Τεχνολογία

Στο μάτι της Κομισιόν η Apple: Έρχεται πρόστιμο μαμούθ 500 εκατ.

Στο μάτι της Κομισιόν η Apple: Έρχεται πρόστιμο μαμούθ 500 εκατ.

Πηγή Φωτογραφίας: emea.gr

Η Κομισιόν πρόκειται να επιβάλει πρόστιμο στην Apple ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ για φερόμενες παραβιάσεις της νομοθεσίας της ΕΕ περί ανταγωνισμού

Η Κομισιόν πρόκειται να επιβάλει πρόστιμο στην Apple ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ για φερόμενες παραβιάσεις της νομοθεσίας της ΕΕ περί ανταγωνισμού, ανέφεραν σε δημοσίευμά τους την Κυριακή οι Financial Times, επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές που έχουν γνώση επί του θέματος. Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία έρχεται αντιμέτωπη με πιθανά πρόστιμα.

Οι Βρυξέλλες ξεκίνησαν για πρώτη φορά την έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι η Apple εμπόδιζε τις μουσικές υπηρεσίες τρίτων στις συσκευές της και ευνοούσε τη δική της υπηρεσία Apple Music, με την Spotify να υποβάλει επίσημη καταγγελία στις ρυθμιστικές αρχές το 2019. Στις περισσότερες περιοχές, οι κανόνες του App Store της Apple απαγορεύουν σε εταιρείες όπως το Spotify να χρεώνουν τους χρήστες για τις συνδρομές απευθείας μέσα από την εφαρμογή, αναγκάζοντάς τους αντ’ αυτού να χρησιμοποιούν την υπηρεσία χρέωσης του App Store, η οποία παρακρατεί ένα ποσοστό που φτάνει έως και το 30%.

Οι Βρυξέλλες απήγγειλαν επίσημα κατηγορίες στην Apple στο πλαίσιο έρευνας για την καταπολέμηση του ανταγωνισμού το 2021, αλλά περιόρισαν το πεδίο της εν λόγω έρευνας πέρυσι, απορρίπτοντας την κατηγορία που υποστήριζε ότι η εταιρεία πίεζε τους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν το δικό της σύστημα πληρωμών εντός της εφαρμογής.

Βαρύ και διαχρονικό το ”κατηγορητήριο” για την Apple

Η τελευταία εκδοχή της έρευνας της Κομισιόν επικεντρώθηκε στο κατά πόσον η Apple είχε περιορίσει τις εφαρμογές από το να ενημερώνουν τους χρήστες για φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις συνδρομής εκτός του App Store και έτσι παραβίασε τη νομοθεσία της ΕΕ περί ανταγωνισμού.

Τα ευρήματα της έρευνας θα οδηγήσουν την Κομισιόν στο να κατηγορήσει την Apple για κατάχρηση της ισχυρής της θέσης και να απαγορεύσει τους «αθέμιτους εμπορικούς όρους» της όσον αφορά τις πολιτικές συνδρομής των μουσικών υπηρεσιών της, δήλωσαν πηγές στους Financial Times. Εάν επιβληθεί το πρόστιμο θα είναι μία από τις πιο σημαντικές οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ σε μεγάλη τεχνολογική εταιρεία.

Ενώ η Apple έχει αντιμετωπίσει και στο παρελθόν πρόστιμα για αντιμονοπωλιακή συμπεριφορά – όπως το πρόστιμο ύψους 1,1 δισ. ευρώ στη Γαλλία, το οποίο αργότερα μειώθηκε σε 372 εκατ. ευρώ κατόπιν έφεσης – αυτό θα είναι το πρώτο της πρόστιμο τέτοιου μεγέθους από την Κομισιόν.

Το αναφερόμενο πρόστιμο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης καταστολής στην ΕΕ και έρχεται πριν από την ψήφιση του νόμου-ορόσημο για τις ψηφιακές αγορές του μπλοκ που έχει οριστεί για τον Μάρτιο. Ο νέος νόμος αποσκοπεί στην αντιμετώπιση αντιανταγωνιστικών πρακτικών από μεγάλους τεχνολογικούς φορείς που θεωρούνται «gatekeepers», συμπεριλαμβανομένων εταιρειών όπως η Apple, η Amazon και η Google.

Μικρότερες διαδικτυακές εταιρείες και άλλες επιχειρήσεις τεχνολογίας, όπως η Spotify, διαμαρτύρονται εδώ και καιρό ότι περιορίζονται αδικαιολόγητα από τις επιχειρηματικές πρακτικές αυτών των τεχνολογικών γίγαντων. Στην περίπτωση της Apple, ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές θα την υποχρεώσει να επιτρέψει σε τρίτους προγραμματιστές να διανέμουν εφαρμογές εκτός του iOS Store και οι εφαρμογές αυτές να χρεώνουν απευθείας τους πελάτες τους.

Η εταιρεία έχει κάνει κινήσεις για να αντιμετωπίσει τους κανονισμούς της ΕΕ, ανακοινώνοντας αλλαγές στο iOS, το Safari και το App Store στην ΕΕ, και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα επιτρέψει στους προγραμματιστές λογισμικού να διανέμουν τις εφαρμογές τους στις συσκευές της Apple μέσω εναλλακτικών καταστημάτων.

Σε μια ξεχωριστή αντιμονοπωλιακή υπόθεση μάλιστα, η Κομισιόν εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η Apple περιορίζει τους αντιπάλους της από την πρόσβαση στο σύστημα κινητής τηλεφωνίας Apple Pay. Η Apple έχει ήδη προβεί σε παραχωρήσεις σε σχέση με την υπόθεση.

Το χρονοδιάγραμμα της ανακοίνωσης της Επιτροπής σχετικά με τα πρόστιμα δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά αυτό δεν θα αλλάξει την κατεύθυνση της αντιμονοπωλιακής έρευνας, σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT. Η Apple έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης στα δικαστήρια της ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments