Πολιτική

Η κυβέρνηση γυρίζει σελίδα

Η κυβέρνηση γυρίζει σελίδα

Πηγή Φωτογραφίας: [367279] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σε πανεπιστήμια και αγροτικό ρίχνει το βάρος της η κυβέρνηση.

“Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει “μονοθεματική” ατζέντα, προφανώς», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη παρέμβασή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είναι σαφές ότι αυτή ακριβώς τη θέση θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να αναπτύξει, όσο περισσότερο μπορεί, η κυβέρνηση. Η στόχευση είναι πολλαπλή και το σημείο τερματισμού για τον κυβερνητικό σχεδιασμό είναι πλέον η κάλπη των ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου.

Μετά την υπερψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, το επόμενο βήμα, το οποίο δεν είναι απαραίτητο να είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση, θα είναι η κυβέρνηση να επιδιώξει να απευθυνθεί στο συντηρητικό τμήμα της κοινής γνώμης και των πολιτών. Ως εκ τούτου, το επόμενο διάστημα αναμένεται να επικεντρωθεί σε μια σειρά από πολιτικές που θα μπορούσαν κατά κάποιο τρόπο να αποτελέσουν πολιτικό “αντίβαρο”, όπως η προώθηση ενός εθνικού προγράμματος για τα ζητήματα του πληθυσμού και της στήριξης της οικογένειας, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και θα έρθει και πάλι στο προσκήνιο.

Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και τα θέματα ασφάλειας, τα οποία βρίσκονται ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, ο νέος αυστηρότερος ποινικός κώδικας, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι το τέλος της εβδομάδας, καθώς και η επιστροφή σε μια προληπτική ατζέντα με την προώθηση νομοθεσίας που επιβεβαιώνει αυτό που το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρει ως μεταρρυθμιστικό εκσυγχρονισμό.

Η «επιχείρηση αλλαγής σελίδας» δε μπορεί, ωστόσο, να εξελιχθεί όπως το κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκει, όσο παραμένουν ανοιχτά μέτωπα. Οι αγροτικές κινητοποιήσεις κορυφώνονται με την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα την Τρίτη και την εικόνα των τρακτέρ στο Σύνταγμα.

Μέχρι σήμερα, την παραμονή της άφιξης των αγροτικών τρακτέρ στην πρωτεύουσα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τηρεί χαμηλούς τόνους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: “Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό τους, λαμβάνοντας όμως πάντα υπόψη την οικονομική κατάσταση της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα έχουμε πετύχει”. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι η δυνατότητα στήριξης των αγροτών έχει εξαντληθεί και ότι ο πρωθυπουργός δύσκολα θα πραγματοποιήσει νέες συναντήσεις με εκπροσώπους των αγροτών, αλλά μόνο με τους αγρότες της Θεσσαλίας.

Η κατάσταση στα πανεπιστήμια παραμένει, επίσης, ένα ανοιχτό ζήτημα για την κυβέρνηση, με τις καταλήψεις φοιτητών και τις “παρατυπίες” κατά τη διάρκεια των εξεταστικών περιόδων να συνεχίζονται. Η θέση της Κυβέρνησης είναι σαφής: το νομοσχέδιο για μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και θα εφαρμοστεί στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και την ευθύνη γι’ αυτό έχουν οι πρυτανικές αρχές. Το θέμα αναμένεται επίσης να αναζωπυρώσει την πολιτική συζήτηση μόλις το νομοσχέδιο εισαχθεί στη Βουλή, με την Κυβέρνηση να βάζει την προοδευτική και ιδεολογική της σφραγίδα έναντι της στάσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments