Πολιτική

Μητσοτάκης: Επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο και το 2024 – 10% έκπτωση στο αγροτικό ρεύμα

Μητσοτάκης: Επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο και το 2024 – 10% έκπτωση στο αγροτικό ρεύμα

Πηγή Φωτογραφίας: [366932] ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Έχουμε δυνατότητα σοβαρής στήριξης του πρωτογενούς τομέα επειδή η οικονομία παράγει πρωτογενή πλεονάσματα

Την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024 ανακοίνωσε στην επικαίρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, για τη Θεσσαλία και το σχέδιο αποκατάστασης των πληγέντων απαντά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν σύρθηκε στη Βουλή ως αποτέλεσμα της ερώτησης για να απαντήσουμε στα φλέγοντα ζητήματα από την πλημμύρα του Daniel, υπογραμμίζοντας πως είναι η τρίτη φορά που συζητάει το θέμα στην ολομέλεια της Βουλής.

Χαρακτήρισε τα θέματα για τον πρωτογενή τομέα, μείζονος σημασίας που δεν προσφέρονται για αντιπαραθέσεις και τόνισε πως επιλέγει την προσέγγιση από την ένταση.

«Επιλέγω την από κοινού αποτελεσματικότητα από την κομματική σκοπιμότητα. Επιλέγω την προσέγγιση από την ένταση, έτσι λειτούργησα και στην τελευταία συνεδρίαση που κάναμε για το ζήτημα της Θεσσαλίας τον Νοέμβριο αλλά και σε κάθε τοποθέτησή μου για το θέμα αυτό, είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Θα ήταν ευχής έργον αν σήμερα καταλήγαμε σε κάποιες κοινές θέσεις και σε κάποιες συμφωνίες επί των πραγματικών δεδομένων για αυτά τα οποία έχουν γίνει και για αυτά τα οποία θα χρειαστεί να γίνουν, διότι η αναγέννηση της Θεσσαλίας ξεπερνά τα κυβερνητικά όρια. Απαιτεί ρεαλισμό και σχεδιασμό, απαιτεί συντονισμό κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης δεύτερου και πρώτου βαθμού. Κυρίως όμως απαιτεί πόρους, απαιτεί χρόνο και συνέπεια».

Αναγνώρισε ότι η Πολιτεία μπορεί να ήταν παρούσα, όχι χωρίς λάθη και καθυστερήσεις, όπως σημείωσε, αλλά με αυταπάρνηση στον πόλεμο με την κλιματική κρίση, χαρακτηρίζοντας πρωτόγνωρη την κατάσταση στη Θεσσαλία από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel».

Μιλάμε για μια τριπλή αρνητική συγκυρία στην Θεσσαλία και μάλιστα όταν η χώρα έβγαινε από τη μάχη με τις καταστροφικές πυρκαγιές έχοντας ήδη δώσει κεφάλαια για αποζημιώσεις και επιστρατεύοντας μηχανισμούς που ήταν ήδη καταπονημένοι Η πλημμύρα ως προς τον όγκο μόνο έχει καταγραφεί ως μια από τις χειρότερες στην ιστορία της Ευρώπης, υπενθύμισε.

Εστιάζοντας στους αγρότες της Θεσσαλίας είπε ότι «προτεραιότητά μας να στηρίξουμε τους δοκιμαζόμενους Θεσσαλούς για να μείνουν στον τόπο τους αλλά και να ανακατασκευάσουμε τις υποδομές που κατέστρεψε η θεομηνία αυτή». Διευκρίνισε δε ότι «αυτή είναι μια άσκηση χρονοβόρα και κοστοβόρα. Πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ σε βάθος 4ετίας. Έχουν ήδη δοθεί πάνω από ένα δισ. ευρώ για δρόμους, νερό και ρεύμα».

Τα αντικειμενικά εμπόδια είναι πολλά. Οι αποζημιώσεις έχουν και αυτές τις δικές τους ιδιαιτερότητες και μπορεί να ξεπεράσουν το ένα δισ. ευρώ. Η πρώτη αρωγή έχει χορηγήσει 148 εκατ. σε 43.000 αγρότες και επιχειρήσεις, άλλα 20 εκατ. έχουν δοθεί ως προκαταβολές σε επιχειρήσεις, συμπλήρωσε.

Τα σχολεία θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της ερχόμενης σχολικής χρονιάς με δωρεά των εφοπλιστών. Θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο σε καλύτερη κατάσταση απο ό,τι πριν την θεομηνία του Daniel, διαβεβαίωσε.

Πρέπει να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις σε αρκετές περιοχές και ήδη δρομολογούνται με συμπράξεις κατασκευαστικών εταιρειών, επισημαίνοντας πως τα τελευταία έργα που έγιναν άντεξαν στη θεομηνία λόγω της υπερβολικής ποσότητας του νερού και πρέπει να πάψουν να κυκλοφορούν άλλα ψέματα.

Υπενθύμισε πως ο ίδιος διαπραγματεύτηκε τη νέα ανακατανομή πόρων με την ΕΕ για να στηριχθούν οι υποδομές της Θεσσαλίας

«Θα έρθει στη βουλή το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των Υδάτων και θα ταράξει τα νερά, κάποιοι θα ξεβολευτούν, αλλά είναι μια τολμηρή μεταρρύθμιση, ενώ τέλος του μήνα θα παραδοθεί το πόρισμα για την ανάταξη της περιοχής της Θεσσαλίας», γνωστοποίησε.

Από την περιφέρεια για την πλήρη καταβολή της αρωγής έχουν καταβάλει ένας στους 7 αγρότες, είπε και σημείωσε «πρέπει να προχωρήσουν όσοι έχουν πληγεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Θέλουμε να είμαστε γρήγοροι αλλά τζάμπα χρήμα δεν θα μοιράσουμε χωρίς να είμαστε τεκμηριωμένοι ότι θα δοθούν σε αυτούς που χρειάζονται» και κάλεσε όσους αγρότες επλήγησαν να προσέλθουν και να καταθέσουν τους φακέλους των δικαιολογητικών, ενώ πρόσθεσε πως μέχρι τώρα έχουν εισπράξει πάνω από 150 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις συνολικά μέχρι τώρα.

Ως το τέλος του μήνα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και αποκατάστασης στάβλων και υπενθύμισε πως  με τροπολογία που ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα προβλέπεται 7ετης ρύθμισης στους λογαριασμούς ρεύματος για τους πληγέντες. «Κάναμε πράξη τη δέσμευσή μας και οι αγρότες δεν θα πληρώνουν τίποτα για 2 έτη και στη συνέχεια οι οφειλές θα ρυθμίζονται σε βάθος 5ετίας», είπε.

Ανακοίνωσε ότι θα επεκταθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024. Δηλαδή επιπλέον 82 εκατ. ευρώ, όπως τόνισε.

Δώσαμε από τον ΕΛΓΑ 1,1 δισ. ευρώ στους αγρότες τα τελευταία 4 χρόνια εκ των οποίων τα μισά προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από το στέρημα του ελληνικού λαού, υπογράμμισε.

«Δεν θα έχουμε τυφλά αιτήματα και τζάμπα υποσχέσεις», ξεκαθάρισε και σχολιάζοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «οι εποχές των λεφτών έχουν περάσει».

Ανακοίνωσε ακόμα επιπλέον μέτρα γα τους αγρότες όπως:

  • Πρόσθετη έκπτωση 10% στο κόστος του αγροτικού ρεύματος από τη ΔΕΗ για τους μήνες από Μάιο μέχρι και Σεπτέμβριο.
  • Ρύθμιση χρεών (ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ) ύψους  87 εκατ. ευρώ με το κράτος να αναλαμβάνει το  75% αγροτικών οφειλών στη Θεσσαλία και στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρξει 10ετή άτοκη εξόφλησή τους.
  • Επιδίωξη για μείωση κατά 30% του κόστους αγροτικού ρεύματος μακροπρόθεσμα και για μια δεκαετία με επιδότηση φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία.  Θα προβλέπονται διμερείς συμβάσεις με στόχο να εφαρμοστεί εντός δύο ετών.
  • Θα ξεκινήσει πρόγραμμα Φωτοβολταϊκά στο χωράφι ύψους 30 εκατ. ευρώ για νέους αγρότες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments