Διεθνή

Απομόνωση Μακρόν από Ε.Ε. και ΝΑΤΟ

Απομόνωση Μακρόν από Ε.Ε. και ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: Sundayguardianlive.com

Η αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία δεν ενθουσιάζει το δυτικό μπλοκ ασφαλείας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ ήταν ξεκάθαρος. Στην περίπτωση που ΝΑΤΟϊκά και ευρωπαϊκά στρατεύματα σταλούν στην Ουκρανία τότε, η σύγκρουση Ρωσίας – ΝΑΤΟ θα είναι αναπόφευκτη.

Αυτή την αντίδραση του Κρεμλίνου προκάλεσε η στάση του προέδρου της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Καταγράφηκε κάποια σύγχυση στο δυτικό στρατόπεδο, αν και σημειώθηκε ότι δεν υφίσταται. Ήδη, το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος έχει αποκλειστεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις ευρωπαϊκές χώρες και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον, ο οποίος ετοιμάζεται να ενταχθεί στη βορειοτατλαντική συμμαχία, να τονίζει ότι “αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο δεν μας αφορά”.

Από τη μεριά του, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, απέκλεισε το ενδεχόμενο αποσαφηνίζοντας πως «στην Ουκρανία δεν θα υπάρχουν ούτε χερσαία στρατεύματα, ούτε στρατιώτες που θα έχουν σταλεί από τα ευρωπαϊκά ή τα νατοϊκά Κράτη-Μέλη» ενώ, για το θέμα τοποθετήθηκε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Πίτερ Στάνο, να τονίζει πως «δεν υπάρχει καμία απόφαση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αποστολή στρατιωτών ή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία».

Η βρετανική πλευρά είναι επίσης αρνητική έναντι της ιδέας του Εμμανουέλ Μακρόν. Για την βρετανική πλευρά, η αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα αποτελούσε σημαντική κλιμάκωση του πολέμου. Βάσει αυτής της άποψης, απορρίφθηκε από τη Μεγάλη Βρετανία το σχέδιο του Μακρόν για αποστολή στρατευμάτων στην απειλούμενη από τη Ρωσία, Ουκρανία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Telegraph, επικαλούμενη βρετανικές αμυντικές πηγές. Επί του παρόντος, τον ουκρανικό στρατό υποστηρίζει ένας μικρός αριθμός στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής εκπαίδευσης.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν προέβη στις αμφιλεγόμενες δηλώσεις στο τέλος της Συνόδου Κορυφής για την Ουκρανία στο Παρίσι, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 20 Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι. Όπως σημειώνουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, είναι η πρώτη φορά που γίνεται δημόσια μια τέτοια συζήτηση για τα υπέρ και τα κατά της ανάπτυξης δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η υποστήριξη του Μακρόν για τη στρατηγική ανεξαρτησία της Ευρώπης και τη σταδιακή απομάκρυνση από τις ΗΠΑ είναι γνωστή εδώ και πέντε χρόνια.

Σε ρόλο πυροσβέστη εμφανίστηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που υπογράμμισε πως «το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι παρέχουν άνευ προηγουμένου στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία (…) αλλά,  δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για νατοϊκά στρατεύματα μάχης στο ουκρανικό έδαφος».

Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητεί πυρομαχικά, και όχι στρατεύματα, από τη Δύση. Πράγματι, όπως τόνισε στο φόρουμ της περασμένης Κυριακής “Ουκρανία. Έτος 2024”,  ΝΑΤΟϊκά και ευρωπαϊκά στρατεύματα θα αναπτυχθούν μόνο αν η Ουκρανία γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Όταν ο Εμμανουέλ Μακρόν ρωτήθηκε “γιατί επέλεξε τη συγκεκριμένη στιγμή για να θέσει ένα τόσο ευαίσθητο θέμα για τους ευρωπαϊκούς λαούς”, απάντησε ότι “η Ρωσία συνεχίζει τον πόλεμό της, επαναλαμβάνει τους στόχους της για εδαφική επέκταση και παίρνει μια πιο επιθετική στάση, όχι μόνο εναντίον της Ουκρανίας, αλλά εναντίον όλων μας”, απάντησε.

Ωστόσο, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο επικρατέστερος υποψήφιος για την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είχε δώσει στη Μόσχα την άδεια να επιτεθεί σε όποιο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ δεν ανταποκρινόταν στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Έκτοτε, η συζήτηση έχει φουντώσει, με ορισμένους Ευρωπαίους αξιωματούχους να επισημαίνουν την ετοιμότητα της Ευρώπης να υπερασπιστεί το έδαφός της, ενώ άλλοι επισημαίνουν τη σημασία της αμερικανικής ομπρέλας.

Παρά ταύτα, ο Γάλλος πρόεδρος, επιλέγοντας δημοσίως να ανοίξει το θέμα,  δεν μοιάζει με τον “κερδισμένο” της υπόθεσης, την οποία ο ίδιος δημιούργησε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments