Ελλάδα

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ κύκλωμα νόθευσης καυσίμων και ποτών – Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ κύκλωμα νόθευσης καυσίμων και ποτών – Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι
Εγκληματική οργάνωση νόθευσης καυσίμων και ποτών - Η δράση τους

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που εισήγαγε και παρήγαγε χημικά προϊόντα για νόθευση καυσίμων, διακινούσε νοθευμένα καύσιμα και εισήγαγε παράνομα αιθυλική αλκοόλη για τη νόθευση ποτών προχωρώντας σε 20 συλλήψεις, μεταξύ των οποίων και ο φερόμενος αρχηγός ενώ αναζητά ακόμη 10 άτομα.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εισήγαγαν από τη Βουλγαρία χημικά προϊόντα, με σκοπό τη νοθεία καυσίμων αλλά και αιθυλικής αλκοόλης, χωρίς την καταβολή φόρων και δασμών. Παράλληλα, εκμεταλλευόμενοι τη νόμιμη λειτουργία εταιρείας απολυμαντικών, λειτουργούσαν και παράνομο εργοστάσιο παρασκευής χημικών διαλυτών κατάλληλων για νόθευση καυσίμων.

Εγκληματική οργάνωση νόθευσης καυσίμων και ποτών – Η δράση τους

Ο φερόμενος αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης είχε στήσει τρεις διαφορετικές ομάδες οι οποίες έκαναν τα εξής:

Οι δύο ασχολούνταν με τη διοχέτευση χημικών διαλυτών σε πρατήρια υγρών καυσίμων, είτε μέσω της εισαγωγής τους από τη Βουλγαρία, είτε λειτουργώντας το παράνομο εργοστάσιο παραγωγής αυτών, ενώ η τρίτη στη μεταφορά λαθραίας αιθυλικής αλκοόλης σε ποτοποιίες, μέσω των οποίων ακολούθως διοχετεύονταν στην εγχώρια αγορά για κατανάλωση.

Βασικός χώρος των δραστηριοτήτων τους ήταν χώρος στάθμευσης φορτηγών στον Ασπρόπυργο. Εκεί κατέληγαν και οι χημικοί διαλύτες και τα νοθευμένα καύσιμα και η παράνομη αιθυλική αλκοόλη.

Η οργάνωση χρησιμοποιούσε ακόμη δύο χώρους στη Δυτική Αττική όπου έφθαναν από τη Βουλγαρία οι χημικοί διαλύτες. Στη συνέχεια μεταφέρονταν στον χώρο στον Ασπρόπυργο όπου όπου πραγματοποιούνταν η νόθευση του αγνώστου προελεύσεως καυσίμου.

Σε άλλο χώρο όπου υπήρχε έδρα εταιρείας η οποία λόγω της δραστηριότητάς της προμηθευόταν όλα τα απαραίτητα χημικά υλικά, για την παραγωγή παράνομων χημικών διαλυτών. Οι χημικοί διαλύτες αυτοί στη συνέχεια μεταφέρονταν στον χώρο στον Ασπρόπυργο για να διοχετευτούν με βυτιοφόρα υγρών καυσίμων στα πρατήρια.

Στις ίδιες εγκαταστάσεις αποθηκεύονταν και η παράνομη αιθυλική αλκοόλη. Από εκεί την παραλάμβανε η… αρμόδια υπο-ομάδα που τα παρέδιδε στη συνέχεια σε πελάτες ποτοποιίες και επιχειρήσεις εμπορίας αλκοολούχων ποτών.

Από την ΕΛΑΣ εκτιμάται ότι η εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε είχε παράξει τριάντα τόνους χημικών διαλυτών, τους οποίους είχε μεταφέρει στον χώρο στον Ασπρόπυργο και τους είχε μεταγγίσει σε βυτιοφόρο όχημα, το οποίο στη συνέχεια μετέβη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην Αθήνα.

Συνολικά κατασχέθηκαν

85.265 λίτρα χημικών διαλυτών, 12.101 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης άνευ νομίμων παραστατικών, 5.762 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης, 746 λίτρα λοιπών αλκοολούχων υγρών, 12 Ι.Χ.Ε., από τα οποία τα 6 απασχολούσαν, ενώ 3 θα αποσταλούν για εργαστηριακή εξέταση στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, 4 Ι.Χ. φορτηγά οχήματα, 2 βυτιοφόρα οχήματα, 4 κυνηγετικές καραμπίνες, 8 κινητά τηλέφωνα και το χρηματικό ποσό των 78.955 ευρώ.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ οι ποσότητες των παράνομων χημικών διαλυτών που διακινήθηκαν από την πρώτη υποομάδα ανέρχονται σε 111 τόνους και από τη δεύτερη σε 150 τόνους, ενώ οι δασμοί και οι λοιπές επιβαρύνσεις που στερήθηκε το Δημόσιο, τόσο από τις κατασχεθείσες όσο και από τις διακινηθείσες ποσότητες χημικών διαλυτών, λαθραίων καυσίμων, αιθυλικής αλκοόλης και λοιπών αλκοολούχων ποτών ξεπερνούν τα 1.200.000 ευρώ.

Τα συνθηματικά που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στις τηλεφωνικές τους συνομιλίες χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένα συνθηματικά.

«Φάρμακο»: Η αιθυλική αλκοόλη

«Νερό»: Αιθυλική αλκοόλη

«Νερό»: Οινόπνευμα

«Πάτερ»: Αποκαλούσαν έτσι αρχηγικό μέλος της οργάνωσης

«Μάγος»: Αποκαλούσαν έτσι συγκεκριμένο μέλος της οργάνωσης που θα τους έδινε πληροφορίες για τη νόθευση καυσίμων

«Υδραυλικός»: Προμηθευτής αιθυλικής αλκοόλης

Oι αποκαλυπτικοί διάλογοι του κυκλώματος

Αποκαλυπτικές είναι και συνομιλίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, φερόμενων μελών του κυκλώματος για την εισαγωγή, τη διανομή, τη διαδικασία νόθευσης και τις τιμές.

Μεταξύ των συνομιλιών υπάρχει μία ανάμεσα σε αρχηγικό μέλος και άλλο μέλος του κυκλώματος για ζημιά που προκλήθηκε από νοθευμένα καύσιμα:

100, 120 σε κάθε παλέτα λείπανε, κανονικά λείπανε γύρω πάνω από πεντακόσια εξήντα. Οκ.

Σε κάθε παλέτα, εκατόν, εκατόν είκοσι και τα πέντε κυβικά που φύγανε Καλαμάτα, γαμ@@@με ένα μαγαζί γιατί του είχαμε πει, ένα προς ένα δουλεύετε και όταν λέμε γαμ@@@κε το μαγαζί, άμα δεν είσαι εσύ κι εγώ ζητάνε αυτόν που το έστειλε να γαμ@@@ει. Και λέω, πάει αυτός, Θεσσαλονίκη είναι. Οκ.

Ένα μαγαζί γαμ@@@με στην Καλαμάτα, γιατί ένα προς ένα ούτε καθαρή βενζίνη είπαμε, ότι είναι ένας προς ένα, ότι έχει καθαρή βενζίνη μέσα.

Σε άλλους τους διαλόγους περιγράφουν τη διαδικασία νόθευσης των καυσίμων:

Ναι αλλά εσύ δεν έβαλες βενζίνη να δεις άμα θηλυκώνει Θηλυκώνει πώς δεν θηλυκώνει

Πού έβαλες βενζίνη εκεί;

Ναι

Ναι εννοείται πάντα το δοκιμάζω εγώ.

Ναι αλλά τώρα δεν θηλυκώνει εδώ μου στείλαν φωτογραφίες δεν είναι τα πράγματα σωστά για πες του στα 15 κυβικά να ρίξω μέσα μισό κυβικό μετουσιωμένη αιθυλική αλκοόλη ή πιο λίγο;

Σε άλλο διάλογο μέλος της οργάνωσης συνομιλεί με κάποιο άλλο ζητώντας του να επικοινωνήσει με τρίτο μέλος για να λάβει οδηγίες για τη νόθευση καυσίμων:

Μπορείς να πάρεις τον μάγο γιατί ξέχασα να του πω κάτι;

Πες το

Αν βάλουμε 20 κυβικά από αυτό το διαλυτικό και 10 κυβικά βενζίνη είναι εντάξει;

Τώρα θα τον ρωτήσω.

Σε άλλο διάλογό τους τα μέλη της οργάνωσης αναφέρονται στην τιμή της αιθυλικής αλκοόλης την οποία αποκαλούν «νερό» αναφερόμενοι στους Βούλγαρους προμηθευτες:

Βγήκε και η τιμή από πάνω. Προτείναμε 3,2

Από πάνω;

Από πάνω. Από εκεί βρε αγόρι μου, που έχει το νερό.

Ναι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments