Πολιτική

Οι επόμενες κινήσεις στον ελληνοτουρκικό διάλογο

Οι επόμενες κινήσεις στον ελληνοτουρκικό διάλογο

Πηγή Φωτογραφίας: [365632] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΑΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Αναμένεται αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για το Κυπριακό.

Στο επίπεδο του ελληνοτουρκικού διαλόγου, οι εξελίξεις είναι σχετικά δρομολογημένες, αφού περί τις 11 Μαρτίου αναμένεται η επίσκεψη της Υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου στην Τουρκία, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον ομόλογο της Μπουράκ Ακτσαπάρ, για τον επόμενο γύρο του πολιτικού διαλόγου. Αρχές Μαρτίου θα είναι και η συνάντηση του ΥΦΥΠΕΞ για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, με τον Ακτσαπάρ στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας, επίσης στην Τουρκία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν αναμένεται να συναντηθούν στο εγγύς μέλλον. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης στην οποία θα συμμετάσχουν και οι δύο πλευρές και σίγουρα, θα πραγματοποιηθεί πριν από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα τον Απρίλιο. Τον Απρίλιο αναμένεται επίσης να επισκεφθεί την Αθήνα τουρκική αντιπροσωπεία για την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Μιλώντας σε ανοιχτή συζήτηση στο πλαίσιο της 60ής Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας στην Τουρκία, δηλώνοντας πως η Αθήνα έχει “γεωπολιτικές προκλήσεις και επιθετικούς γείτονες στα ανατολικά. Προσπαθούμε να προσεγγίσουμε την Τουρκία για να εξομαλύνουμε και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Και μακροπρόθεσμα, επειδή πρόκειται για μια μακροχρόνια διαδικασία, ναι, αυτό κάποια στιγμή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο μόνιμη ύφεση που θα μας οδηγούσε στο να επανεξετάσουμε ελαφρώς, αλλά τονίζω τη λέξη “ελαφρώς”, τον τρόπο με τον οποίο κατανέμουμε κονδύλια στην αμυντική μας βιομηχανία».

Η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, κατά την πρόσφατη συμμετοχή της σε συζήτηση στο think tank του Ιδρύματος για την Άμυνα των Δημοκρατιών (FDD) στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι οι διαφορές που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία δεν θα επιλυθούν από τη μια μέρα στην άλλη. Ωστόσο, τόνισε ότι μέχρι να βρεθεί λύση, η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρηθεί το καλό κλίμα που επιτρέπει ήρεμα νερά στο Αιγαίο: «Για την Ελλάδα υπάρχει μόνο μία διαφορά, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Δεν νομίζω ότι κάποιος νοήμων άνθρωπος θα μπορούσε να περιμένει ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να συζητά για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών ή να συζητά για διεθνείς συμφωνίες που ισχύουν εδώ και εκατό χρόνια και αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της να διατηρήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε καλή και ομαλή κατάσταση και, όπως τόνισε η κ. Παπαδοπούλου, “να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ανακύπτουν καθημερινά μεταξύ των γειτονικών χωρών. Κάποια είναι πιο σημαντικά, κάποια άλλα λιγότερο. Αλλά όλα συμβάλλουν στην βελτίωση των σχέσεων”.

Κυπριακό ζήτημα

Την ίδια στιγμή και όσο διαρκεί το καλό κλίμα Ελλάδας – Τουρκίας πρέπει να αναμένονται και εξελίξεις στο Κυπριακό. Δεδομένου μάλιστα ότι η προσωπική απεσταλμένη του Μαρία Άνχελα Ολγκίν ντε Κουεγιάρ έχει ήδη πραγματοποιήσει ένα πρώτο γύρο επαφών σε Λευκωσία, Αθήνα και Άγκυρα.

Με βάση πληροφορίες, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στις επαφές του στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, έβαλε το ζήτημα πολύ ψηλά, τονίζοντας την ανάγκη επανέναρξη των συνομιλιών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η Ουάσινγκτον αναμένεται τώρα να αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, την άσκηση πίεσης στην Άγκυρα και τη χρήση της επιρροής της στη Λευκωσία. Και αυτό διότι αναγνωρίζεται άμεσα η ανάγκη να επιστρέψουν και οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και ποντάρουν στην υπέρβαση των εμποδίων που έχουν παγιώσει το μακροχρόνιο αδιέξοδο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments