Πολιτική

Ευρωεκλογές: Κλιμακώνεται η μάχη της δεύτερης θέσης

Ευρωεκλογές: Κλιμακώνεται η μάχη της δεύτερης θέσης

Πηγή Φωτογραφίας: [364805] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Οι στρατηγικές της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη.

Με όσα συνέβησαν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο που πέρασε στη Χαριλάου Τρικούπη «έτριβαν τα χέρια τους». Η εικόνα ενός κόμματος που σπαράσσεται, διχασμένου, που δύσκολα θα καταφέρει μέσα σε τρεις μήνες να βρει τον «κυβερνητικό του εαυτό» εδραιώνει το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση αλλάζοντας τον πολιτικό χάρτη όπως έχει παγιωθεί από τον Μάιο του 2012 και μετά.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ετοιμάζει μια σειρά από αλλαγές που θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν την ηρεμία στις γραμμές του κόμματος, αλλά η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι ελκυστική. Σύμφωνα με τους δημοσκόπους, η πλειοψηφία του κεντροαριστερού και ευρύτερου προοδευτικού κοινού, που αμφιταλαντεύεται όσον αφορά την αναζήτηση πολιτικής στέγης, βρίσκεται σήμερα σε μια “γκρίζα ζώνη”. Οι πολίτες αυτοί έχουν τρεις επιλογές: μπορούν να επιλέξουν ένα από τα δύο “μεγάλα” κόμματα, να κινηθούν προς άλλες αριστερές δυνάμεις ή να περιμένουν να περάσουν οι ευρωεκλογές, καθισμένοι οι ίδιοι στον “καναπέ”. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε πολύ διαφορετικές “στιγμές”.

Στη Χαριλάου Τρικούπη, τα στελέχη μπορούν να μιλούν για την ανοδική πορεία που έχουν καταγράψει και την πολύ μεγάλη απόσταση που έχουν διανύσει από το 4,68% του 2015.  Αυτό επιβεβαιώνεται από τις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης. Θέλουν να είναι ο εναλλακτικός πόλος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και θέλουν η 9η Ιουνίου να είναι το πολιτικό ορόσημο, το οποίο θα σηματοδοτεί την πορεία της επιστροφής τους στην εξουσία. Για να το πετύχουν αυτό δεν αρκεί η δεύτερη θέση, αλλά είναι σημαντικό και το ποσοστό που θα κερδίσει το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη. Η μη αξιοποίηση αριστερού αντιπολιτευτικού κενού και η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ζητήματα που απασχολούν το στελεχικό δυναμικό, όπως και η πρόσφατη πολιτική σύγκρουσης με τη Νέα Δημοκρατία (μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, απογευματινά ιατρεία) με την έννοια της αντιγραφής των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ κατά περίπτωση και χωρίς εγγυήσεις. Ταυτόχρονα,  το ΠΑΣΟΚ “κλείνει το μάτι” σε ένα πιο αριστερό κοινό, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως δεν μπορεί πλέον να εκφράσει πολιτικά.

Από την άλλη πλευρά, στην Κουμουνδούρου, τα στελέχη έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι οι ευρωεκλογές ευνοούν την ψήφο διαμαρτυρίας. Αυτό που διαφέρει είναι ότι αυτή τη φορά όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να τιμωρηθούν. Σε αυτή την περίπτωση, το σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα ήταν καταστροφικό, καθώς η απώλεια της δεύτερης θέσης μπορεί να συνοδευτεί από ιδιαίτερα άσχημα ποσοστά. Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ανασυντάξει τις δυνάμεις του, οι γκρίνιες μηδενιστούν, τρέξει προτάσεις νόμου και δώσει ένα βροντερό παρών στο κοινωνικό πεδίο είναι σαφές πως οι απώλειες θα περιοριστούν. Ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να τρέξει τις εσωκομματικές αλλαγές και στο τραπέζι έχει πέσει ακόμα και η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή, αν και δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι οριστικές αποφάσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments