Πολιτική

Μάριος Θεμιστοκλέους: «Τα απογευματινά χειρουργεία είναι τρόπος ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας»

Μάριος Θεμιστοκλέους: «Τα απογευματινά χειρουργεία είναι τρόπος ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας»

Πηγή Φωτογραφίας: Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου, "Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοιού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις, Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία αναμένονται να τεθούν σε λειτουργία εντός του Μαρτίου, ενώ μετά την ομαλοποίηση της λίστας αναμονής θα ακολουθήσουν τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή.

Στη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας τη Δευτέρα στο MEGA, επισημαίνοντας ότι τα πρώτα αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του Μαρτίου.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως τουλάχιστον 55.000 περιστατικά βρίσκονται σε λίστα αναμονής χειρουργείων πάνω από 4 μήνες, στα οποία θα δοθεί προτεραιότητα μόλις ξεκινήσουν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία.

«Η χώρα μας έχει λίστα αναμονής, η οποία είναι ένας δείκτης που μετράμε στο σύστημα πόσο οι πολίτες περιμένουν να χειρουργηθούν. Αυτό που κάναμε τους τελευταίους μήνες είναι ότι καταγράψαμε πόσο περιμένουν οι πολίτες σε διάφορα νοσοκομεία ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή. Έχουμε περισσότερη αναμονή στη Θεσσαλονίκη απ’ ότι στην Αθήνα. Έχουμε 102.000 άτομα να βρίσκονται σε λίστα αναμονής, τα 45.000 είναι από 0 έως 4 μήνες αναμονής και τα 55.000 που έχουν αναμονή μεγαλύτερη των 4 μηνών», είπε.

Όπως δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, δεν υπάρχει αναμονή για χειρουργεία που αφορούν καρκινοπαθείς.

«Τα χρήματα που είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι για τα 55.000 περιστατικά που περιμένουν πάνω από 4 μήνες. Ως προς τη σειρά προτεραιότητας, αρχίζει από το παλαιότερο προς το νεότερο. Όποιος περιμένει περισσότερο χρόνο έχει σειρά προτεραιότητας.

Τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία αναμένονται να τεθούν σε λειτουργία εντός του Μαρτίου, ενώ μετά την ομαλοποίηση της λίστας αναμονής θα ακολουθήσουν τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή.

«Το υψηλότερο ποσό που μπορεί να δώσει κανείς για μία σοβαρή χειρουργική επέμβαση είναι γύρω στα 2.000 ευρώ. Για αυτά τα περιστατικά έχουμε έξι διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα την επέμβαση και το ποσό αυτό πηγαίνει για τη χειρουργική ομάδα», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας.

«Ο θεσμός των απογευματινών ιατρείων δεν είναι ελληνική πατέντα, είναι κάτι που τα δημόσια συστήματα υγείας εφαρμόζουν εδώ και δεκαετίες. Είναι τρόπος ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Δεν καταργείται η δωρεάν υγεία, είναι τρόπος να ενισχυθεί η δωρεάν υγεία».

Σχετικά με τις αναμονές, ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι η αιτία πίσω από τις μεγάλες λίστες αναμονής είναι ο Covid, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο «φακελάκι».

«Ο τρόπος να μειώσεις την πιθανότητα για φακελάκι είναι να μην έχεις αναμονές. Για να μην έχεις αναμονές πρέπει να ανοίξεις την περιεκτικότητα του συστήματος. Όσο περισσότερα χειρουργεία γίνονται και δεν έχεις αναμονές, τότε δεν θα υπάρχει αυτό», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments