Οικονομία

Επενδυτική βαθμίδα: Τα πρώτα οφέλη

Επενδυτική βαθμίδα: Τα πρώτα οφέλη

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο

Κατά την πρώτη δημοπρασία ομολόγου στην εποχή της επενδυτικής βαθμίδας, για κάθε ένα ευρώ που ζητούσε το ελληνικό δημόσιο, οι επενδυτές προσέφεραν εννέα.

Πριν από μερικά χρόνια, οι μόνοι επενδυτές που «έβλεπαν» τα ελληνικά ομόλογα –και συνολικότερα τα ελληνικά assets– ήταν όσοι είχαν το σθένος να ποντάρουν σε αγορές υπερβολικού ρίσκου, προσδοκώντας σε μεγάλες αποδόσεις. Στην πλειοψηφία τους ήταν επενδυτές που άλλοι τους χαρακτηρίζουν «αρπακτικά» και άλλοι «κοράκια». Η ανάκαμψη των τελευταίων ετών και μία σειρά θετικών εξελίξεων, μας έφτασε στο σήμερα, με τους ελληνικούς τίτλους να αποτελούν μία από τις πιο «καυτές» τάσεις στις διεθνείς αγορές, κυρίως για όσους αναζητούν ικανοποιητικές αποδόσεις.

Ποιοι είναι οι λόγοι για την αλλαγή του τοπίου; Οι λόγοι είναι ότι η Ελλάδα έχει ανακάμψει από μια δεκαετή κρίση, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο μέτωπο της ανάπτυξης, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακάμψει, οι δημοσιονομικές επιδόσεις ήταν καλύτερες από τις αναμενόμενες και συνεχίζεται η περαιτέρω μείωση του χρέους.

Αλλά πάνω απ’ όλα, είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που προσελκύει τους επενδυτές. Η συνολική εικόνα είναι ότι η αγορά έχει επαναφέρει την Ελλάδα στην κανονικότητα. Ακόμη καλύτερα, τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται σε ένα είδος άνθησης, χάρη στο γεγονός ότι η ελληνική οικονομία κάνει περισσότερα βήματα προόδου από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή οικονομία. Οι αναλύσεις των περισσότερων επενδυτικών οίκων έχουν επαινέσει την ανάκαμψη της Ελλάδας και τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία έχουν μετατραπεί από “σκουπίδια” σε “κορυφαία επιλογή” για τους μεγάλους παίκτες της αγοράς.

Μία πρώτη απόδειξη είναι η χθεσινή αναφορά της Fitch. Ο οίκος αξιολόγησης που έδωσε την 1η Δεκεμβρίου την επενδυτική βαθμίδα στο ελληνικό αξιόχρεο, προβλέπει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπεραποδίδει της Ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια. Μία δεύτερη απόδειξη είναι η έκθεση της UBS, που κάνει λόγο για ανάπτυξη 3% φέτος και του χρόνου, όταν η Ευρωζώνη μετά βίας θα δει το ΑΕΠ της να αναπτύσσεται από 0,1% έως 1%. Μάλιστα, η Fitch έρχεται να προστεθεί στους οίκους που προβλέπουν νέες αναβαθμίσεις για τις ελληνικές τράπεζες, εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο το «status» των ελληνικών assets.

Αλλά δεν ήταν μόνο η έκδοση ομολόγων που ήταν επιτυχής. Ήταν και η δημοπρασία, η οποία έδωσε στους επενδυτές την ευκαιρία να αγοράσουν ομόλογα των οποίων οι τιμές αναμενόταν να αυξηθούν καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μείωνε τα επιτόκια. Μια ακόμη κινητήρια δύναμη πίσω από το θετικό αποτέλεσμα είναι και το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων. Το ενδιαφέρον αυτό ήταν πιο εμφανές στο συνέδριο της JP Morgan στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα, όπου οι αναλυτές της JP Morgan τόνισαν τον Δεκέμβριο ότι τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα είναι μία από τις τάσεις για το 2024 και προέτρεψαν τους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά.

Χθες ήταν η σειρά της Goldman Sachs να βάλει το λιθαράκι της στη βελτίωση του κλίματος, δίνοντας τιμή-στόχο για το ΧΑ στις 1.550 μονάδες, ήτοι περιθώριο ανόδου άνω του 12% από το κλείσιμο της Πέμπτης 1/2. Το κλίμα ευφορίας για τα ελληνικά assets αντανακλάται στο ΧΑ όπου ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά περίπου 6% μέσα στο 2024 και ο τραπεζικός δείκτης ξεχωρίζει ξανά με άνοδο άνω του 11% στο ίδιο διάστημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments