Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Αδιαφορία μελών για τις νομαρχιακές – Κάτω από10% η συμμετοχή

ΣΥΡΙΖΑ: Αδιαφορία μελών για τις νομαρχιακές – Κάτω από10% η συμμετοχή

Πηγή Φωτογραφίας: [364104] ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 / ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ηχηρό μήνυμα της αδιαφορίας στελεχών και μελών απέναντι στις χθεσινές, εσωκομματικές κάλπες

Παρά τη νωπή εμπιστοσύνη που έλαβε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από το πρόσφατο Συνέδριο, η μεγάλη εικόνα ήταν μάλλον αποκαρδιωτική για την Κουμουνδούρου χθες, καθώς η συμμετοχή των μελών στη διαδικασία για συντονιστικά και νομαρχιακές, ανήλθε, κατά πληροφορίες, σε ποσοστό 8% – 10% σε όλη τη χώρα.

Για τα πιο έμπειρα κομματικά στελέχη, το μήνυμα της αδιαφορίας των στελεχών και των μελών του κόμματος για τη χθεσινή κάλπη είναι “κακός οιωνός στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές”, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν. Το επίπεδο της συμμετοχής της βάσης μπορεί να διαβαστεί, αφενός, ως αντίδραση στις πρακτικές της νέας ηγεσίας στο εσωτερικό του κόμματος και σε επίπεδο λόγου και αφετέρου, ως παρατεταμένη εσωστρέφεια.

Ταυτόχρονα, τόσο οι κομματικές δομές όσο και η βάση των μελών του κόμματος φάνηκε να βρίσκονται σε κατάσταση αποδέσμευσης, καθώς έξι έως επτά νομαρχιακές οργανώσεις φέρονται να μην έχουν συγκεντρώσει ούτε καν τον απαιτούμενο αριθμό υποψηφίων. Με δεδομένο ότι έχουν περάσει μόλις έξι μήνες από τη μάχη για τη διαδοχή του πρώην αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, η κατάσταση είναι ακόμη πιο σοβαρή, καθώς στις εσωκομματικές εκλογές που κέρδισε ο Στέφανος Κασσελάκης τον περασμένο Σεπτέμβριο, περίπου 150.000 μέλη του κόμματος προσήλθαν στις κάλπες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κουμουνδούρου φέρεται να έχει χάσει την επιρροή της σε περίπου 120.000 μέλη του κόμματος, ενώ ακόμη και οι τοπικοί σύμβουλοι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπόρεσαν να κινητοποιήσουν ούτε τον παραδοσιακό πυρήνα στις οργανώσεις βάσης λόγω της ανεξέλεγκτης παθητικότητας. Κάποιοι λένε ότι σε αυτή την κατάσταση συνέβαλε και η έλλειψη ενεργού υποστήριξης του Κασσελάκη στη χθεσινή διαδικασία. Και από την άλλη πλευρά, υπήρξε η επιλογή προσώπων που θα παίξουν σημαντικό ρόλο για την Αντιπολίτευση. Υπό αυτό το πρίσμα, την ευθύνη για την έκβαση της χθεσινής διαδικασίας φαίνεται να έχουν τα νέα στελέχη που παίζουν βασικούς ρόλους στο ΠΣ ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γιάννης Βουλγαράκης, ο οποίος αντικατέστησε τον Γιώργο Βασιλειάδη στη θέση του οργανωτικού γραμματέα.

Μερίδιο ευθύνης καταλογίζουν ορισμένοι και στους «σκιώδεις γραμματείς» του κόμματος, όπως τους αποκαλούν οι άσπονδοι σύντροφοί τους, μιλώντας για τους Πάνο Ρήγα και Νίκο Σκορίνη, σε σχέση με τις χθεσινές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες. Ενδεικτικά της προσέλευσης ήταν τα ίδια τα αποτελέσματα, καθώς στην Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας Αθήνας, σε σύνολο περίπου 16.600 μελών της, ψήφισαν 1.346 μέλη. Αντίστοιχα, στο Γαλάτσι, ψήφισαν μόλις 51 μέλη. Ελλείψει ενδιαφέροντος, στη Σάμο, την Πέλλα, την Καβάλα και τη Δράμα τα νέα νομαρχιακά όργανα εκλέχτηκαν μάλλον συναινετικά, ενώ στην Ηλιούπολη φέρονται να ψήφισαν 197 από τους 1767 εγγεγραμμένους, στο Ίλιον 101 από τους 2400 εγγεγραμμένους, στην Νίκαια 175 από τους 1361 εγγεγραμμένους και στην Άρτα 578 από 2.400 εγγεγραμμένους, μέχρι αργά χθες το απόγευμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments