ΑΠΟΨΕΙΣ

Προτεραιότητα μας η ανάδειξη της “κρυμμένης αξίας” του ανθρώπινου δυναμικού στη δημόσια διοίκηση

Προτεραιότητα μας η ανάδειξη της “κρυμμένης αξίας” του ανθρώπινου δυναμικού στη δημόσια διοίκηση
Γράφει στο pagenews.gr ο Δημήτρης Κιρμικίρογλου Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης Υπουργείο Εσωτερικών

Η επανειδίκευση και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων συνιστούν πολύ μεγάλα εγχειρήματα για τις δημόσιες διοικήσεις στην Ευρώπη, δεδομένου ότι υπάρχουν, κατ’ εκτίμηση, 9 εκατομμύρια υπάλληλοι στις κεντρικές, περιφερειακές και τοπικές διοικήσεις όλων των κρατών μελών στην ΕΕ. Η κατάρτιση και η ανάπτυξη ικανοτήτων είναι το μεγάλο στοίχημα για την προσαρμογή στις ραγδαίες αλλαγές των καιρών μας, ένα στοίχημα που επιτείνεται συχνά από τον συνδυασμό υψηλού ανταγωνισμού για χρηματοδότηση, μεγάλου φόρτου εργασίας και περιορισμένης διαθεσιμότητας ευκαιριών κατάρτισης. Αναγνωρίζοντας τις ανωτέρω προκλήσεις, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αναπτύξει πλήθος δράσεων για να στηρίξει την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των υπαλλήλων της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.      Επενδύουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο μέσω του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης που έχει την ευθύνη κατάρτισης στελεχών της δημόσιας διοίκησης στοχευμένα στις απαιτήσεις των οργανισμών και τις ανάγκες του προσωπικού. Ο εμπλουτισμός των γνώσεων και η βελτίωση δεξιοτήτων αποτελούν, άλλωστε, ορόσημο για να μπορούν να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Η στελέχωση επίσης του δημόσιου τομέα με εξειδικευμένα επιτελικά στελέχη αποτελεί στόχο του ΕΚΔΔΑ μέσω της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Στο ίδιο πλαίσιο δίνουμε βάρος στις επιμορφώσεις βάσει του Ενιαίου Πλαισίου Δεξιοτήτων συνδέοντας την εξέλιξη, την αξιολόγηση και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού με τα επιχειρησιακά αποτελέσματα και την στρατηγική των οργανισμών με μοναδικό στόχο τις καλύτερες υπηρεσίες προς τον πολίτη. Έμφαση δίνουμε στην ανάπτυξη δεξιοτήτων καινοτομίας, ηγεσίας, προσαρμοστικότητας και φυσικά στις αναγκαίες ψηφιακές, αλλά και πιο τεχνικές δεξιότητες για την ορθή λήψη αποφάσεων. Για παράδειγμα σχεδιάζουμε δράσεις στο πλαίσιο πολιτικών όπως αυτή της αξιολόγησης και της καινοτομίας. Θεσμοθετήσαμε τα εργαστήρια Καινοτομίας σε δημόσιους υπαλλήλους για την κατάρτισή τους σε προσεγγίσεις, μεθοδολογίες και εργαλεία καινοτομίας. Αντίστοιχα αναδεικνύουμε τις καλές πρακτικές καινοτομίας και προωθούμε διαγωνισμούς όπου θα έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν στελέχη του δημοσίου τομέα για την παραγωγή καινοτόμων ιδεών.

Επιπλέον πρωτοστατούμε και ενθαρρύνουμε την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ανταλλαγής στελεχών μεταξύ των Κρατών- Μελών της Ε.Ε.. ενισχύοντας τις ανταλλαγές μεταξύ διαφόρων υπουργείων στην Ελλάδα και υπουργείων σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, λειτουργώντας ως ομπρέλα, με στόχο την προώθηση της συνεργασίας και των διασυνοριακών ανταλλαγών σε όλους τους τομείς πολιτικής για τη δημιουργία διοικητικής ικανότητας και την προετοιμασία της επόμενης γενιάς υπευθύνων χάραξης πολιτικής στην Ελλάδα. Σχεδιάζουμε την καθιέρωση της διαδικασίας για την παροχή κινήτρων και ανταμοιβών που εστιάζει στην συμβολή των δημοσίων υπαλλήλων για την πραγματοποίηση κοινών στόχων, ενώ για μας είναι κομβική η ενίσχυση των διαδικασιών διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού με τη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. Η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών AI θα αφορά και τον προγραμματισμό στελέχωσης της δημόσιας διοίκησης.

Τέλος, θέλουμε μία συμπεριληπτική, εξωστρεφής και σύγχρονη δημόσια διοίκηση που καταπολεμά κάθε μορφής διακρίσεων. Γι’ αυτό στοχεύουμε στην υλοποίηση εκπαιδευτικών και ενημερωτικών προγραμμάτων στελεχών της δημόσιας διοίκησης σε θέματα καταπολέμησης κάθε μορφής διακρίσεων, με ευθύνη του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ, εντάσσοντας αντίστοιχα μαθήματα και στον κύκλο σπουδών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Στο Υπουργείο Εσωτερικών δια της Υπουργού Νίκης Κεραμέως, της Υφυπουργού, Βιβής Χαραλαμπογιάννη και όλων των στελεχών του έχουμε βαθιά πίστη στο ανθρώπινο δυναμικό, είναι η “κρυμμένη αξία” στη δημόσια διοίκηση και με τις δράσεις που υλοποιούμε αυτή θέλουμε να αναδείξουμε.

Ο Δημήτρης Κιρμικίρογλου είναι Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης Υπουργείο Εσωτερικών

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments