Η ανακοίνωση έφερε αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρείας και σημαντική πτώση στα ασιατικά χρηματιστήρια.

Στην απόφασή της, η δικαστής Λίντα Τσαν ανέφερε ότι, με δεδομένη «την προφανή έλλειψη προόδου από πλευράς της εταιρείας στην παρουσίαση βιώσιμου σχεδίου αναδιάρθρωσης (…) κρίνω πως είναι προσήκον το δικαστήριο να προχωρήσει στην έκδοση απόφασης για την εκκαθάριση της εταιρείας, και αυτό διατάσσω».

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που είδαν τη Δευτέρα έδειξαν ότι η Evergrande οφείλει περίπου 25,4 δισ. δολάρια σε ξένους πιστωτές και αναφέρουν ότι «είναι αδιαμφισβήτητο ότι η εταιρεία είναι κατάφωρα αφερέγγυα και δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα χρέη της».

Περίπου το 90% των δραστηριοτήτων της Evergrande βρίσκονται στην ηπειρωτική Κίνα.

Με το που έγινε γνωστή η δικαστική απόφαση, η μετοχή του ομίλου Evergrande είχε ελεύθερη πτώση, χάνοντας σχεδόν αμέσως πάνω από 20% της αξίας της. Αυτό είχε ως συνέπεια το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ να ανακοινώσει πως προχωρά στην αναστολή της διαπραγμάτευσής της.

Στην ανακοίνωσή του, το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ανέφερε: «Οι αγοραπωλησίες των τίτλων του ομίλου Evergrande Property Services Group Limited ανεστάλησαν στις 10:19» (σ.σ. τοπική ώρα· 04:19 ώρα Ελλάδας). Ανεστάλη επίσης η διαπραγμάτευση της μετοχής της θυγατρικής του ομίλου που δραστηριοποιείται στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, της Evergrande NEV.

Καθησυχάζει το Πεκίνο

Η δικαστική απόφαση προκάλεσε εύλογους φόβους για το σύνολο των χρηματιστηριακών αγορών, που άρχισαν να πέφτουν. Ωστόσο, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να περιοριστούν.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που είδαν τη Δευτέρα έδειξαν ότι η Evergrande οφείλει περίπου 25,4 δισ. δολάρια σε ξένους πιστωτές και αναφέρουν ότι «είναι αδιαμφισβήτητο ότι η εταιρεία είναι κατάφωρα αφερέγγυα και δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα χρέη της». Ο πρόεδρος του ομίλου Evergrande, Χου Τζιαγίν, συνελήφθη από τις αρχές ως ύποπτος για «εγκλήματα» στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Για την ώρα δεν είναι σαφές πώς η εντολή εκκαθάρισης θα επηρεάσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας ή τις λειτουργίες της Evergrande, η οποία αγωνίζεται να παραδώσει κατοικίες, οι οποίες έχουν έχουν εξοφληθεί από οικογένειες που είχαν επενδύσει τις οικονομίες τους στην αγορά ενός σπιτιού.

Σχολιάζοντας τη δικαστική απόφαση, ο διευθύνων σύμβουλος της Evergrande, Σαούν Σιου, δήλωσε ότι η εταιρεία αισθάνεται «μεγάλη λύπη» για την εντολή εκκαθάρισης, αλλά ότι η δικαστική εντολή επηρεάζει μόνο τη μονάδα China Evergrande που είναι εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ και πως οι εγχώριες και οι υπερπόντιες μονάδες του ομίλου είναι ανεξάρτητες νομικές οντότητες.

Σύμφωνα με τον Σαούν Σιου, η Evergrande θα προσπαθήσει να συνεχίσει την ομαλή λειτουργία και να παραδώσει ακίνητα στους αγοραστές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments