Πολιτική

Μητσοτάκης: Αύριο στη Βουλή οι προτάσεις μου για περαιτέρω ενίσχυση των αγροτών

Μητσοτάκης: Αύριο στη Βουλή οι προτάσεις μου για περαιτέρω ενίσχυση των αγροτών

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στην οποία οι 27 ηγέτες συμφώνησαν για την παροχή βοήθειας 50 δις ευρώ στην Ουκρανία.

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στην οποία οι 27 ηγέτες συμφώνησαν για την παροχή βοήθειας 50 δις ευρώ στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και ποιο είναι το κέρδος για την Ελλάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί όπως είπε «σχετικά σύντομα καταφέραμε να συμφωνήσουμε την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και φυσικά στην παροχή προβλέψιμης και σημαντικής οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία».

Είχαν ληφθεί υπόψιν και όλες οι ελληνικές θέσεις όπως η αύξηση κατά 2 δις συνολικά του φακέλου για χρηματοδότης μετανάστευσης και την αύξηση κατά 1,5 δις για φυσικές καταστροφές. Ναι, παρότι μας πήρε μια σύνοδο παραπάνω το γεγονός ότι καταφέραμε είναι μια θετική εξέλιξη για την ΕΕ».

Για το αγροτικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «Με πρωτοβουλία κάποιων χωρών και της Ελλάδας συζητήθηκε το θέμα έστω και ακροθιγώς στην Σύνοδο και αποτυπώνεται και στα συμπεράσματα. Είναι ένα σύνθετο θέμα και αφορά και άλλες χώρες όχι μόνο την Ελλάδα. Οι ανησυχίες που ακούμε στην πατρίδα μας για την αύξηση του κόστους παραγωγής είναι προβληματισμοί που βρίσκουν ανταπόκριση σε αγρότες σε όλη την ΕΕ. Το ζήτημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Χαιρετίζω τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν, η Ελλάδα αγωνίστηκε παρασκηνιακά για καθεστώς αγρανάπαυσης και αυτό σημαίνει ότι πάνω από 1,5 εκατομμύριο στρέμματα απελευθερώνονται και αυτό σημαίνει πρόσθετο εισόδημα και ενίσχυση των αγροτών».

Πρόσθεσε ότι ξεκινάει ένας βαθύς και στρατηγικός διάλογος για δομικά ζητήματα που σχετίζονται με την ΚΑΠ και την προσπάθεια για πράσινη μετάβαση ευκαιρία να διορθώσουμε ατέλειες. Αύριο θα μιλήσω στη Βουλή θα αναπτύξω σκέψεις για το πως σκοπεύουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω κάντε λίγο υπομονή».

Για το αν θα αλλάξει η αγροτική πολιτική της ΕΕ είπε ότι το 1/3 προϋπολογισμού της ΕΕ πηγαίνει για αγροτική πολιτική. Θα πάρουμε πολλά χρήματα για την ΚΑΠ αλλά υπάρχουν προβλήματα ανταγωνισμού που πρέπει να συζητηθούν. Παραδείγματος χάριν συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και προσαρμογή σε αυστηρές προδιαγραφές και δεν πρέπει όσοι εισάγουν να έχουν περιορισμούς ώστε να μην έχουν πλεονέκτημα ως προς τα κοστολόγιά τους; Είναι ευρωπαϊκά αλλά κάποια θέματα έχουν εθνικό και περιφερειακό χαρακτήρα .

Αύριο θα συζητήσουμε Θεσσαλία για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Και αυτό έχει ευρωπαϊκή διάσταση αν δεν είχαμε διαπραγματευτεί δεν θα μπορούσαμε να στηρίξουμε τους πληγέντες. Η κυβέρνηση έμπρακτα έχει αποδείξει κοντά σε αγρότες και αλιείς μας και το ίδιο κάνουμε τώρα στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών που υπάρχουν και πιστεύω ότι όταν ξεδιπλώσουμε πλήρως τις πρωτοβουλίες μας θα το αντιληφθούν και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments