Nέα της αγοράς

Η Ιαπωνία «πέφτει» από το βάθρο της 3ης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο

Η Ιαπωνία «πέφτει» από το βάθρο της 3ης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο

Πηγή Φωτογραφίας: facts.net

Βασική αιτία που έχασε την 3η θέση παγκοσμίως είναι η υποτίμηση του γεν.

Σάλος στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, για το γεγονός ότι έχασε το 2023 τον συμβολικό τίτλο της τρίτης μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης στον κόσμο, τον οποίο κατέχει πλέον η Γερμανία. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Ιαπωνίας σχολιάζουν το θέμα εκτενώς κάνοντας αναφορά στην υποτίμηση του γεν, αλλά και στην χρόνια αδυναμία ως προς την παραγωγικότητα.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα για το ιαπωνικό ΑΕΠ, που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, το ονομαστικό ΑΕΠ της Ιαπωνίας ανήλθε σε κάπου 4,2 τρισεκ. δολάρια, έναντι περίπου 4,5 τρισεκ. που ήταν αυτό της Γερμανίας. Σημειωτέον, ότι η αύξηση του ΑΕΠ της Γερμανίας αποδόθηκε κυρίως στον πληθωρισμό, που ήταν υψηλός πέρυσι στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Όμως, σε πραγματικές τιμές (προσαρμοσμένες για να ληφθούν υπόψη ο πληθωρισμός και οι εποχικές διακυμάνσεις), η ιαπωνική οικονομία επεκτάθηκε κατά 1,9% την περασμένη χρονιά, ενώ αυτή της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,3%, σύμφωνα με επίσημους αριθμούς που δημοσιοποιήθηκαν στο Βερολίνο τον Ιανουάριο.

Ο Atsushi Takeda, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Ερευνών Itochu, δήλωσε ότι η διολίσθηση της κατανάλωσης ήταν τρομακτική. «Σοκαρίστηκα με αυτά τα αποτελέσματα», είπε ο Takeda. «Ο αντίκτυπος από την άνοδο των τιμών ήταν μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο». Ο Takeda είπε ότι η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων της BOJ τον Μάρτιο έχει πλέον ουσιαστικά εξαλειφθεί, αν και εξακολουθεί να αναμένει μια κίνηση τον Απρίλιο.

Είναι στ’ αλήθεια η Γερμανία 3η οικονομική δύναμη;

Το τελευταίο διάστημα η Γερμανία πλήττεται από τη μείωση της εξωτερικής ζήτησης, το κόστος της ενέργειας για τον μεγάλο βιομηχανικό τομέα της και την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθωρισμός. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ο τίτλος της Γερμανίας ως τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, εξέλιξη που προεξοφλούσε τον Οκτώβριο στις προβλέψεις του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), μπορεί να είναι και μία οφθαλμαπάτη.

Γεγονός είναι πως και οι δύο χώρες έχουν μεγάλη βιομηχανική και εξαγωγική δύναμη, που όμως χάνει την δυναμική της εδώ και καιρό, ενώ η εσωτερική κατανάλωση υπονομεύεται από τον πληθωρισμό και την υποτίμηση του γεν.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι το τέταρτο τρίμηνο, το ιαπωνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε εκ νέου (-0,1% σε πραγματικές τιμές), για δεύτερη συνεχόμενη φορά, έπειτα από την πολύ πιο αισθητή πτώση του το τρίτο (-0,8%, κατά το αναθεωρημένο προς τα κάτω μέγεθος που δημοσιοποιήθηκε σήμερα).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments