Policy Briefs

Ισπανία: Συμφωνία Σάντσεθ και Καταλανών αυτονομιστών για το νόμο περί αμνηστίας

Ισπανία: Συμφωνία Σάντσεθ και Καταλανών αυτονομιστών για το νόμο περί αμνηστίας

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, ο αυτονομιστής Pere Aragonès, χαιρέτισε την Πέμπτη (7 Μαρτίου) την έγκριση του νέου νόμου περί αμνηστίας από την κοινοβουλευτική επιτροπή δικαιοσύνης την ίδια ημέρα.

Το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, το οποίο ηγείται ενός αριστερού συνασπισμού μειοψηφίας με την προοδευτική πλατφόρμα Sumar , κατέληξε σε συμφωνία με τα καταλανικά κόμματα ανεξαρτησίας για έναν νόμο αμνηστίας για τους αυτονομιστές με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους στο κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, Pere Aragonès, χαιρέτισε την Πέμπτη (7 Μαρτίου) την έγκριση του νέου νόμου περί αμνηστίας από την κοινοβουλευτική επιτροπή δικαιοσύνης την ίδια ημέρα.

«Είναι μια σπουδαία μέρα γιατί ο νόμος περί αμνηστίας βάζει τέλος στην καταστολή και σηματοδοτεί την αρχή του τέλους ενός εφιάλτη που οδήγησε σε φυλάκιση, εξορία και την απειλή που βαρύνει αρκετές εκατοντάδες ανθρώπους» επειδή υπερασπίστηκαν «την υπόθεση του ανεξαρτησία της Καταλονίας» , δήλωσε.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε μετά από εβδομάδες τεταμένων συνομιλιών, η κυβέρνηση θα δώσει χάρη στους Καταλανούς αυτονομιστές που έχουν κατηγορηθεί για εξέγερση και τρομοκρατία για το ρόλο τους σε ένα μη εγκεκριμένο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που διεξήχθη το 2017 και τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν.

Σε αντάλλαγμα για την αμνηστία, τα δύο κύρια αυτονομιστικά κόμματα της Καταλονίας, το δεξιό Μαζί για την Καταλονία (JxCat) και η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), στήριξαν την υποψηφιότητα του κ. Σάντσεθ για μια νέα τετραετία και θα δώσουν PSOE τις ψήφους που απαιτούνται για την απόκτηση της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο.

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας και αρχηγός του κόμματος JxCat, Carles Puigdemont, που ζει εξόριστος στο Βέλγιο, είχε αρνηθεί να υποστηρίξει τον κ. Sánchez χωρίς νόμο για την «πλήρη αμνηστία».

Η JxCat απέρριψε μια αρχική πρόταση τον Ιανουάριο, η οποία είπε ότι δεν προσέφερε αρκετές εγγυήσεις ότι οι αυτονομιστές δεν θα διωχθούν. 

Η τελική συμφωνία αμνηστίας καλύπτει “όλα τα πρόσωπα που συνδέονται με τη διαδικασία ανεξαρτησίας” και είναι “πλήρως σύμφωνη με το Σύνταγμα, το δίκαιο και τη νομολογία της ΕΕ και τα καλύτερα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα” , ανέφεραν τα κόμματα σε κοινή δήλωση την Πέμπτη.

Ο Πέδρο Σάντσεθ επέμενε επίσης εδώ και καιρό ότι η χάρη στους αυτονομιστές ήταν ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει η χώρα.

Ο ηγέτης του Partido Popular (PP) Alberto Nuñez Feijóo χαρακτήρισε τη συμφωνία «σκάνδαλο» την Πέμπτη.

Σε μια ομιλία του στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Βουκουρέστι αυτήν την εβδομάδα, κατηγόρησε την ισπανική κυβέρνηση ότι επέτρεψε να μείνουν ατιμώρητα «πολύ σοβαρά εγκλήματα» .

«Σήμερα, μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση θα αφήσει ατιμώρητα τα πολύ σοβαρά εγκλήματα κατά των θεμελίων της ΕΕ », δήλωσε ο κ. Núñez Feijóo.

Έντονη κριτική στον Ισπανό σοσιαλιστή πρωθυπουργό άσκησε ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Στην Ισπανία, ο κ. Sánchez γίνεται μαριονέτα του κ. Puigdemont […]. Ντροπή στον κ. Sánchez, ντροπή για τους σοσιαλιστές », δήλωσε ο κ. Weber στο Βουκουρέστι.

Ο αμφιλεγόμενος νόμος περί αμνηστίας θα μπορούσε να εγκριθεί από το ισπανικό κοινοβούλιο μέχρι τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments