EDITOR'S PICK

Εργασία: Κανείς δεν θέλει να δουλεύει Παρασκευή – Και αυτό είναι καλό για την εταιρεία

Εργασία: Κανείς δεν θέλει να δουλεύει Παρασκευή – Και αυτό είναι καλό για την εταιρεία

Πηγή Φωτογραφίας: freepik.com//Free photo smartphone near laptop, label, snooze and notebook

Τι δείχνουν έρευνες για το λεγόμενο «φαινόμενο της Παρασκευής»

Από την πανδημία και μετά, τα πιο ευέλικτα σχήματα εργασίας, που συνδυάζουν δουλειά από το σπίτι και από το γραφείο και επί της ουσίας καταργούν οκτάωρα και πενθήμερα κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος.

Μία νέα τάση, η οποία έχει αρχίσει και αναδεικνύεται αφορά στη χαλάρωση της εργασίας για τις Παρασκευές, ή ακόμα και καθόλου εργασία τη συγκεκριμένη ημέρα. Και όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, στόχος είναι να δοθεί στους υπαλλήλους περισσότερος χρόνος για να ολοκληρώσουν τα πράγματα καθώς τελειώνει η εβδομάδα.

Η βαρύτητα της Παρασκευής αποτελεί εδώ και καιρό ένα καίριο ζήτημα για τις εταιρείες.

Πόσο κοστίζουν σε μία εταιρεία οι δυστυχισμένοι εργαζόμενοι

Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Texas A&M, που μελέτησαν το λεγόμενο «φαινόμενο της Παρασκευής», τεκμηρίωσαν το πώς και πόσο μειώνεται η παραγωγικότητα, είτε οι εργαζόμενοι είναι στο γραφείο είτε εργάζονται εξ αποστάσεως.

Ωστόσο, το εν λόγω φαινόμενο έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία από την πανδημία και μετά.

Μάλιστα, μια μελέτη για τις χαμηλές αποδόσεις που έχουν οι εργαζόμενοι τις Παρασκευές απέδειξε ότι το εκτιμώμενο κόστος αυτή της «υπολειτουργίας» για την οικονομία των ΗΠΑ ανέρχεται σε 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Χαλάρωση

Σε μια προσπάθεια να κάνουν τις Παρασκευές περισσότερο ανεκτές, πολλές επιχειρήσεις έχει δοκιμάσει πολλά: χαλάρωση του ενδυματολογικού κώδικα με τις λεγόμενες Casual Fridays, λιγότερες ώρες εργασίας για τους καλοκαιρινούς μήνες, ακόμα και δωρεάν πίτσα ή παγωτό. Αλλά αυτές οι στρατηγικές δεν έκαναν πολλά για να ανατρέψουν την τάση.

Ο Steven Fitzgerald, πρόεδρος του Habanero Consulting Group στο Βανκούβερ, ανέφερε στο Bloomberg, ότι η απαλλαγή από τις συναντήσεις τις Παρασκευές βοηθά την ομάδα του, που αριθμεί 65 άτομα, να απολαμβάνει περισσότερο την ημέρα, ενώ ενισχύει το ηθικό.

«Είναι εύκολο να πηγαίνεις από συνάντηση σε συνάντηση και ειλικρινά, απλά δεν δίνεις στον εγκέφαλό σου χώρο να σκεφτεί», είπε.

Η μισή ημέρα που κάνει τη διαφορά

Ορισμένες εταιρείες δοκιμάζουν να καταργήσουν εντελώς τα απογεύματα της Παρασκευής.

«Θα μπορούσαμε να έχουμε τόση παραγωγικότητα σε τεσσερισήμισι ημέρες όσο και σε πέντε», υποστήριξε από την πλευρά του ο Mark Benden, καθηγητής Περιβαλλοντικής και Επαγγελματικής Υγείας στο Texas A&M. «Δεν νομίζω ότι το απόγευμα της Παρασκευής μας δίνει πολλά».

Μεγάλο μέρος του πειραματισμού στον εργασιακό χώρο μετά την πανδημία έγινε σε μικρότερες εταιρείες, αλλά αυτό αλλάζει σιγά σιγά. Η Shopify, η εταιρεία λογισμικού ηλεκτρονικού εμπορίου, έγινε πρωτοσέλιδο πέρυσι με την ώθησή της να εξαλείψει τις περιττές συναντήσεις. Η JM Smucker καθιέρωσε αυτό που αποκαλεί βασικές εβδομάδες, κατά τις οποίες οι εργαζόμενοι καλούνται να έρχονται στο γραφείο από Τρίτη έως Πέμπτη κάθε δεύτερη εβδομάδα.

Αλλά άλλες εταιρείες έχουν προχωρήσει στην αντίθετη κατεύθυνση: η United Parcel Service και η JPMorgan Chase, για παράδειγμα, έχουν επιστρέψει στις κλασσικές πέντε ημέρες την εβδομάδα στο γραφείο για ορισμένους εργαζόμενους. Και η Deutsche Bank απαγορεύει στο προσωπικό της να εργάζεται από το σπίτι την Παρασκευή και την επόμενη Δευτέρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments