Διεθνή

Τι υπόσχεται ο Τραμπ για τις αμβλώσεις;

Τι υπόσχεται ο Τραμπ για τις αμβλώσεις;

Πηγή Φωτογραφίας: Abortion rights supporters gather to witness North Carolina Governor Roy Cooper vetoing the SB20 legislation limiting most abortions to the first trimester of pregnancy, a sharp drop from the state’s current limit of 20 weeks gestation, in Raleigh, North Carolina, U.S. May 13, 2023. REUTERS/Jonathan Drake

Η επιφυλακτικότητά του οφείλεται στο ότι το θέμα των αμβλώσεων έχει γίνει σημαία των Δημοκρατικών.

Στις ΗΠΑ οι αμβλώσεις έχουν πλέον καταστεί ζήτημα των Πολιτειών, μάλιστα ορισμένες από αυτές έχουν εγκρίνει πολύ περιοριστικές απαγορεύσεις. Προφανώς πρόκειται για νίκη των συντηρητικών ακτιβιστών, έγραψε η Corriere della Sera, όμως τώρα και οι ίδιοι βρίσκονται σε σταυροδρόμι: μερικοί θέλουν εθνική απαγόρευση των αμβλώσεων και επιτίθενται ακόμη και στην πρόσβαση στον προγεννητικό έλεγχο επειδή φρονούν ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να γνωρίζουν αν η εγκυμοσύνη τους θα έχει προβλήματα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Αμερικανών αντιτίθεται στην ψήφιση νόμου για την απαγόρευση των αμβλώσεων σε εθνικό επίπεδο. Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ απαντά προσεκτικά όταν ερωτάται για περαιτέρω απαγορεύσεις στις αμβλώσεις και πολλές φορές αναφέρεται στην ανάγκη επίτευξης κάποιου συμβιβασμού.

Η επιφυλακτικότητά του οφείλεται στο ότι το θέμα των αμβλώσεων έχει γίνει σημαία των Δημοκρατικών. Χάρις στη συγκεκριμένη στάση τους είχαν επιτυχίες στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022. Τώρα προβάλλουν στοιχεία που δείχνουν ότι στο Τέξας, όπου απαγορεύονται οι αμβλώσεις, υπήρξαν 26.313 γεννήσεις παιδιών που συνελήφθησαν σε βιασμούς. Ωστόσο η ψήφιση νόμου από το Κογκρέσο, ο οποίος θα προστατεύει το δικαίωμα στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, προσκρούει στους συσχετισμούς. Η Corriere ανέφερε συγκεκριμένες περιπτώσεις Αμερικανίδων που αναγκάστηκαν να μεταβούν σε άλλη Πολιτεία από αυτήν όπου διαμένουν ώστε να κάνουν έκτρωση. Επίσης, ότι οι εξαιρέσεις που επιτρέπουν την άμβλωση για ιατρικούς λόγους στις Πολιτείες όπου γενικώς οι αμβλώσεις απαγορεύονται είναι άνευ ουσίας, διότι οι γυναίκες που πράγματι χρειάστηκαν έκτρωση δεν μπόρεσαν να την κάνουν. Τα όρια του νόμου είναι ασαφή, όμως οι γιατροί και τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να μηνυθούν αν τον παραβιάσουν. Οι συντηρητικοί πολιτικοί των ΗΠΑ λένε ότι η απαγόρευση των αμβλώσεων δεν είναι μεγάλο πρόβλημα, διότι αν χρειαστεί μια γυναίκα έκτρωση για ιατρικούς λόγους μπορεί να την κάνει – ωστόσο αυτό δεν αληθεύει. Τον απαγορευτικό οίστρο στις ΗΠΑ επέβαλε μια μικρή αλλά φωνασκούσα μειοψηφία με ακραίες θέσεις στο ζήτημα, βασικά ότι η έκτρωση πρέπει να είναι παράνομη. Τα γκάλοπ, όμως, δείχνουν ότι οι Αμερικανοί σε ποσοστό 70%-80% πιστεύουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει απαγόρευση των αμβλώσεων και ότι η επιλογή εμπίπτει στην αρμοδιότητα των ιατρών ή των εγκυμονουσών. Συνεπώς η πλειοψηφία των Αμερικανών πιστεύει ότι η άμβλωση πρέπει να είναι νόμιμη. Το όλο θέμα είχε αντανάκλαση και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου από χώρα σε χώρα ισχύουν διαφορετικά πράγματα. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Στις 9 Ιουνίου 2022 η Ευρωβουλή ενέκρινε ψήφισμα υπέρ της συμπερίληψης στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης του δικαιώματος στην άμβλωση.

Η αλλαγή του χάρτη, όμως, απαιτεί ομοφωνία των 27 χωρών της ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές είχαν τότε σημάνει και συναγερμό για τις πιθανές παγκόσμιες συνέπειες της ανατροπής του νόμου που ακύρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Το ψήφισμα καλούσε τις χώρες της ΕΕ να αποποινικοποιήσουν τις αμβλώσεις και να άρουν τα εμπόδια που εμποδίζουν την πρόσβαση σε αυτές. Σε 22 από τις 27 χώρες της ΕΕ επιτρέπεται στους ιατρούς να αποφαίνονται για την έκτρωση με βάση τις προσωπικές πεποιθήσεις τους. Οι πιο συντηρητικές και οι ακροδεξιές δυνάμεις προσπαθούν να διαβρώσουν το δικαίωμα στην έκτρωση, ακόμα και αν κατόπιν κινδυνεύσουν με αποδοκιμασία στις κάλπες, όπως συνέβη στην Πολωνία, όπου οι γυναίκες υπερψήφισαν την παράταξη του ευρωπαϊστή Ντόναλντ Τουσκ επειδή υποσχέθηκε απελευθέρωση των αμβλώσεων. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα ο Τουσκ ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει άμεσα τον απαγορευτικό νόμο: «Είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε στη Βουλή νομοσχέδιο για νόμιμες και ασφαλείς αμβλώσεις εντός 12 εβδομάδων».

Στην Ουγγαρία, όπου η άμβλωση είναι νόμιμη για ιατρικούς λόγους μέχρι τις 12 εβδομάδες της κυήσεως, η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν εισήγαγε με διάταγμα μέτρα που δυσκολεύουν τη διαδικασία. Και στην Ιταλία επιχειρήθηκε να αμφισβητηθεί το δικαίωμα στην άμβλωση, όμως αντέδρασαν οι προοδευτικές δυνάμεις (Δημοκρατικό Κόμμα, Κίνημα 5 Αστέρων, Italia Viva, +Europa, Συμμαχία Πρασίνων και Αριστεράς) και ανάγκασαν και τη Λίγκα να αποστασιοποιηθεί από τους οπαδούς της απαγόρευσης. Η Corriere κατέληξε στο ότι τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη γινόμαστε μάρτυρες μιας συστηματικής προσπάθειας των πιο συντηρητικών δυνάμεων να αμφισβητηθεί το δικαίωμα στην άμβλωση, το οποίο θεωρούσαμε δεδομένο. Μένει να δούμε σε ποιο βαθμό το εκλογικό σώμα θα συνδέσει την ψήφο του με την υπεράσπιση αυτού του δικαιώματος το 2024, τόσο στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ όσο και στις ευρωεκλογές. Υπάρχει και αυτό το θέμα ανάμεσα στα πολλά κρίσιμα ζητήματα, από τη μετανάστευση μέχρι την οικονομία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments