Πολιτική

Μητσοτάκης: Συμφωνίες για ενέργεια, άμυνα και εργατικό δυναμικό με την Αρμενία

Μητσοτάκης: Συμφωνίες για ενέργεια, άμυνα και εργατικό δυναμικό με την Αρμενία

Πηγή Φωτογραφίας: [367567] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ NIKOL PASHINYAN (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

O Νικόλ Πασινιάν συναντήθηκε νωρίτερα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σημαντικό βήμα για την εδραίωση των σχέσεων Ελλάδας – Αρμενίας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την επίσκεψη του ομολόγου του Νικόλ Πασινιάν στην Αθήνα. Η Αρμενία με την συνδρομή της ΕΕ αποκτά διαφανείς και στέρεες δομές που θα επιτρέψουν την προσέλκυση επενδύσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ακόμα ότι οι δυο χώρες έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ενώ έχει υπογραφεί και ειδική αμυντική συμφωνία ενώ υπάρχει συζήτηση για την σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων.

Για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή ο πρωθυπουργός είπε ότι και οι δυο χώρες στεκόμαστε σθεναρά απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή ή χρήση βίας πάντα με την πλευρά του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και πιστεύουμε στον διάλογο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

«Η Αρμενία του 2023 κατανοεί καλύτερα από τον καθένα την αξία της ειρήνης», τόνισε και πρόσθεσε:

«Οι αποφάσεις που καλείστε να λάβετε θα διαμορφώσουν την πορεία της χώρας σας για τα επόμενα χρόνια και θέλω να ακούσω τις ιδέες σας για το πως θα πορευθείτε στο νέο στρατηγικό περιβάλλον. Οι 100.000 πρόσφυγες του ορεινού Καραμπάχ πρέπει να ανακουφιστούν και η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα σας για κάθε διπλωματική προσπάθεια για ειρηνική συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν. Η Ελλάδα υποστηρίζει την πρωτοβουλία Σταυροδρόμια της Ειρήνης ώστε η ευρύτερη περιοχή να μετατραπεί από θέατρο συγκρούσεων σε εμπορικό κόμβο». Μόνο η ειρηνική ευημερία κάνει τα όπλα να σιγήσουν, υπογράμμισε.

Συζητήθηκε επίσης ο προσανατολισμός της Αρμενίας προς την Δύση και «είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα είμαστε πάντα δίπλα στον αγώνα της για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ειδικά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Επίσης θα καταλήξουμε σε διμερή συμφωνία που θα αφορά την μετανάστευση και την απασχόληση Αρμένιων στην Ελλάδα ενώ από την άλλη πλευρά τα πολλά που συνδέουν τους λαούς μας θα κάνουν και πιο εύκολη την ένταξή τους στην ελληνική πραγματικότητα, είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments