Γεωπολιτικά

Στόλτενμπεργκ: Οποιαδήποτε επίθεση στο ΝΑΤΟ θα αντιμετωπιστεί με ενιαία και δυναμική απάντηση

Στόλτενμπεργκ: Οποιαδήποτε επίθεση στο ΝΑΤΟ θα αντιμετωπιστεί με ενιαία και δυναμική απάντηση

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: NATO Secretary General Jens Stoltenberg speaks during a news conference with German Chancellor Olaf Scholz after their talks at the Chancellery in Berlin, Germany, January 18, 2022. REUTERS/Hannibal Hanschke/Pool

«Το ΝΑΤΟ παραμένει έτοιμο και ικανό να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους», δηλώνει ο επικεφαλής της Συμμαχίας

«Αναμένω ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ένας ισχυρός και αφοσιωμένος σύμμαχος του ΝΑΤΟ» τονίζει ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέχεια των δηλώσεων του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ σημειώνει ότι «το ΝΑΤΟ παραμένει έτοιμο και ικανό να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους. Οποιαδήποτε επίθεση στο ΝΑΤΟ θα αντιμετωπιστεί με ενιαία και δυναμική απάντηση. Οποιαδήποτε πρόταση ότι οι σύμμαχοι δεν θα υπερασπιστούν ο ένας τον άλλον υπονομεύει όλη την ασφάλειά μας, συμπεριλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ και θέτει Αμερικανούς και Ευρωπαίους στρατιώτες σε αυξημένο κίνδυνο».

Δυσφορία για δηλώσεις Τραμπ

Νωρίτερα, επικρίσεις από δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους προκάλεσαν σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ, περί μη προστασίας από το ΝΑΤΟ κρατών – μελών της συμμαχίας που δεν συνεισφέρουν αρκετά στον προϋπολογισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν ρωτήθηκε, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI, σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε χθες ο Τραμπ, ο οποίος είναι πιθανόν να λάβει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ φέτος.

«Δεν μπορούμε να ρίχνουμε κορόνα-γράμματα σχετικά με την ασφάλειά μας κάθε τέσσερα χρόνια ανάλογα με αυτήν ή την άλλη εκλογική αναμέτρηση, ειδικότερα τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές», είπε ο Μπρετόν, προσθέτοντας πως οι ηγέτες της ΕΕ κατανοούν πως η Ένωση πρέπει να ενισχύσει τις δικές της στρατιωτικές δαπάνες και δυνατότητες.

Θέση για το θέμα πήρε και ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Βλάντισλαβ Κοσίνιακ-Καμίζ.

«Το σύνθημα του ΝΑΤΟ “ένας για όλους, όλοι για έναν” αποτελεί μια ξεκάθαρη δέσμευση. Το να υπονομεύει κανείς την αξιοπιστία των συμμαχικών χωρών σημαίνει ότι αποδυναμώνει ολόκληρο το ΝΑΤΟ», έγραψε σε μήνυμά του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ.

«Καμία προεκλογική εκστρατεία δεν αποτελεί δικαιολογία για να παίζουμε με την ασφάλεια του Συμφώνου».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments