Πολιτική

Τι θα γίνει στη Βουλή αν εκπέσουν οι Σπαρτιάτες; [vid]

Τι θα γίνει στη Βουλή αν εκπέσουν οι Σπαρτιάτες; [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Νεότερες πληροφορίες και εκτιμήσεις έρχονται στο φως για το πολιτικό και κοινοβουλευτικό ζήτημα που τίθεται εκ των πραγμάτων μετά και τη συνεδρίαση του Εκλογοδικείου, το απόγευμα της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου, αναφορικά με τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί σε βάρος του κόμματος των Σπαρτιατών.

Πριν από τις ευρωεκλογές αναμένεται η απόφαση του Εκλογοδικείου: Σενάριο αντικατάστασής των βουλευτών του ακροδεξιού κόμματος από βουλευτές των λοιπών κομμάτων που θα αυξήσουν τις έδρες τους - Ο Στίγκας, ο Κασσιδιάρης, η Χρυσή Αυγή και το αυγό του φιδιού στο κοινοβούλιο

Νεότερες πληροφορίες και εκτιμήσεις έρχονται στο φως για το πολιτικό και κοινοβουλευτικό ζήτημα που τίθεται εκ των πραγμάτων μετά και τη συνεδρίαση του Εκλογοδικείου, το απόγευμα της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου, αναφορικά με τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί σε βάρος του κόμματος των Σπαρτιατών. Επί της ουσίας, οι ενστάσεις αφορούν το αν ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος –κατά τον ψηφοφόρο– δεν ήταν ο Βασίλης Στίγκας, αλλά ο έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλίας Κασιδιάρης, πρώην πρωτοπαλίκαρο και πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής.

Οπως σημειώνει σε ρεπορτάζ της η Μίνα Μουστάκα για το in.gr, «σύμφωνα με το περιεχόμενο των προσφυγών, το κόμμα των Σπαρτιατών εισήλθε στη Βουλή, παραβιάζοντας την εκλογική νομοθεσία και πλήττοντας το κύρος των εκλογών». Απαντώντας την Τετάρτη στην ένσταση πως πίσω από την ηγεσία των Σπαρτιατών βρίσκεται ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας, είπε ότι δεν είχε επαφές με τον συγκεκριμένο και πως δεν θα μπορούσε να είναι αχυράνθρωπος κανενός. Η απόφαση του εκλογοδικείου αναμένεται σε μερικές εβδομάδες, αλλά πάντως πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Οπως, από την άλλη, σημείωσε η Ιωάννα Μάνδρου στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ την Πέμπτη, αυτή είναι η πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση όπου κρίνεται η τύχη ενός ολόκληρου κόμματος, εάν δηλαδή θα εκπέσουν οι βουλευτές και θα βγουν από τη Βουλή.

Στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου οι Σπαρτιάτες, με 4,68%, είχαν εκλέξει 12 βουλευτές. Το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι τι θα γίνει στη Βουλή αν εκπέσουν οι Σπαρτιάτες με απόφαση του Εκλογοδικείου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της κυρίας Μάνδρου, η πιθανότητα να εκπέσουν οι βουλευτές του κόμματος αυξάνεται κατά πολύ, υπάρχει ανοιχτή ποινική έρευνα από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που έχει καλέσει ως υπόπτους όλους τους βουλευτές τους για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος, καθώς «έχει θεωρήσει ότι υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι ο Κασιδιάρης ήταν πίσω από το κόμμα».

Αν εκπέσουν τελικά οι βουλευτές, το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει πως «το σενάριο με τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας είναι η αντικατάσταση από βουλευτές των λοιπών κομμάτων που έχει το κάθε κόμμα στην εκλογική περιφέρεια που έχει εκλεγεί βουλευτής των Σπαρτιατών. Ως αποτέλεσμα, τα σημερινά κόμματα να αυξήσουν τις έδρες τους. Οσον αφορά το σενάριο για επανάληψη των εκλογών στις συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες, αυτό δεν θεωρείται τόσο πιθανό».

H απειλή από το αυγό του φιδιού Αμέσως μετά την εκλογή των Σπαρτιατών στη Βουλή, τον περασμένο Ιούνιο, το Protagon είχε σταθεί μεταξύ άλλων στην πολιτική και ηθική διάσταση του θέματος. «Η Χρυσή Αυγή υπάρχει ως ιδεολογία και νοοτροπία και, όπως φάνηκε, ως οργάνωση που δρα υπογείως και με αποτελεσματικότητα. Υπάρχει και αποτελεί απειλή για την κοινωνία, τη δημοκρατία, τους θεσμούς. Οποια “ρούχα” και αν φοράει κάθε φορά για να μας το θυμίζει» ανέφερε σε άρθρο του (εδώ) ο Στέλιος Σοφιανός, επισημαίνοντας τα εξής: —«Πώς ένα κόμμα, που δεν ήταν ακριβώς κόμμα και το οποίο δεν μετείχε καν στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 καταφέρνει μέσα σε έναν μήνα να βρεθεί στην επόμενη Βουλή; Πώς ένα κόμμα, που για πρώτη φορά μετρήθηκε σε δημοσκόπηση μόλις λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, καταφέρνει να «πιάσει» ποσοστό γύρω στο 5%;» —«Ο πραγματικός αρχηγός/ηγέτης τους, Ηλίας Κασιδιάρης, δεν χρειάζεται συστάσεις.

Είναι αυτός που τις τελευταίες εβδομάδες, και αφότου επικυρώθηκε από τον Αρειο Πάγο η λίστα των κομμάτων που συμμετείχαν στις εκλογές, εκφράστηκε ανοιχτά και φανατικά, μέσα από το κελί του και μέσω των social media, υπέρ των Σπαρτιατών. Είναι αυτός που τους δάνεισε στελέχη και σημερινούς βουλευτές, από τη δεξαμενή της Χρυσής Αυγής». 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments