Policy Briefs

Ιταλία: Πιθανή εκλογή Τραμπ διχάζει Μελόνι – Σαλβίνι

Ιταλία: Πιθανή εκλογή Τραμπ διχάζει Μελόνι – Σαλβίνι

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Η διαίρεση Μελόνι-Σαλβίνι φαίνεται βέβαιη, ιδιαίτερα όσον αφορά τη συζήτηση Μπάιντεν-Τραμπ στις ΗΠΑ.

Το ιδεολογικό χάσμα μεταξύ της Πρωθυπουργού και αρχηγού της Fratelli d’Italia, Τζόρτζια Μελόν, και του εταίρου της στο συνασπισμό και ηγέτη της Lega, Ματέο Σαλβίνι, συνεχίζει να διευρύνεται, ιδιαίτερα όσον αφορά τους διεθνείς πολιτικούς προσανατολισμούς τους.

Η περασμένη εβδομάδα ήταν μια κρίσιμη δοκιμασία για τον ιταλικό κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος ήταν ήδη τεταμένος από την ήττα στις εκλογές της Σαρδηνίας που κέρδισε το μέτωπο του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος των 5 Αστέρων.

Σε συνέντευξή του στο Euractiv Italy, ο Gianluca Pastori, αναπληρωτής ερευνητής στο Ιταλικό Ινστιτούτο Διεθνών Πολιτικών Σπουδών (ISPI), είπε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία γνωρίζει εδώ και καιρό εντάσεις διαφόρων φύσεων, οι οποίες τώρα έχουν « αποκαλυφθεί και τονιστεί» από την προοπτική τις ευρωεκλογές.

Η διαίρεση Μελόνι-Σαλβίνι φαίνεται βέβαιη, ιδιαίτερα όσον αφορά τη συζήτηση Μπάιντεν-Τραμπ των ΗΠΑ. Την 1η Μαρτίου, η πρωθυπουργός Giorgia Meloni πραγματοποίησε τη δεύτερη επίσκεψή της μέσα σε επτά μήνες για να συναντήσει τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής της G7 υπό την Ιταλία.

Παρά τον θεσμικό ρόλο της κυρίας Μελόνι, σαφώς σκοπεύει να ενισχύσει τους δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κ. Μπάιντεν. Ο ακροδεξιός Ιταλός ηγέτης και ο Δημοκρατικός πρόεδρος επιβεβαίωσαν δημοσίως την υποστήριξή τους ο ένας στον άλλον, λέγοντας ότι «υποστηρίζονται ο ένας τον άλλον».

Η κ. Παστόρι τονίζει τη στρατηγική στροφή της Μελόνι δηλώνοντας ότι «η Τζιώργια Μελώνη προσπάθησε εδώ και καιρό να πιστοποιήσει την εικόνα της ως ηγέτη της μετριοπαθούς δεξιάς».

Ο κ. Σαλβίνι, σύμμαχός του στην κυβέρνηση, υποστηρίζει ανοιχτά τον Ντόναλντ Τραμπ, ευθυγραμμιζόμενος με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν,  ο οποίος πρόσφατα ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συναντηθεί απευθείας με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, χωρίς να μιλήσει με κανέναν από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Σύμφωνα με την κα Pastori, η απόφαση της κας Meloni να συμμαχήσει τον Fratelli d’Italia με την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (CRE) είναι μέρος αυτής της λογικής και αποδείχθηκε πιο συμφέρουσα από την απόφαση του κ. Salvini να συμμαχήσει τον Σύνδεσμό του με την Ταυτότητα και τη Δημοκρατία (ID). ομάδα, παράλληλα με το Εθνικό Συλλαλητήριο.

Ο εμπειρογνώμονας σημειώνει επίσης ότι «η ευθυγράμμιση της κ. Μελόνι με τον «κύριο» αμερικανικό ρεπουμπλικανισμό ακολουθεί την ίδια λογική. Αυτή η στρατηγική επιλογή φαίνεται να έχει στόχο να καθησυχάσει τμήματα του «μετριοπαθούς» ιταλικού εκλογικού σώματος που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της. Από την άλλη πλευρά, η κ. Pastori πιστεύει ότι οι στενοί δεσμοί της κ. Meloni με τον κ. Μπάιντεν ανταποκρίνονται στις θεσμικές ανάγκες, ειδικά δεδομένου του ρόλου της Ιταλίας στη G7 φέτος.

Οι προσπάθειες του κ. Σαλβίνι

Παρά την έντονη αντι-παγκοσμιοποίηση της κας Μελόνι κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της, το συντηρητικό, δεξιό εθνικό κόμμα της, Fratelli d’Italia, έχει υιοθετήσει μια πιο παγκοσμιοποιημένη προσέγγιση από τότε που κέρδισε τις εκλογές.

«Είναι σημαντικό ότι ο Ματέο Σαλβίνι εξέφρασε την επιθυμία του για νίκη του Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου κατά την επίσκεψη της κυρίας Μελόνι στην Ουάσιγκτον, η οποία δεν παρέλειψε να φέρει σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό», συνεχίζει.

Η κ. Pastori προτείνει ότι ενώ οι διαφορές μεταξύ της κας Meloni και του κ. Salvini σχετικά με τις εκλογές στις ΗΠΑ είναι αμφιλεγόμενες, δεν πιστεύει ότι θα προκύψει κρίση αποκλειστικά εξαιτίας αυτού του ζητήματος.

Αναλογιζόμενος την επίσκεψη του Βίκτορ Όρμπαν — στενού συμμάχου της Τζόρτζια Μελόνι — στον Ντόναλντ Τραμπ, η κ. Παστόρι παρατηρεί ότι οι σχέσεις του μεγιστάνα με τον κ. Σαλβίνι και τη Λέγκα φαίνονται πολύ πιο χαλαρές.

Η προσπάθεια του κ. Σαλβίνι να κεφαλαιοποιήσει τις επιτυχίες του κ. Τραμπ για να ενισχύσει την εικόνα του ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου θεωρείται από τους αναλυτές ως στρατηγικός ελιγμός στο πλαίσιο της φθίνουσας δημοτικότητας της Λέγκας και ως ένας τρόπος να αναγνωριστεί ως πραγματικός ηγέτης της Ιταλίας αμέσως μετά. Η εξέλιξη της κας Μελώνης σε πιο μετριοπαθείς θέσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments