Nέα της αγοράς

Ουκρανία: Παρούσα η Ελλάδα στην ανασυγκρότηση της χώρας – Στο προσκήνιο το επιχειρείν

Ουκρανία: Παρούσα η Ελλάδα στην ανασυγκρότηση της χώρας – Στο προσκήνιο το επιχειρείν

Πηγή Φωτογραφίας: ot.gr

Αντέχει η ουκρανική οικονομία προσβλέποντας στις ξένες επενδύσεις, ποια πεδία μπαίνουν στα ραντάρ των επιχειρήσεων

Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα είναι ένα από τα σημαντικότερα μεταπολεμικά αναπτυξιακά έργα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με επίσημη κοινή εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των Ηνωμένων Εθνών και της ουκρανικής κυβέρνησης, το κόστος της ανοικοδόμησης προβλέπεται να φτάσει τα 411 δισεκατομμύρια δολάρια, με το ελληνικό επιχειρείν να δηλώνει δυναμικό παρών στην επόμενη μέρα της «μεταπολεμικής» Ουκρανίας.

Κατασκευαστικός και ενεργειακός τομέας «κρύβουν» ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις καθώς οι διαλυμένες, σε μεγάλο βαθμό, υποδομές της χώρας, θα απαιτήσουν κεφάλαια – μαμούθ για την ανάταξή τους.

Σύμφωνα με πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της ουκρανικής πλευράς, το κόστος της ανοικοδόμησης έχει ανέλθει στα 750 δισ. δολάρια ενώ υπολογισμοί της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ανεβάζουν τον λογαριασμό στο αστρονομικό ποσό του 1 τρις. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την νέα πρόταση Κανονισμού («Ukraine Facility») αντιμετωπίζει σφαιρικά τους τρεις πυλώνες στήριξης της Ουκρανίας, ήτοι δημοσιονομική/χρηματοπιστωτική στήριξη, μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση υποδομών και προσαρμογή ουκρανικής οικονομίας και διοίκησης στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. 

Ο χρηματοδοτικός μηχανισμός που δημιουργείται μέσω του Κανονισμού Ukraine Facility προβλέπεται να παράσχει χρηματοδότηση συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τετραετία (2024-2027), η οποία θα κατανεμηθεί σε δάνεια ύψους 33 δισ. ευρώ και επιχορηγήσεις ύψους 17 δισ. ευρώ.

«Η Ελλάδα παρούσα στην ανασυγκρότηση της Ουκρανίας»

«Προσβλέπουμε στο τέλος του πολέμου και στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, σταθήκαμε σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και του διεθνούς δικαίου και απέναντι στην απάνθρωπη ρωσική εισβολή. Η επίθεση κατά της Ουκρανίας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, καμία αναθεωρητική επιχείρηση δεν μπορεί να διεξάγεται στην σημερινή εποχή, η Ελλάδα με την βοήθεια του ιδιωτικού τομέα θα είναι παρούσα και θα συνδράμει στην ανασυγκρότηση της Ουκρανίας και στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της χώρας στο πλαίσιο και της υποψηφιότητάς της για είσοδο στην ΕΕ», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης σε εκδήλωση του ΥΠΕΞ για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας.

«Θα είμαστε παρόντες στην αναζωογόνηση της Ουκρανίας, θα βοηθήσουμε την χώρα να σταθεί ξανά στα πόδια της», διεμήνυσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

«Η ενέργεια από ΑΠΕ ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις»

Κάλεσμα στις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα να επενδύσουν στην Ουκρανία, δίνοντας έμφαση στην μεταφορά και αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ,  απηύθυνε ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας, Yaroslav Demchenkov

«Επανέρχεται η ουκρανική  οικονομία»

«Η ελληνική συνδρομή είναι καίρια για το μέλλον της Ουκρανίας, οι υποδομές μας καταρρέουν, αντιμετωπίζουμε πλήθος προκλήσεων, είμαστε όμως ακόμα εδώ. Η οικονομία μας επανέρχεται με αιχμές άμυνα, γεωργία, ενέργεια, χάλυβα και παραγωγή φαρμάκων», σημείωσε ο Oleh Nemchinov, γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ουκρανίας.

«Θέλουμε να προσελκύσουμε άμεσες ξένες επενδύσεις, έχουμε ήδη 74 βιομηχανικά πάρκα, έχουμε εταιρείες που εμπλέκονται με τις ΑΠΕ και την ανακύκλωση, είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη της Ελλάδας», επεσήμανε.

«Η ΕΤΕπ με 420 εκατ. ευρώ στηρίζει την Ουκρανία»

«Ο ουκρανικός λαός αντιστέκεται, αξίζει τον θαυμασμό μας, είμαστε όλοι αποφασισμένοι να συνδράμουμε την Ουκρανία στην ανοικοδόμησή της. Με το ταμείο ύψους 420 εκατ. ευρώ που έχει δημιουργήσει η ΕΤΕπ σε συνεργασία με την Κομισιόν βοηθάμε έμπρακτα την Ουκρανία στην ανασυγκρότησή της όπως και τις ΜμΕ επιχειρήσεις της χώρας», ανέφερε ο Κυριάκος Κακούρης, αντιπρόεδρος της  Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

«Χωρίς τον ιδιωτικό τομέα και την ενεργό συμμετοχή του ανοικοδόμηση της Ουκρανίας δεν μπορεί να υπάρξει», τόνισε η Katarína Mathernová, πρέσβης της ΕΕ στην Ουκρανία.

«Επενδύστε στην Ουκρανία»

Επενδυτικό προσκλητήριο, εστιάζομτας στα κίνητρα που παρέχει σε ξένες επιχειρήσεις η ουκρανική κυβέρνηση, απηύθυνε ο Davyd Arachamia, πρόεδρος του Ukraine Invest και μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου.

Πηγή: ot.gr//Στέφανος Μαχτσίρας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments