Policy Briefs

Επικεφαλής ΔΝΤ: Απειλή για την παγκόσμια οικονομία ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς

Επικεφαλής ΔΝΤ: Απειλή για την παγκόσμια οικονομία ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς

Πηγή Φωτογραφίας: Wsj.com

Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τους τρομοκράτες της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας καθώς και οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στα ανοικτά της Υεμένης, που πλήττουν ιδίως τη Διώρυγα του Σουέζ, συνιστούν απειλές για την παγκόσμια οικονομία.

Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τους τρομοκράτες της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας καθώς και οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στα ανοικτά της Υεμένης, που πλήττουν ιδίως τη Διώρυγα του Σουέζ, συνιστούν απειλές για την παγκόσμια οικονομία. Αυτό τόνισε τη Δευτέρα (12/2) η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ντουμπάι, επισημαίνοντας ότι ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας έχει ήδη καταφέρει πλήγμα στην οικονομία της περιφέρειας της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής.

«Φοβάμαι πάνω απ’ όλα το ενδεχόμενο η σύρραξη να τραβήξει σε μάκρος, καθώς όσο παρατείνεται, τόσο μεγεθύνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης», τόνισε η επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού θεσμού της Ουάσιγκτον σε ετήσια εκδήλωση που συγκεντρώνει προσωπικότητες του κόσμου των επιχειρήσεων και πολιτικούς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συνεχίζεται ως αύριο, Τετάρτη (14/3).

«Αυτή τη στιγμή διαπιστώνουμε κίνδυνο διάχυσης στη Διώρυγα του Σουέζ», περιοχή καίριας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο, συνέχισε η κα. Γκεοργκίεβα, αναφερόμενη στις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Στα τέλη Ιανουαρίου, έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (CNUCED στα γαλλικά, UNCTAD στα αγγλικά), προειδοποιούσε πως ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου που διέρχεται από τη Διώρυγα του Σουέζ μειώθηκε κατά 40% και πλέον τους προηγούμενους δυο μήνες.

Αν οι εχθροπραξίες επεκταθούν, «αυτό μπορεί να γίνει ακόμη πιο προβληματικό για τον κόσμο στο σύνολό του», σημείωσε η κυρία Γκεοργκίεβα.

Προκλήσεις

Την 7η Οκτωβρίου, τρομοκράτες της Χαμάς εξαπέλυσαν έφοδο από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας, κατά την οποία σκοτώθηκαν πάνω από 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ανακοινώσεις των ισραηλινών αρχών.

«Αναμένω ότι ως τα μέσα της χρονιάς τα επιτόκια θα κινηθούν προς την κατεύθυνση που κινείται ο πληθωρισμός τον τελευταίο χρόνο», είπε η διευθύντρια του ΔΝΤ ερωτηθείσα για τις μειώσεις των επιτοκίων στις κυριότερες οικονομίες.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ατζάι Μπάνγκα από την πλευρά του τόνισε πως «αυτά που συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας», καθώς επίσης και «στην Ουκρανία (…) και στην Ερυθρά Θάλασσα» εγείρουν τις κυριότερες «προκλήσεις» για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Αν «προσθέσετε τούτες τις μεταβλητές σε αυτό που πιθανόν ήταν ήδη ο χαμηλότερος δείκτης ανάπτυξης των τελευταίων 35 ως 40 χρόνων (…) είναι κάτι που πρέπει να το παρακολουθούμε στενά», πρόσθεσε ο επικεφαλής του έτερου χρηματοπιστωτικού θεσμού της Ουάσιγκτον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments