Διεθνή

Σε αγροτικό κλοιό οι Βρυξέλλες

Σε αγροτικό κλοιό οι Βρυξέλλες

Πηγή Φωτογραφίας: www.brusselstimes.com/Ο αγροτικός κόσμος σε όλη την Ευρώπη φαίνεται ότι έβραζε εδώ και καιρό και χρειαζόταν μόνο μια σπίθα για να ανάψει η φωτιά και να εξαπλωθεί παντού. Στον χορό μπαίνουν χώρες με μεγάλο αγροτικό πληθυσμό και σημαντική παραγωγή όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ρουμανία και βέβαια η Ελλάδα.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες.

Ξεχυλίζει η οργή των αγροτών στην Ευρώπη, παρά τις παραχωρήσεις των Βρυξελλών, όπου συνεδριάζουν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες ξύπνησαν σήμερα με μποτιλιαρίσματα και τον ήχο από τις κόρνες, καθώς 1.000 τρακτέρ αναμένονταν στην πρωτεύουσα για να καταγγείλουν οι αγρότες -όχι μόνο Βέλγοι αλλά μαζί τους και Ιταλοί και Ισπανοί- την «ασυνέπεια των ευρωπαϊκών πολιτικών» σε θέματα γεωργίας.

Ο αγροτικός κόσμος σε όλη την Ευρώπη φαίνεται ότι έβραζε εδώ και καιρό και χρειαζόταν μόνο μια σπίθα για να ανάψει η φωτιά και να εξαπλωθεί παντού. Στον χορό μπαίνουν χώρες με μεγάλο αγροτικό πληθυσμό και σημαντική παραγωγή όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ρουμανία και βέβαια η Ελλάδα.

«Υπάρχουν χίλια τρακτέρ ή αγροτικά μηχανήματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι οι αγρότες που διαδηλώνουν προέρχονται κυρίως από το Βέλγιο.

Η Place du Luxembourg, όπου στεγάζονται υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και οι παρακείμενοι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι όπως και πολλοί άλλοι δρόμοι στις Βρυξέλλες καθώς 1.000 τρακτέρ βρίσκονται στους δρόμους πέριξ και εντός της πρωτεύουσας της Ευρώπης, σύμφωνα με μια πρώτη καταμέτρηση που έγινε από τις αρμόδιες αρχές.

Οι πολιτικοί ηγέτες φθάνουν στην έδρα της ΕΕ για την έκτακτη σύνοδο κορυφής. Κάποιοι με κάποιες δυσκολίες. «Δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε εδώ, αλλά ήταν μια ωραία διαδρομή», χαμογέλασε η Κάγια Κάλας, πρωθυπουργός της Εσθονίας.

Μολονότι ο θυμός του αγροτικού κόσμου δεν περιλαμβάνεται στο επίσημο μενού των συζητήσεων της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, είναι φυσικό το θέμα να απασχολεί τις δηλώσεις τους.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντεκρό φθάνοντας στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής δήλωσε: «Είδατε τις διαδηλώσεις των αγροτών. Πρέπει να το συζητήσουμε αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι ανησυχίες που εκφράζουν οι αγρότες είναι εν μέρει κατανοητές. Η κλιματική μετάβαση αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για τις κοινωνίες μας και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι αγρότες είναι εταίροι μας σε αυτό. Έχουν ήδη καταβάλει μεγάλη προσπάθεια. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνουν μια δίκαιη τιμή για τα ποιοτικά προϊόντα που παράγουν. Είμαι πολύ ικανοποιημένος με τις χθεσινές ανακοινώσεις της Επιτροπής. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε περισσότερο από ένα χρόνο (σσ αναβολή της απόφασης για αγρανάπαυση)».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος δήλωσε: «Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης που προωθείται από την Κομισιόν για παύση της απόφασης για αγρανάπαυση. Ετσι θα υπάρξουν πρόσθετες εκτάσεις. Θα επαναλάβω ότι η ελληνική πολιτεία βρίσκεται πάντα δίπλα στον πρωτογενή τομέα όπως κάναμε τα τελευταία 4 χρόνια έτσι και τώρα, ώστε στο μέτρο του εφικτού να αντιμετωπίζουμε τα αιτήματα των αγροτών».

Υπενθυμίζεται χθες ανακοινώθηκαν παραχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την αγρανάπαυση και τις εισαγωγές από την Ουκρανία, οι οποίες όμως δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους αγρότες, οι οποίοι κινητοποιούνται πανευρωπαϊκά σε Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, όπως και στη χώρα μας.

Ένα άλλο θέμα τριβής παραμένει σε εκκρεμότητα στις Βρυξέλλες: αρμόδια για την εμπορική πολιτική των Είκοσι Επτά, η Κομισιόν διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τις χώρες της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη), η οποία ανησυχεί τον αγροτικό τομέα και την οποία το Παρίσι δηλώνει πως δεν θέλει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments