Τεχνολογία

Μπράνσον: Πάρτε μέτρα για την ανεξέλεγκτη τεχνητή νοημοσύνη

Μπράνσον: Πάρτε μέτρα για την ανεξέλεγκτη τεχνητή νοημοσύνη

Πηγή Φωτογραφίας: kathimerini.gr

Φρένο στην τεχνητή νοημοσύνη και την κλιματική κρίση ζητούν να μπει οι Ρίτσαρντ Μπράνσον και Τσάρλς Οπενχάιμερ

Φρένο στην τεχνητή νοημοσύνη και την κλιματική κρίση ζητούν να μπει οι Ρίτσαρντ Μπράνσον και Τσάρλς Οπενχάιμερ. Ο Βρετανός ιδρυτής της Virgin Group, (όμιλος ο οποίος σήμερα ελέγχει περισσότερες από 400 εταιρείες σε διάφορους τομείς) , Ρίτσαρντ Μπράνσον (Richard Branson), μαζί με τον πρώην Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-moon και τον Τσάρλς Οπενχάιμερ (Charles Oppenheimer) — εγγονό του Αμερικανού φυσικού Ρόμπερτ Οπενχάιμερ γνωστός ως «ο πατέρας της ατομικής βόμβας»— υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή και καλούν τους παγκόσμιους ηγέτες να αναλάβουν δράση ενάντια στους  κλιμακούμενους κινδύνους της κλιματικής κρίσης, των πανδημιών, των πυρηνικών όπλα και της ανεξέλεγκτης τεχνητής νοημοσύνη.

Σύμφωνα με το CNBC, στο μήνυμα του, ζητά από τους παγκόσμιους ηγέτες να υιοθετήσουν στρατηγική μακροπρόθεσμης άποψης και «αποφασιστικότητα να επιλύσουν δυσεπίλυτα προβλήματα, όχι απλώς να τα διαχειριστούν, τη σοφία να παίρνουν αποφάσεις με βάση επιστημονικά στοιχεία και λόγους και την ταπεινοφροσύνη να ακούσουν όλους όσους επηρεάζονται».

Οι υπογράφοντες ζήτησαν επείγουσα πολυμερή δράση, μεταξύ άλλων μέσω της χρηματοδότησης της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα, της υπογραφής μιας δίκαιης συνθήκης πανδημίας, της επανέναρξης των συνομιλιών για τα πυρηνικά όπλα και της οικοδόμησης παγκόσμιας διακυβέρνησης που απαιτείται για να γίνει η τεχνητή νοημοσύνη δύναμη για το καλό.

Η επιστολή κυκλοφόρησε την Πέμπτη από τους The Elders, μια μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε από τον πρώην πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα και τον Μπράνσον για να αντιμετωπίσει παγκόσμια ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να υποστηρίξει την παγκόσμια ειρήνη.

Το μήνυμα υποστηρίζεται επίσης από το Future of Life Institute, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ιδρύθηκε από τον κοσμολόγο του MIT Max Tegmark και τον συνιδρυτή του Skype Jaan Tallinn, ο οποίος στοχεύει να κατευθύνει τη μετασχηματιστική τεχνολογία όπως η AI προς όφελος της ζωής και μακριά από κινδύνους μεγάλης κλίμακας.

Ο Tegmark είπε ότι οι Πρεσβύτεροι και η οργάνωσή του ήθελαν να μεταδώσουν ότι, αν και από μόνη της δεν είναι «κακή», η τεχνολογία παραμένει ένα «εργαλείο» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ορισμένες τρομερές συνέπειες, εάν αφεθεί να προχωρήσει γρήγορα στα χέρια των λάθος άτομα.

«Η παλιά στρατηγική για την κατεύθυνση προς καλές χρήσεις [όσον αφορά τη νέα τεχνολογία] πάντα διδάσκονταν από τα λάθη», είπε ο Tegmark σε συνέντευξή του στο CNBC. «Εμείς εφεύραμε τη φωτιά και αργότερα εφεύραμε τον πυροσβεστήρα. Εφεύραμε το αυτοκίνητο, μετά μάθαμε από τα λάθη μας και εφεύραμε τη ζώνη ασφαλείας και τα φανάρια και τα όρια ταχύτητας».

«Μηχανική Ασφαλείας»

«Αλλά όταν το πράγμα ξεπεράσει ήδη το κατώφλι και τη δύναμη, αυτή η στρατηγική μάθησης από τα λάθη γίνεται… καλά, τα λάθη θα ήταν απαίσια», πρόσθεσε ο Tegmark.

«Ως σπασίκλας ο ίδιος, το σκέφτομαι ως μηχανική ασφάλειας. Στέλνουμε ανθρώπους στο φεγγάρι, σκεφτήκαμε πολύ προσεκτικά όλα τα πράγματα που θα μπορούσαν να πάνε στραβά όταν βάζετε ανθρώπους σε δεξαμενές εκρηκτικών καυσίμων και τους στέλνετε κάπου όπου κανείς δεν μπορεί να τους βοηθήσει. Και γι’ αυτό τελικά πήγε καλά».

Συνέχισε λέγοντας, «Αυτό δεν ήταν «doomerism». Αυτό ήταν μηχανική ασφάλειας. Και χρειαζόμαστε αυτό το είδος μηχανικής ασφάλειας και για το μέλλον μας, με πυρηνικά όπλα, με συνθετική βιολογία, με ολοένα και πιο ισχυρό AI».

Η επιστολή εκδόθηκε πριν από τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, όπου κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στρατιωτικοί ηγέτες και διπλωμάτες θα συζητήσουν τη διεθνή ασφάλεια εν μέσω κλιμάκωσης παγκόσμιων ένοπλων συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένων των πολέμων Ρωσίας-Ουκρανίας και Ισραήλ-Χαμάς. Ο Tegmark θα παραστεί στην εκδήλωση για να υποστηρίξει το μήνυμα της επιστολής.

Πηγή: powergame.gr//Μιχάλης Κάσσης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments