Πολιτική

Στα άκρα η κόντρα κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για μη κρατικά ΑΕΙ

Στα άκρα η κόντρα κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για μη κρατικά ΑΕΙ

Πηγή Φωτογραφίας: [366510] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Θέμα κομματικής πειθαρχίας βάζει ο Ανδρουλάκης.

Μια παράδοξη αντιστροφή ρόλων δημιουργεί η πολιτική επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, με την αντιπολίτευση και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ από το ρόλο του “ελεγκτή” να παίζουν “άμυνα” είτε λόγω των εσωκομματικών τους εξελίξεων, όπως συμβαίνει στην Κουμουνδούρου, είτε λόγω αλλαγής στάσης από πάγιες θέσεις, όπως στη Χαριλάου Τρικούπη για το θέμα των μη κρατικών Πανεπιστημίων.

Πειραιώς και Μέγαρο Μαξίμου στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ επισήμως δεν εμπλέκονται στα εσωκομματικά του.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει μπει ευθέως στο στόχαστρο της κυβέρνησης, εξαιτίας της αλλαγής στάσης σε μία κομβική μεταρρύθμιση, για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, προκαλώντας ένα σκληρό “μπρα ντε φερ” μεταξύ τους.

Εκείνο που “χρεώνουν” στη Χαριλάου Τρικούπη και στον Νίκο Ανδρουλάκη είναι ότι επιλέγει να πάει κόντρα στη διαχρονική θέση του κόμματος για το ζήτημα των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, αλλάζοντας αιφνιδιαστικά θέση, λίγο πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή. Άλλωστε αυτό που επισημαίνουν και υπενθυμίζουν κυβερνητικά στελέχη είναι αφενός ότι πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ υπερθεμάτιζαν το προηγούμενο διάστημα για την ανάγκη της μεταρρύθμισης΄, ενώ παράλληλα αναφέρονται στο γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 2006, είχε προτείνει στην τότε αναθεωρητική Βουλή, τη λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων, τασσόμενος υπέρ της αναθεώρησης του σχετικού άρθρου 16 του Συντάγματος η οποία ποτέ, εν τέλει, δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία για την αλλαγή του.

Πιερρακάκης: Η χώρα πρέπει να τεθεί σε κίνηση

“Η χώρα δεν μπορεί να περιμένει άλλο για να συζητήσει θέματα που επιλύει η νομοθετική πρωτοβουλία μας, είπε στη δευτερολογία του ο υπουργός Παιδείας, Κ. Πιερρακάκης, στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχέδιου με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

“Συζητάμε το ίδιο θέμα, 50 χρόνια. Η χώρα πρέπει να τεθεί σε κίνηση. Αυτό πιστεύει και η κυβέρνηση και το κυρίαρχο εκλογικό σώμα, συμπλήρωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Γιώργος Παπανδρέου: Νέες ανισότητες

Για «μεγάλο λάθος» της κυβέρνησης που «σπεύδει να υποκύψει στις πιέσεις των λόμπι», μίλησε ο Γιώργος Παπανδρέου στην παρέμβασή του, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τα μη κεδροσκοπικά πανεπιστήμια

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε να πάψει το κράτος να αποποιείται της ευθύνης του για ρύθμιση ενός τομέα που ελέγχεται από ιδρύματα εκτός Ελλάδας, ενώ υπογράμμισε ότι «όταν δεν έχεις κανόνες έχεις αυθαιρεσία».

Ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε, παράλληλα, την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση προωθεί τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, πρώτον για λόγους εντυπωσιασμού, χωρίς να γνωρίζουμε τι ποιότητας πανεπιστήμια θα έρθουν, και, δεύτερον, διότι «είναι μεγάλες οι πιέσεις των λόμπι», διότι αφήσαμε αρρύθμιστα με απαγορεύσεις όλα αυτά τα μορφώματα να φτιαχτούν.

Παράλληλα, προέβλεψε ότι με το νομοσχέδιο θα δημιουργηθούν και τεράστιες ανισότητες και αδικίες: «Γι’ αυτούς τους λόγους, είναι αρκετό για να καταψηφίσεις το νομοσχέδιο».

Νίκος Ανδρουλάκης: Θέτει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας

Ως προς τη στάση του κόμματος κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο που εισήχθη στη Βουλή, συγκεντρώνοντας τα πυρά της κυβέρνησης, η οποία, διά του εκπροσώπου της, Παύλου Μαρινάκη, σχολίασε πως «πάμε να αποκτήσουμε ως αντιπολίτευση έναν πράσινο ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν την ίδια ρητορική και το ίδιο ύφος απαξίωσης».

«Τον νόμο δεν θα τον ψηφίσουμε, γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι την εμπορευματοποίηση που υπονομεύει» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, υποστηρίζοντας πως η καταστατική θέση του κόμματος προβλέπει μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια με την κατάργηση του άρθρου 16.

Παράλληλα, θεωρείται αυτονόητο ότι μπαίνει θέμα κομματικής πειθαρχίας. «Είναι δεδομένο ότι στο νομοσχέδιο αυτό, όπως και στα υπόλοιπα, δεν μπορεί να ψηφίζει ο καθένας κατά το δοκούν» ανέφεραν στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments