Policy Briefs

Καμάλα Χάρις: Καθησυχάζει την Ευρώπη για Τραμπ και ΝΑΤΟ

Καμάλα Χάρις: Καθησυχάζει την Ευρώπη για Τραμπ και ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Διαβεβαιώσεις για την παγκόσμια ασφάλεια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν την παγκόσμια ασφάλεια, δήλωσε στο Μόναχο την Παρασκευή (16 Φεβρουαρίου) η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, αποστασιοποιημένη σαφώς από τις δηλώσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το ΝΑΤΟ και τους «κακοπληρωτές» .

«Η απομόνωση δεν είναι προστασία », είπε ο Χάρις σε Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους ασφαλείας στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου.

Τα σχόλιά της ήταν μια άμεση απάντηση στον Ντόναλντ Τραμπ, αν και δεν ανέφερε το όνομά του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιδιώκει μια δεύτερη θητεία, έχει προκαλέσει πανικό στους Ευρωπαίους Συμμάχους, δηλώνοντας ότι, αν επέστρεφε στην εξουσία, δεν θα παρείχε πλέον προστασία στους εταίρους του ΝΑΤΟ που δεν ξοδεύουν αρκετά για την άμυνά τους, τους οποίους αποκαλεί «νεκρούς». .

Αυτά τα σχόλια επικρίθηκαν γρήγορα από πολλούς διεθνείς παράγοντες, στην Ευρώπη αλλά και πέρα ​​από τον Ατλαντικό, και ώθησαν τους Ευρωπαίους να επιταχύνουν περαιτέρω τις επενδύσεις στην άμυνα.

Μια τέτοια κίνηση θα αποδυναμώσει την Αμερική και θα υπονόμευε την παγκόσμια σταθερότητα και ευημερία, είπε ο Χάρις, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε αυτήν την εποχή των γεωπολιτικών προκλήσεων, είναι σαφές ότι η Αμερική δεν μπορεί να ξεφύγει. «Και η Αμερική θα συνεχίσει να ηγείται» των προσπαθειών του ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε η κ. Χάρις.

Υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε σε μια απλή αρχή: αυτή της συλλογικής άμυνας, σύμφωνα με την οποία μια επίθεση εναντίον ενός μέλους είναι επίθεση εναντίον όλων.

Όλα τα μέλη της Συμμαχίας τηρούσαν πάντα αυτή την υπόσχεση, ακόμη και μετά την τρομοκρατική επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, υπενθύμισε.

Η κ. Χάρις διαβεβαίωσε τους ευρωπαίους εταίρους ότι τίποτα δεν θα αλλάξει στην πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης, τουλάχιστον όχι υπό τη δεύτερη θητεία του απερχόμενου Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Θα ήταν ανόητο να τεθεί σε κίνδυνο όλο αυτό », είπε.

Την ίδια στιγμή, η κ. Χάρις προειδοποίησε τους Ρεπουμπλικάνους των ΗΠΑ στη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι η απόρριψη δισεκατομμυρίων ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία «θα ήταν δώρο» στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments