Οικονομία

ECOFIN: Συμφωνία για τις βασικές αρχές του προϋπολογισμού της ΕΕ

ECOFIN: Συμφωνία για τις βασικές αρχές του προϋπολογισμού της ΕΕ

Πηγή Φωτογραφίας: freepik.com//European Flag Ruffled Beautifully Waving Macro Close-Up Shot

«Ο προϋπολογισμός για το 2025 θα πρέπει να είναι ρεαλιστικός, σύμφωνος με τις πραγματικές ανάγκες», τονίζεται, μεταξύ άλλων, στα συμπεράσματα της συνεδρίασης των υπ. Οικονομικών της ΕΕ.

Συμφωνία για τις κατευθυντήριες γραμμές του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2025 υπήρξε στο σημερινό ECOFIN. Οι εγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές θα παράσχουν πολιτική καθοδήγηση στην Επιτροπή κατά την προετοιμασία του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, όπως αναφέρει η ανακοίνωση μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης των υπ. Οικονομικών της ΕΕ.

Στα συμπεράσματά του, το ECOFIN υπογραμμίζει ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2025 διαδραματίζει καίριο ρόλο στην ανάπτυξη και υλοποίηση των μακροπρόθεσμων στόχων και των πολιτικών προτεραιοτήτων που έχουν συμφωνηθεί από την Ένωση. Παράλληλα επιβεβαιώνει εκ νέου ότι η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη να παράσχει, μαζί με τους εταίρους της, οικονομική ανακούφιση στην Ουκρανία, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, και να στηρίξει την ανθεκτικότητα και τη μακροπρόθεσμη ανοικοδόμησή της.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο προϋπολογισμός για το 2025 θα πρέπει να είναι ρεαλιστικός, σύμφωνος με τις πραγματικές ανάγκες, να διασφαλίζει τη συνετή κατάρτιση του προϋπολογισμού και να αφήνει επαρκή περιθώρια στο πλαίσιο των ανώτατων ορίων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων περιστάσεων και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Ένωσης. Ταυτόχρονα, ο προϋπολογισμός για το 2025 θα πρέπει να παρέχει επαρκείς πόρους για να διασφαλιστεί η υλοποίηση των προγραμμάτων της Ένωσης και να καταστεί δυνατή η έγκαιρη πληρωμή των υποχρεώσεων που έχουν ήδη αναληφθεί στο πλαίσιο του τρέχοντος ΠΔΠ.

«Το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να ευθυγραμμίσει το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 με το αποτέλεσμα της συμφωνίας για την αναθεώρηση του ΠΔΠ 2021-2027, όπως περιγράφεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης Φεβρουαρίου 2024. Εν προκειμένω, το Συμβούλιο υπογραμμίζει την ανάγκη να προσδιορίσει η Επιτροπή τις ανακατατάξεις που είναι αναγκαίες για τη χρηματοδότηση των προτεραιοτήτων που καθορίζονται στην αναθεώρηση του ΠΔΠ, καθώς και τις αποδεσμεύσεις που διατίθενται εκ νέου.

Το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να λάβει υπόψη και να αποτυπώσει στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 όλες τις κοινά συμφωνηθείσες προτεραιότητες στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης Φεβρουαρίου 2024», σημειώνεται στην ανακοίνωση των συμπερασμάτων της συνεδρίασης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments