Policy Briefs

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ο Πούτιν έδωσε ώθηση στην πράσινη μετάβαση της Ευρώπης

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ο Πούτιν έδωσε ώθηση στην πράσινη μετάβαση της Ευρώπης

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία ανάγκασε την Ε.Ε. να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβασή της.

Στην 50ή επέτειο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (13 Φεβρουαρίου) στον ΟΟΣΑ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο Bruno Le Maire δήλωσαν ότι ο πόλεμος Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία ανάγκασε την ΕΕ να επιταχύνει την ενεργειακή της μετάβαση .

«Πέρυσι, για πρώτη φορά, παράγαμε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από άνεμο και ήλιο παρά από αέριο », δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την ομιλία της στις εγκαταστάσεις του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.

Με αφορμή την 50ή επέτειο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπενθύμισε τις προσπάθειες που κατέβαλε η ΕΕ τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση των διαδοχικών κρίσεων του Covid-19 και του πολέμου στην Ουκρανία. Επίσης και πάνω από όλα, η επίδραση που είχαν οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία στο ευρωπαϊκό ενεργειακό σχέδιο.

«Μία στις 5 μονάδες ενέργειας που καταναλώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχεται από ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Σήμερα είναι 1 στους 20», είπε, προσθέτοντας ότι η ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εντός της ΕΕ ήταν, το 2023, πιο σημαντική από αυτή που παράγεται από το ρωσικό αέριο.

Ως εκ τούτου, «η προσπάθεια του Πούτιν να εκβιάσει την Ένωσή μας απέτυχε εντελώς», λέει, αναφερόμενη στη δραστική μείωση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

«Αντίθετα, αυτός [ο Βλαντιμίρ Πούτιν] ώθησε πραγματικά την πράσινη μετάβαση », συνέχισε, δίνοντας έναν υπαινιγμό χαμόγελου όταν πρόφερε μια πρόταση που δεν είχε προγραμματιστεί στην επίσημη ομιλία της. 

Η ΕΕ πρέπει τώρα να συνεργαστεί “πιο στενά με τα μελλοντικά μέλη της Ένωσής μας, όπως τα Δυτικά Βαλκάνια, η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Γεωργία” , δήλωσε, ενώ συνάπτει νέες εταιρικές σχέσεις με τις μεσογειακές χώρες, όπως η Τυνησία και η Μαυριτανία – στο στόχαστρο , την παραγωγή ενέργειας χωρίς άνθρακα στις χώρες αυτές για εξαγωγή μέρους της στην Ε.Ε.

Με άλλα λόγια, να διαφοροποιηθούν οι προμηθευτές. Αυτό για το οποίο πιέζει ο ΔΟΕ, ιδιαίτερα στις κρίσιμες πρώτες ύλες.

«Ηλεκτρικά οχήματα, ηλεκτρικές μπαταρίες και αιολικά πάρκα: εάν εξαρτόμαστε κατά 80% από την Κίνα για λίθιο, κοβάλτιο ή σπάνια υλικά […], η εθνική στρατηγική μπορεί να είναι αποτελεσματική και αποδοτική μόνο σε ευρωπαϊκό πλαίσιο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας. , Bruno Le Maire, συμπρόεδρος της εκδήλωσης με τον Ιρλανδό Υπουργό Ενέργειας Eamon Ryan.

«Το πακέτο «Fit for 55» της Ursula von der Leyen, ο νόμος περί κρίσιμων πρώτων υλών (CRMA) και άλλα μέτρα θα αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις », συνέχισε.

Έτσι, «χάρη στον Βλαντιμίρ Πούτιν, επιταχύναμε να είμαστε πιο ανεξάρτητοι, πιο κυρίαρχοι από πλευράς ενέργειας» , δηλώνει, ακολουθώντας τα βήματα της κυρίας φον ντερ Λάιεν.

Ιδιωτικές επενδύσεις

Πάνω από όλα, ο κ. Le Maire επέμεινε στην ανάγκη ιδιωτικών κεφαλαίων και ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενεργειακής μετάβασης.

«Ας είμαστε πολύ σαφείς, όλοι αντιμετωπίζουμε τεράστιες δημοσιονομικές δυσκολίες μετά την κρίση του Covid, με πολύ υψηλό δημόσιο χρέος », είπε, τονίζοντας τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα του προβλήματος.

Ως εκ τούτου, «μην υπολογίζετε σε πρόσθετη δημόσια προσπάθεια ή χρηματοδότηση, γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε πολύ περισσότερα δημόσια κονδύλια στο τραπέζι» . Αντίθετα, «πρέπει να υπολογίζουμε και να βασιζόμαστε στην ιδιωτική χρηματοδότηση », λέει.

Για το σκοπό αυτό, είναι επομένως απαραίτητο να καταστεί ελκυστική η μετάβαση μέσω κινήτρων για επενδύσεις και «η ίδρυση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών το συντομότερο δυνατό» . Τουλάχιστον, ολοκληρώστε το έργο που έχει ήδη γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Ένωση Κεφαλαιαγορών είναι μια πρωτοβουλία της ΕΕ που στοχεύει να επιτρέψει μια ομαλότερη ροή επενδύσεων και αποταμιεύσεων. Αυτό θα επέτρεπε, σύμφωνα με τον κ. Le Maire, να ανταγωνιστεί κάπως τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) των Ηνωμένων Πολιτειών που προορίζεται να χρηματοδοτήσει τη μετάβαση με κόστος επιδοτήσεων και κινήτρων πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μια ένωση κεφαλαίων «θα προσφέρει δισεκατομμύρια ευρώ» , εκτίμησε ο κ. Λεμέρ, στρέφοντας στον Τζον Κέρι, Αμερικανό απεσταλμένο για το Κλίμα, παρών στην εξέδρα στο πλευρό του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments