Nέα της αγοράς

Οι επενδυτές τρελάθηκαν: Τι σημαίνει το ταυτόχρονο ρεκόρ χρυσού και bitcoin;

Οι επενδυτές τρελάθηκαν: Τι σημαίνει το ταυτόχρονο ρεκόρ χρυσού και bitcoin;

Πηγή Φωτογραφίας: freepik.com//Cryptocurrency bitcoin golden coin background

Μικτά σημάδια για την «όρεξη» των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου εκπέμπουν τα ταυτόχρονα ρεκόρ του χρυσού

Μικτά σημάδια για την «όρεξη» των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου εκπέμπουν τα ταυτόχρονα ρεκόρ του χρυσού, ο οποίος ανέκαθεν θεωρείτο ασφαλές «καταφύγιο» σε περιόδους αστάθειας, και του bitcoin, το οποίο εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται από πολλούς ως ιδιαίτερα ριψοκίνδυνο περιουσιακό στοιχείο.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι δύο δείκτες φτάνουν ταυτόχρονα σε επίπεδο ρεκόρ. Κι όμως, οι παράγοντες που επηρεάζουν τις κινήσεις του καθενός είναι διαφορετικοί. Ο χρυσός λειτουργεί ως μέσο αποθήκευσης αξίας σε περιόδους κρίσεων, ενώ ο ρόλος του Bitcoin πέραν της κερδοσκοπίας αμφισβητείται έντονα από τους παράγοντες του παραδοσιακού χρηματοοικονομικού κλάδου.

Από την αρχή του έτους, το Bitcoin καταγράφει κέρδη τουλάχιστον 50%, εν μέρει χάρη στην έγκριση του πρώτου διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου (ETF) σε spot bitcoin από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς, το οποίο οδήγησε σε νέες εισροές. Ωστόσο, η άνοδος του χρυσού μπορεί να αποδοθεί στην αμυντική τοποθέτηση των επενδυτών, οι οποίοι ανησυχούν για περαιτέρω κλιμάκωση των παγκόσμιων γεωπολιτικών εντάσεων ή για «φούσκα» στις διεθνείς αγορές.

Ο Chris Weston, επικεφαλής ερευνών της αυστραλιανής χρηματιστηριακής Pepperstone Group, θεωρεί πως μία πιθανή εξήγηση είναι ότι οι επενδυτές κυνηγούν το γρήγορο κέρδος και έτσι «μπαίνουν» όπου υπάρχει δυναμική. «Ο χρυσός διαπραγματεύεται σε μεγάλο βαθμό εντός μιας ημέρας, ο όγκος των συναλλαγών είναι τεράστιος – πολλοί πελάτες με πηραν τηλέφωνο ρωτώντας τι συμβαίνει», δήλωσε ο ίδιος στο Bloomberg. Οι επενδυτές που κυνηγούν το γρήγορο χρήμα «αγοράζουν όταν υπάρχει μομέντουμ και αυτό είναι που βλέπουμε και στο Bitcoin», σχολίασε.

Πάντως, και το Bitcoin και ο χρυσός έχουν ευνοηθεί από τις προσδοκίες για επικείμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ και αλλού. Οι αγορές swaps δείχνουν 62% πιθανότητα μείωσης του επιτοκίου δανεισμού από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον Ιούνιο.

Το bitcoin εκτινάχθηκε σε επίπεδο ρεκόρ την Τρίτη, αγγίζοντας έως και τα 69.191,95 δολάρια προτού υποχωρήσει πέριξ των 66.500 δολαρίων την Τετάρτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί τον Νοέμβριο του 2021, όταν εφαρμόζονταν νέα υγειονομικά μέτρα ανά τον κόσμο για την πανδημία.

Ο χρυσός άγγιξε έως και τα 2.141,79 δολάρια ανά ουγγιά την Τρίτη, ξεπερνώντας το ρεκόρ του περασμένου Δεκεμβρίου. Στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, ο χρυσός έχει καταγράψει άνοδο σχεδόν 5%.

«Η ιστορία των κρυπτονομισμάτων μπορεί να συνδυαστεί με αυτό που συμβαίνει στα χρηματιστήρια και γενικότερα με τη ανάληψη ρίσκου», δήλωσε στο Bloomberg ο Kyle Rodda, υψηλόβαθμος αναλυτής αγοράς στην πλατφόρμα trading Capital.Com. «Βλέπουμε αναζωπύρωση στα meme coins, που σημαίνει παράλογη συμπεριφορά ανάληψης ρίσκου – το οποίο εναρμονίζεται με αυτό που συμβαίνει σε ορισμένους τομείς των χρηματιστηρίων», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Πηγή: Bloomberg

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments