Διεθνή

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πήρε το χρίσμα αλλά με διαρροές

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πήρε το χρίσμα αλλά με διαρροές

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Η πρόεδρος της Κομισιόν κέρδισε την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της ηγετικής πολιτικής ομάδας της ΕΕ, για να ηγηθεί της ισχυρής εκτελεστικής εξουσίας του μπλοκ για άλλα 5 χρόνια.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κέρδισε την υποστήριξη της ηγετικής πολιτικής ομάδας της ΕΕ, του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για να ηγηθεί της ισχυρής εκτελεστικής εξουσίας του μπλοκ για άλλα πέντε χρόνια.

Μοναδική υποψήφια στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, η Φον ντερ Λάιεν ανέφερε τον πόλεμο στην Ουκρανία,  την κρίση στη Γάζα που αποσταθεροποιεί τη Μέση Ανατολή και την άνοδο της Κίνας ως βασικές προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ενωση των 27 εθνών και των 450 εκατομμυρίων πολιτών.

«Οι φίλοι τού (ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία μας και να κλέψουν το μέλλον μας. Διασπείρουν μίσος πίσω από τα πληκτρολόγιά τους» δήλωσε μιλώντας στη σύνοδο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι.

«Η ειρηνική και ενωμένη Ευρώπη μας αμφισβητείται όσο ποτέ άλλοτε από λαϊκιστές, εθνικιστές, δημαγωγούς».

Από τα ηχεία της συνόδου ακουγόταν το τραγούδι των U2 «Beautiful Day» όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας: η Φον ντερ Λάιεν κέρδισε συγκεντρώνοντας 400 ψήφους υπέρ και 89 κατά – υπήρξαν δηλαδή αρκετές διαρροές, γεγονός που υπονομεύει το κύρος της.

Ολα τα κόμματα προετοιμάζονται για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου και το ίδιο κάνει και η Φον ντερ Λάιεν, η οποία αντιμετωπίζει και μια νέα πρόκληση: για πρώτη φορά θα πρέπει να κάνει προεκλογική εκστρατεία και να παρουσιαστεί στο ευρωπαϊκό κοινό ως η καλύτερη για το αξίωμα, κάτι που δεν είχε γίνει την περασμένη φορά.

Το 2019 είχε προταθεί και εκλεγεί από το ευρωκοινοβούλιο.

Θα είναι μια νέα εμπειρία για την 66χρονη γερμανίδα πολιτικό, η οποία σπάνια εμφανίζεται έξω από το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

Πολιτική κατεύθυνση

Από την πανδημία μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία η Φον ντερ Λάιεν οδήγησε την πολιτική κατεύθυνση και απάντηση της ΕΕ σε κάθε βήμα – στη διαδικασία αποξενώνοντας πολλά μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία την κατηγορούν ότι ενεπλάκη και σε θέματα που δεν ήταν της αρμοδιότητάς της.

Τώρα, στην προσπάθεια να επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία θα χρειαστεί την υποστήριξη των χωρών-μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μετά τις εκλογές θα δημιουργηθεί μια νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αυτή τη στιγμή η Φον ντερ Λάιεν θεωρείται φαβορί για να αναλάβει και πάλι το τιμόνι – θα πρέπει βέβαια πρώτα να εκφράσουν τη σύμφωνη γνώμη τους οι ηγέτες των 27 κρατών.

Στην ομιλία υποσχέθηκε να προωθήσει τις οικονομίες της ΕΕ, να περιορίσει τους λαθρεμπόρους που εμπλέκονται  στην παράτυπη μετανάστευση στο μπλοκ, να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και τις επιχειρήσεις, καθώς και να στηρίξει τους αγρότες την ώρα που το κόστος ζωής αυξάνεται.

Υποσχέθηκε επίσης περισσότερη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, η οποία μάχεται ενάντια στη ρωσική εισβολή για περισσότερα από δύο χρόνια.

«Ευημερία, ασφάλεια, δημοκρατία – αυτό είναι που νοιάζει τους ανθρώπους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές» είπε.

«Σε περιόδους αλλαγής η Ευρώπη προστατεύει και στηρίζει τους πολίτες της».

Αναμενόταν στην Κύπρο

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – που έκανε δήλωσε περήφανη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που «επανέφερε την Ελλάδα στον δρόμο της επιτυχίας» – αναμενόταν στην Κύπρο προκειμένου να επισκεφτεί υποδομές που σχετίζονται με τη λειτουργία του ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη Γάζα και ήταν προγραμματισμένο να παραθέσει ιδιωτικό δείπνο προς τιμήν της ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το λιμάνι της Λάρνακας θα αποτελέσει έναν από τους σταθμούς της επίσκεψής της.

Στο Βουκουρέστι βρέθηκε και ο πρόσφατα εκλεγμένος πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η μεταπολεμική εποχή της «ευδαιμονικής ηρεμίας» της Ευρώπης είχε παρέλθει.

«Ζούμε σε νέους καιρούς, σε μια προπολεμική εποχή» είπε.

Η Φον ντερ Λάιεν επικαλέστηκε τις αναμνήσεις του πατέρα της από τις καταστροφές στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για να προειδοποιήσει τους συμμετέχοντες ότι η Ευρώπη βρίσκεται για άλλη μια φορά σε μια κρίσιμη και επικίνδυνη καμπή της ιστορίας.

Θυμήθηκε τι έλεγε ο πατέρας της σε εκείνη και τα έξι αδέρφια της καθώς μεγάλωναν στο Βέλγιο, ότι «η Ευρώπη είναι τόσο πολύτιμη» και ότι η γενιά των παιδιών του «πρέπει να τη φροντίσει γιατί είναι το μόνο που έχουμε».

Πηγή:in.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments