Διεθνή

Προς νέα εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας;

Προς νέα εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας;

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Δεν επιβεβαιώνει η Χαμάς.

Η Χαμάς έδωσε μια «πρώτη θετική επιβεβαίωση» σε μια πρόταση ανθρωπιστικής παύσης στον πόλεμο με το Ισραήλ και σε μια ανταλλαγή ομήρων και Παλαιστινίων φυλακισμένων.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Μια νέα συμφωνία για εκεχειρία και την απελευθέρωση των ομήρων και των Παλαιστινίων που κρατούνται από το Ισραήλ μελετάται επί του παρόντος, με βάση την πρόταση που προήλθε από τη συνάντηση στη Γαλλία το περασμένο Σαββατοκύριακο μεταξύ Αμερικανών, Ισραηλινών, Καταριανών και Αιγυπτίων αξιωματούχων.

«Η πρόταση αυτή εγκρίθηκε από την ισραηλινή πλευρά και τώρα έχουμε μια πρώτη θετική επιβεβαίωση από τη Χαμάς», δήλωσε ο Μάτζεντ αλ-Ανσάρι.

«Ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε είναι ακόμα πολύ δύσκολος. Είμαστε αισιόδοξοι, γιατί και οι δύο πλευρές έχουν αποδεχθεί τις προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια προσεχή παύση. Ελπίζουμε ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα είμαστε σε θέση να κοινοποιήσουμε καλά νέα για αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

Δεν επιβεβαιώνει η Χαμάς: Βιαστική και ψευδής η δήλωση του Κατάρ Πηγή της Χαμάς στη Γάζα είπε, ωστόσο, στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση για την πρόταση.

«Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το πλαίσιο της πρότασης (…) και η δήλωση του Κατάρ είναι βιαστική και ψευδής», δήλωσε η πηγή αυτή.

Ο σύμβουλος για τα μέσα ενημέρωσης του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του ισλαμιστικού κινήματος δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι η Χαμάς έλαβε την πρόταση εκεχειρίας για κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα, αλλά δεν έδωσε απάντηση σε καμία πλευρά.

«Λέμε ότι το τρέχον στάδιο της διαπραγμάτευσης είναι μηδενικό και ταυτόχρονα δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε καταλήξει σε μια συμφωνία» δήλωσε ο Τάχερ αλ-Νόνο.

Νωρίτερα, Παλαιστίνιος αξιωματούχος, που είχε γνώση των συνομιλιών, ανέφερε ότι η Χαμάς δεν θα απορρίψει την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που έλαβε από τους διαμεσολαβητές αυτή την εβδομάδα, αλλά δεν θα την υπογράψει χωρίς διαβεβαιώσεις ότι το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να τερματίσει τον πόλεμο.

Τι προβλέπει η συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα Οι διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου παρουσίασαν αυτή την εβδομάδα στη Χαμάς την πρώτη συγκεκριμένη πρόταση για παρατεταμένη παύση των μαχών στη Γάζα, η οποία συμφωνήθηκε με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε συνομιλίες στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα.

Η Χαμάς δήλωσε ότι μελετά το κείμενο και ετοιμάζει απάντηση.

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε ότι το κείμενο του Παρισιού προβλέπει μια πρώτη φάση, διαρκείας 40 ημερών, κατά την οποία οι μάχες θα σταματήσουν, ενώ η Χαμάς θα απελευθερώσει τους εναπομείναντες πολίτες από τους περισσότερους από 100 ομήρους που εξακολουθεί να κρατάει. Σε επόμενες φάσεις θα απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί στρατιώτες και θα παραδοθούν οι σοροί των νεκρών ομήρων.

«Περιμένω ότι η Χαμάς δεν θα απορρίψει το έγγραφο, αλλά μπορεί να μη δώσει και μια τελική συμφωνία» δήλωσε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Αντίθετα, περιμένω να στείλει μια θετική απάντηση και να επαναβεβαιώσει τα αιτήματά της: για να υπογραφεί η συμφωνία, θα πρέπει να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα δεσμευτεί ότι θα τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα και θα αποχωρήσει εντελώς από τον θύλακα».

Μια τέτοια μακρά παύση θα ήταν η πρώτη από τις 7 Οκτωβρίου, όταν μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και αιχμαλωτίζοντας 253 ομήρους, προκαλώντας την ισραηλινή επίθεση που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της Γάζας.

Αξιωματούχοι του τομέα της Υγείας στον θύλακα δήλωσαν την Πέμπτη ότι ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 27.000, ενώ χιλιάδες άλλοι νεκροί εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments