Πολιτική

Κομματικές σκοπιμότητες και ψήφισμα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

Κομματικές σκοπιμότητες και ψήφισμα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Το ψήφισμα για το κράτους δικαίου και την ελευθεροτυπία στη χώρα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση κυβερνητικών στελεχών, που περνούν πλέον στην αντεπίθεση.

Η «μάχη» ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης του επερχόμενου Ιουνίου είναι σαφές ότι δεν θα έχει μόνο πολιτικά χαρακτηριστικά, αλλά εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε ένα κυνήγι μαγισσών.

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει αναμφίβολα αλλάξει την εικόνα της στην Ευρώπη. Ξεκινώντας από την οικονομία της και μέσα από μια σειρά προσπαθειών, που χαρακτηρίζονται από τη θετική στάση της απέναντι στις κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις, η Ελλάδα έχει μετατραπεί από μια οντότητα που έμοιαζε με παρία σε μια χώρα με μάλλον θετικούς συνειρμούς.

Παρ’ όλα αυτά, για έβδομη φορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λογοδοτεί και αποφαίνεται για ζητήματα που αφορούν την ίδια τη δημοκρατική υπόσταση του ελληνικού κράτους, δηλαδή τη λειτουργία του κράτους δικαίου.

Το ψήφισμα, που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφους 330 υπέρ και 254 κατά, περιγράφει μια χώρα που βρίσκεται στην ίδια σειρά με την Ουγγαρία του Όρμπαν και φτάνει στο σημείο να προτείνει ακόμη και τη λήψη μέτρων, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης της χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ».

Το ψήφισμα για το κράτος δικαίου και την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα προκάλεσε την έντονη αντίδραση κυβερνητικών αξιωματούχων. Κάνουν λόγο για μια εμμονική και πολιτικά υποκινούμενη ομάδα ευρωβουλευτών που συστηματικά διασύρουν την Ελλάδα σε κάθε ευκαιρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χαρακτηρίζοντας το ψήφισμα κατάπτυστο και κατηγορώντας το ευθέως για πολιτική σκοπιμότητα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «ενόψει ευρωεκλογών και δεδομένου ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη σημειώνουν επιτυχίες σε όλα τα επίπεδα – στην οικονομία, στις μεταρρυθμίσεις, στην εξωτερική πολιτική, στο μεταναστευτικό, οι γνωστοί κύκλοι της κεντροαριστεράς και της αριστεράς στην Ευρώπη επανέφεραν στη δημόσια συζήτηση τους υποτιθέμενους κινδύνους για τις συνθήκες του Κράτους Δικαίου που επικρατούν στη χώρα μας, με ένα κείμενο επιτομή λαϊκισμού και παραπληροφόρησης, τα μέλη των συγκεκριμένων πολιτικών ομάδων μετατρέπουν σε πολιτική αρένα τις Βρυξέλλες κλονίζοντας δυστυχώς την αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Η κυβερνητική πλειοψηφία μιλά «για μια προσπάθεια δυσφήμισης της Ελλάδας με κινδυνολογίες και εικασίες που δεν επιβεβαιώνονται από τα επίσημα στοιχεία και τις θεσμικές κινήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση και θωράκιση των θεσμών στη χώρα μας».

Για την κυβέρνηση είναι σαφές ότι η στάση ορισμένων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέναντι στην Ελλάδα σχετίζεται άμεσα με τις επικείμενες ευρωεκλογές και, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, επιδιώκει να δημιουργήσει μια παραπλανητική εικόνα.

Δεν είναι τυχαίο, όπως υπογραμμίζουν, ότι το ψήφισμα στήριξαν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρά από την Ομάδα της Αριστεράς, Νίκος Παπανδρέου από τους Σοσιαλιστές, Πέτρος Κόκκαλης από τους Πράσινους, Γιώργος Κύρτσος από την ομάδα Renew Europe και Αλέξης Γεωργούλης από τους μη εγγεγραμμένους, «συμμετέχοντας στην προσπάθεια διασυρμού της χώρας τους».

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση βάζει στο κάδρο τις στάσεις και τις απόψεις που εκφράζουν εντός των συνόρων της βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Παύλος Πολάκης, σχετικά με τη δικαιοσύνη και τους δικαστές, υπενθυμίζοντας ότι ανήκουν στην ίδια πολιτική ομάδα.

Η Ελληνική Κυβέρνηση αποδίδει, τέλος, ιδιαίτερη σημασία στην υποστήριξη που έχει λάβει από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τον επικεφαλής του, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος έχει μιλήσει για κομματική πολιτική κατάχρηση του ζητήματος του κράτους δικαίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments