Πολιτική

Οι προσδοκίες της Ελλάδας από την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Οι προσδοκίες της Ελλάδας από την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: [365629] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Τετ - α - τετ Μητσοτάκη και Ερντογάν μεταξύ 9 και 18 Μάϊου.

Έχουν περάσει τρεις μήνες από τη Διακήρυξη των Αθηνών περί σχέσεων καλής γειτονίας, που υπέγραψαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, μια σημαντική συμφωνία στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, για συνέχιση των εποικοδομητικών διαβουλεύσεων, αποχή από ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς με φιλικό τρόπο.

Αθήνα και Άγκυρα εμφανίζονται έτοιμες να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, διατηρώντας το καλό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών, παράλληλα με την αποφυγή των εντάσεων στο Αιγαίο.

Η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μπουράκ Ακσαπάρ συναντήθηκαν για να εξετάσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα και να βάλουν τις τελευταίες πινελιές στα πρώτα σημεία της ημερήσιας διάταξης που θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες.

Αν και οι εκπρόσωποι των δύο κυβερνήσεων απέφυγαν να αναφερθούν στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, τόσο η κυρία Παπαδοπούλου όσο και ο Ακσαπάρ συμφώνησαν ότι θα ήταν επιθυμητό να αποφευχθούν δηλώσεις αξιωματούχων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στο καλό κλίμα, το οποίο έχει διαμορφωθεί μεταξύ των δύο χωρών.

Εν όψει της πέμπτης κατά σειρά συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι δύο απεσταλμένοι σε Αθήνα και Άγκυρα συμφώνησαν να εκμεταλλευτούν το σημερινό ευνοϊκό κλίμα διερευνώντας περαιτέρω τομείς διμερούς και διεθνούς συνεργασίας, όπως είναι η πολιτική προστασία και η μετανάστευση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο, παρακολουθούν στενά το πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενόψει και των προσεχών δημοτικών εκλογών στις 31 Μαρτίου.

Οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του ομιλίας στη Σμύρνη ο οποίος χαρακτήρισε την πόλη «τον τόπο της νίκης του εθνικού αγώνα», που «οδήγησε τον εχθρό στη θάλασσα», ερμηνεύονται από διπλωματικούς παράγοντες ως «αναμενόμενη αναγκαιότητα» για τον κ. Ερντογάν στην προσπάθειά του να ανακτήσει το κόμμα του τον έλεγχο της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, τις οποίες έχασε στις δημοτικές εκλογές του 2019 από τους κεμαλιστές.

Έτσι, 22 ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, η ανελέητη μάχη κατά του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου έχει ήδη ξεκινήσει, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μάχη στήθος με στήθος μεταξύ του Ιμάμογλου και του Μουράτ Κουρούμ, με τους αντιπάλους του αντιπάλους του κυβερνώντος ΑΚΡ στην Άγκυρα, τη Σμύρνη, τη Μερσίνα, την Αττάλεια και την Αντιόχεια. Η αναμέτρηση αναμένεται να είναι ένα εκλογικό ντέρμπι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments