Πολιτική

Τρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη / Ηχηρή καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη / Ηχηρή καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πηγή Φωτογραφίας: [367406] ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ROBERTA METSOLA ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Έκτακτη συζήτηση πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ύστερα από πρόταση των Πρασίνων

Ηχηρό μήνυμα καταδίκης από το Ευρωκοινοβούλιο για την τρανφοβική επίθεση όχλου κατά δύο queer ατόμων στη Θεσσαλονίκη, το βράδυ του Σαββάτου. Το θέμα συζητήθηκε στην Ολομέλεια, σε έκτακτη συνεδρίασή της χθες Τετάρτη, ύστερα από πρόταση της ευρωομάδας των Πρασίνων που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, με τον Κώστα Αρβανίτη να υπογραμμίζει ότι «αυτά συμβαίνουν με μαθηματική ακρίβεια όταν η εξουσία επωάζει το αυγό του φιδιού».

Περισσότεροι από 30 ευρωβουλευτές, προερχόμενοι από όλους τους χώρους του δημοκρατικού τόξου, ζήτησαν την ποινική καταδίκη των δραστών. Από την πλευρά της, η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία σε αυτά τα θέματα είναι ξεκάθαρη και αρμόδια για αυτά τα περιστατικά είναι η δικαιοσύνη.

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει ανησυχητική άνοδο στη ρητορική μίσους και τα εγκλήματα μίσους με στόχο πολίτες ΛΟΑΤΚΙ+ καθώς και οργανώσεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ τόσο παγκοσμίως όσο και εντός της ΕΕ» ανέφερε η Ελίζα Φερέιρα, τονίζοντας πως αποτελούν «ευθεία απειλή» στις κοινωνίες μας, «οι οποίες έχουν ιδρυθεί με βάση τις αρχές της ισότητας και του σεβασμού». «Η Κομισιόν παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της με στόχο τη διαβεβαίωση ότι ο καθένας μπορεί να είναι όποιος θέλει, να αγαπά όποιον θέλει χωρίς φόβο διάκρισης ή βίας» σημείωσε. Τέλος, η Ελίσα Φερέιρα επισήμανε ότι πριν από τέσσερα χρόνια έγινε ένα αποφασιστικό βήμα με την υιοθέτηση της πρώτης στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ στην ΕΕ.

Κώστας Αρβανίτης: Αυτά συμβαίνουν με μαθηματική ακρίβεια όταν η εξουσία επωάζει το αυγό του φιδιού

«Όποιος δεν έχει μάτια για να δει, θα τα βρει για να κλάψει. Αλλά τότε θα είναι πολύ αργά για δάκρυα» υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Αρβανίτης, υπενθυμίζοντας την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, που πριν από έξι χρόνια άφησε την τελευταία του πνοή. «Ο διακόπτης γύρισε, τα δικράνια σηκώθηκαν και ο όχλος κυνηγάει μάγισσες, 50 μέτρα από το αστυνομικό τμήμα. Το διαφορετικό δεν ενοχλεί απλώς, το διαφορετικό θέλουν πλέον να το τρομοκρατήσουν, να το εξευτελίσουν, να το εξαφανίσουν. Αυτά συμβαίνουν με μαθηματική ακρίβεια όταν η εξουσία επωάζει το αυγό του φιδιού» σημείωσε.

«Αυτά συμβαίνουν όταν πολιτικοί και παρατάξεις υιοθετούν ρητορική και πρακτικές των πιο μαύρων σελίδων της ευρωπαϊκής ιστορίας. Μέρες ’35. Είναι η ποινικοποίηση της διαφορετικότητας, είναι η ποινικοποίηση της φτώχειας. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Φτώχεια, ακρίβεια, κοινωνικό κράτος υπό κατάρρευση, πολιτικό σύστημα σε διαρκή κρίση αναξιοπιστίας, θεσμοί σε αποδιοργάνωση, εκτροχιασμένο κράτος δικαίου, fake news και κατασκευασμένοι εσωτερικοί εχθροί» τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τον λόγο από τους Έλληνες ευρωβουλευτές πήραν ακόμη οι Κώστας Παπαδάκης (ΚΚΕ), Δημήτρης Παπαδημούλης (Αριστερά), Πέτρος Κόκκαλης (Πράσινοι) και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ). Ισχυρό μήνυμα έστειλε και η Σοφί Ιντ’ Βελτ (Renew).

«Η πολιτική επένδυση των εγγονών του Χίτλερ και του Μουσολίνι σε αυτή τη ρητορική μίσους που γεννά βία δεν θα κερδίσει» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης.

«Αυτή δεν είναι η δική μας Ευρώπη. Η Ευρώπη της βίας και της μισαλλοδοξίας είναι η Ευρώπη της άκρας δεξιάς. Είναι η Ευρώπη της Λεπέν, του Όρμπαν και της Μελόνι. Και σε αυτή πρέπει να βάλουμε ξανά ανάχωμα» είπε ο Πέτρος Κόκκαλης.

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, που υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προωθήσει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας, φέρνοντας ως παράδειγμα τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments