Πολιτική

Ο φόβος του Ανδρουλάκη για την δεύτερη θέση

Ο φόβος του Ανδρουλάκη για την δεύτερη θέση

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKINISSI)

Οι ανησυχίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αν αναδειχθεί αντίπαλος του Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έκανε την επιλογή να παραδώσει τον χώρο που αποκαλείται «η Κεντροαριστερά της λογικής» στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη και το Κίνημα να στραφεί προς το αριστερόστροφο – αντιδεξιό ακροατήριο που έχει μείνει πολιτικά μετέωρο μετά τα όσα γίνονται εδώ και πολύ καιρό στον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι λογικό να προβληματίζεται με τις τελευταίες εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Το ερώτημα, που τίθεται, είναι εάν κινδυνεύει η δεύτερη δημοσκοπική θέση του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος από την εκλογή ενός αντιπάλου του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν επανεκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης, η δεύτερη θέση του ΠΑΣΟΚ δεν κινδυνεύει: στην καλύτερη περίπτωση για τον ΣΥΡΙΖΑ, η συνέχεια θα είναι περισσότερο από τα ίδια, αλλά στη χειρότερη περίπτωση, ο ηττημένος θα φύγει. Πρόκειται για μια νέα και μεγαλύτερη απογοήτευση σε έναν ιδεολογικό και πολιτικό χώρο με έντονες διχαστικές αδυναμίες.

Αν ο αντίπαλος του Κασσελάκη, άνδρας ή γυναίκα, επικρατήσει, τα πράγματα μάλλον θα αλλάξουν με την έννοια ότι οι διαρροές θα σταματήσουν και ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπέμψει τους δοκιμασμένους παλιούς του λόγους. Σε αυτή την περίπτωση -υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι ο Κασσελάκης δεν θα συσπειρώσει τους φίλους του για να σχηματίσουν άλλο κόμμα- τα δύο κόμματα θα παλεύουν στον ίδιο αγωνιστικό χώρο, καθώς η μεταξύ τους διαφορά είναι μία μονάδα σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Αν ο Στέφανος Κασσελάκης ηττηθεί στην εσωκομματική αναμέτρηση, θα μπορούσε ο νέος αρχηγός να επιδιώξει την επιστροφή της Νέας Αριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ; Κρίνοντας από την άμεση και επιθετική απάντηση που έδωσε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στον Αλέξη Τσίπρα, οι διαφορές είναι πολλές και φαίνεται να είναι παλιές. 

Ωστόσο, αν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά βρουν έναν τρόπο να συνυπάρξουν και κάτω από την ίδια στέγη, η δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές θα είναι πολύ δύσκολη υπόθεση για το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis, το συνδυασμένο ποσοστό ψήφων των δύο κομμάτων είναι σχεδόν 1,5% υψηλότερο από το ΠΑΣΟΚ. Στο κακό σενάριο του Νίκου Ανδρουλάκη, η ευθύνη του είναι αυτονόητη. Ως εκ τούτου, οι δικές του επιλογές θα δοκιμαστούν και στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments