Διεθνή

Ρωσία: Στο 10% ξαφνικά ο Ναντέζντιν αλλά ο Πούτιν βρήκε τρόπο να τον βγάλει εκτός κάλπης

Ρωσία: Στο 10% ξαφνικά ο Ναντέζντιν αλλά ο Πούτιν βρήκε τρόπο να τον βγάλει εκτός κάλπης

Πηγή Φωτογραφίας: In this handout photo released by Russian Presidential Press Service on Monday, June 26, 2023, Russian President Vladimir Putin Video address to the participants and guests of the 11th International Youth Industrial Forum "Engineers of the Future 2023" n Moscow, Russia, (Russian Presidential Press Service via AP)

Εκεί που συγκέντρωνε μόλις 1% στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, ο 60χρονος αντικαθεστωτικός είδε το ποσοστό του να εκτοξεύεται χάρη στις εικόνες με τις τεράστιες ουρές όσων υπέγραψαν υπέρ της υποψηφιότητάς του. Η εκλογική επιτροπή όμως, έβγαλε αρχικά άκυρο το 15% των υπογραφών

Στο 10% ξαφνικά ο Ναντέζντιν αλλά ο Πούτιν βρήκε τρόπο να τον βγάλει εκτός κάλπης Εκεί που συγκέντρωνε μόλις 1% στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, ο 60χρονος αντικαθεστωτικός είδε το ποσοστό του να εκτοξεύεται χάρη στις εικόνες με τις τεράστιες ουρές όσων υπέγραψαν υπέρ της υποψηφιότητάς του. Η εκλογική επιτροπή όμως, έβγαλε αρχικά άκυρο το 15% των υπογραφών.

Ο ρώσος αντιπολεμικός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές Μπόρις Ναντέζντιν δήλωσε ότι η ρωσική Κεντρική Εκλογική Επιτροπή διαπίστωσε ότι το 15% των υπογραφών των υποστηρικτών του που υπέβαλε για να στηρίξει την υποψηφιότητά του, είναι άκυρες. Αν αυτό το ποσοστό επιβεβαιωθεί, θα είναι τρεις φορές υψηλότερο από το επιτρεπόμενο ποσοστό σφάλματος και θα συνιστά λόγο για να τον κρίνει η επιτροπή ακατάλληλο για υποψήφιο απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν στις εκλογές του Μαρτίου. Η επιτροπή θα εκδώσει οριστική απόφαση για το θέμα την Τετάρτη, είπε ο εκπρόσωπος του Ναντέζντιν. Ο ίδιος ο Ναντέζντιν έγραψε στο Telegram ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο αν η επιτροπή αρνηθεί να τον εγγράψει ως υποψήφιο.

Bέβαια, κανένας δεν περιμένει ότι ο 60χρονος Ναντέζντιν θα κερδίσει στις εκλογές, ακόμη και αν του επιτραπεί η υποψηφιότητα, καθώς ο Πούτιν έχει δεδομένη την έκτη θητεία του στο Κρεμλίνο. Αλλωστε, τα τελευταία 24 χρόνια, σημειώνουν οι Times, ο ρώσος πρόεδρος έχει δολοφονήσει, φυλακίσει ή εξαναγκάσει σε εξορία όσους τόλμησαν να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντί του. Παρόλα αυτά, η προεκλογική εκστρατεία του Ναντέζντιν έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον λόγω της εναντίωσής του στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Ναντέζντιν υποστηρίζει ότι ο Πούτιν διέπραξε ένα «μοιραίο σφάλμα» ξεκινώντας τον πόλεμο και έχει δεσμευτεί ότι θα τον τερματίσει μέσω διαπραγμάτευσης. Την περασμένη εβδομάδα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν τις θερμοκρασίες υπό το μηδέν για να δηλώσουν επίσημα την υποστήριξή τους στην εκστρατεία του.

Παρά το γεγονός ότι ήταν σχεδόν άγνωστος πριν από λίγες εβδομάδες, ο Ναντέζντιν είδε την υποστήριξή του να αυξάνεται από το 1% στο 10%, σύμφωνα με την ανεξάρτητη εταιρεία δημοσκοπήσεων Russian Field. «Ενας τεράστιος αριθμός ανθρώπων στη Ρωσία θέλει την ειρήνη», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, ο Ναντέζντιν ήταν υποχρεωμένος να συγκεντρώσει 100.000 υπογραφές από περίπου 40 περιοχές για να έχει πιθανότητες να είναι υποψήφιος στις εκλογές του Μαρτίου. Ο ίδιος συγκέντρωσε τριπλάσιο αριθμό υπογραφών, καθώς ο κόσμος στεκόταν στις ουρές επί ώρες, σε πολικές θερμοκρασίες. Ωστόσο, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι δήλωσαν τη Δευτέρα ότι είχαν ανακαλύψει προβλήματα στο 15% των υπογραφών που τον υποστήριζαν -τρεις φορές το επιτρεπόμενο ανώτατο όριο. Ενας αξιωματούχος ισχυρίστηκε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι ο Ναντέζντιν είχε συμπεριλάβει υπογραφές πεθαμένων, ένας ισχυρισμός που χλευάστηκε ευρέως στα social media. «Η εκλογική επιτροπή θέλει να πει ότι αυτές οι ουρές χιλιομέτρων για τον Ναντέζντιν αποτελούνταν από ζόμπι», έγραψε ένα αντιπολιτευόμενο κανάλι στο Telegram. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments