Nέα της αγοράς

EIU: Το 2024 χρονιά σταθερότητας στις τιμές των εμπορευμάτων

EIU: Το 2024 χρονιά σταθερότητας στις τιμές των εμπορευμάτων

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, Πόλεμοι, επιθέσεις Χούθι, el Niño: το διεθνές εμπόριο βρίσκεται φέτος αντιμέτωπο με πρωτοφανείς και σοβαρές απειλείς, ενώ η παγκόσμια οικονομία θα σηκώσει το βάρος της γεωπολιτικής αβεβαιότητας

Πόλεμοι, επιθέσεις Χούθι, el Niño: το διεθνές εμπόριο βρίσκεται φέτος αντιμέτωπο με πρωτοφανείς και σοβαρές απειλείς, ενώ η παγκόσμια οικονομία θα σηκώσει το βάρος της γεωπολιτικής αβεβαιότητας

Πόλεμοι, επιθέσεις Χούθι, el Niño: το διεθνές εμπόριο βρίσκεται φέτος αντιμέτωπο με πρωτοφανείς και σοβαρές απειλείς, ενώ η παγκόσμια οικονομία θα σηκώσει το βάρος της γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Κι όμως, το Economist Intelligence Unit προβλέπει ότι μετά από τρία χρόνια έντονων διακυμάνσεων, φέτος οι τιμές των εμπορευμάτων σε γενικές γραμμές θα σταθεροποιηθούν, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι πρόκειται να υποχωρήσουν. 

O ερευνητικός βραχίονας του Economist αναλύει σε σχετική έκθεση ότι θα υπάρξει κάποια βραχυπρόθεσμη και πρόσκαιρη αναστάτωση στις αγορές, τουλάχιστον μέχρι να επικρατήσουν οι σταθεροποιητικοί παράγοντες, ιδίως οι τάσεις που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση.

Τρόφιμα

EIU: Το 2024 χρονιά σταθερότητας στις τιμές των εμπορευμάτων-1

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των τροφίμων και των ποτών, αναμένεται άνοδος το 2024, καθώς το κλιματικό φαινόμενο el Niño θα επιβαρύνει την παραγωγή και ιδίως τον καφέ και το κακάο. Σύμφωνα όμως με τις τελευταίες προβλέψεις, ο el Niñο αναμένεται να ολοκληρώσει τον κύκλο του νωρίτερα από τα μέσα του έτους.

Πρόκληση για τις τιμές τροφίμων, ιδίως σιταριού, καλαμποκιού και ηλιόσπορου, αποτελεί η απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία της Ερυθράς Θάλασσας. Μέχρι στιγμής, όμως, δεδομένων των εναλλακτικών διόδων που χρησιμοποιεί η Ουκρανία, οι επιπτώσεις δεν ήταν πολύ αισθητές.

Τέλος, άνοδος αναμένεται και στην τιμή του ρυζιού λόγω των περιορισμών στις εξαγωγές από την Ινδία. 

Μέταλλα

EIU: Το 2024 χρονιά σταθερότητας στις τιμές των εμπορευμάτων-2

Σε ό,τι αφορά τα βασικά μέταλλα, το EIU αναμένει ότι οι τιμές θα ανέβουν κατά 3% έπειτα από πτώση κατά τουλάχιστον 11% πέρυσι, καθώς η πράσινη μετάβαση θα ενισχύσει τη ζήτηση για κρίσιμα υλικά. Συγκεκριμένα για το νικέλιο και τον χαλκό, που αποτελούν απαραίτητα κομμάτια της πράσινης μετάβασης, αναμένεται κατακόρυφη αύξηση των τιμών το 2025. Βέβαια, οι αναλυτές αφήνουν περιθώριο νωρίτερης ανόδου λόγω της υψηλής ζήτησης για μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ενέργεια

Πτώση στις τιμές της ενέργειας αναμένει για φέτος το EIU, με το φυσικό αέριο να υποχωρεί κατά περαιτέρω 25% μετά την αποκλιμάκωση του 2023. Προειδοποιεί βέβαια ότι θα δούμε προσωρινές αυξήσεις λόγω ανησυχιών της αγοράς για την ασφάλεια των εφοδιαστικών αλυσίδων εν μέσω των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. Μικρότερη πτώση αναμένεται να σημειώσει η τιμή του LNG, ενώ σε ό,τι αφορά τον άνθρακα προβλέπεται πως θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία. 

Εξαίρεση στον κανόνα θα αποτελέσουν οι τιμές του πετρελαίου, αφενός λόγω των περικοπών στην παραγωγή από τα μέλη του ΟΠΕΚ, αφετέρου λόγω της διεθνούς ζήτησης που αναμένεται να διαμορφωθεί σε επίπεδα ρεκόρ φέτος. Εξάλλου, η ανάφλεξη στο Μεσανατολικό ασκεί ήδη πιέσεις στην πετρελαϊκή αγορά, οι οποίες αντανακλώνται στις τιμές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments