Policy Briefs

Γερμανία: Ρήγματα στον κυβερνητικό συνασπισμό λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Γερμανία: Ρήγματα στον κυβερνητικό συνασπισμό λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Αποκλίσεις απόψεων μεταξύ SPD και Πρασίνων.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας διχάζεται ολοένα και περισσότερο σχετικά με την πολιτική της Ουκρανίας, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς να παλεύει τώρα με τους εταίρους του στο συνασπισμό για να αμβλύνουν τη στάση του όσον αφορά την υποστήριξη της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρα. 

Η ομιλία της περασμένης εβδομάδας του κοινοβουλευτικού ηγέτη του SPD, Rolf Mützenich, στην οποία ρώτησε ρητορικά αν δεν ήταν καιρός να “σκεφτούμε πώς να παγώσουμε έναν πόλεμο και να τον τερματίσουμε αργότερα” , πυροδότησε διαμάχη εντός του κυβερνώντος συνασπισμού.

Αν και προσπάθησε να παραιτηθεί από τα σχόλιά του το Σάββατο (16 Μαρτίου), οι εταίροι του στο συνασπισμό φοβούνται ότι η δήλωση μπορεί να σηματοδοτήσει μια αλλαγή στην πολιτική του SPD έναντι της Ουκρανίας.

«Τα απαξιωτικά σχόλια του κ. Mützenich για εκείνους εντός του συνασπισμού που σκέφτονται διαφορετικά και τα ανέμπνευστα λόγια του για το πάγωμα της σύγκρουσης, καθώς και η κυβερνητική δήλωση της Καγκελαρίου, αποτελούν σημείο καμπής στην εξωτερική πολιτική », δήλωσε ο Michael Georg Link, αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας. του Ελεύθερου Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP), στο Tagesspiegel την Κυριακή (17 Μαρτίου).

Την περασμένη εβδομάδα, ο Scholz υπερασπίστηκε σθεναρά την απόφασή του να μην στείλει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία, προκαλώντας κριτική από τους εταίρους του στο συνασπισμό.

«Τι αξίζει ακόμα το « Zeitenwende» αν ΜΜ. Ο Scholz και ο Mützenich βοηθούν την Ουκρανία μόνο αρκετά για να την αποτρέψουν προς το παρόν; »

Ο κ. Scholz ανακοίνωσε το «Zeitenwende» —ή μεγάλη αλλαγή— μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, για να σηματοδοτήσει μια πλήρη αναπροσαρμογή της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής.

Η έκκληση του κ. Mützenich για πάγωμα του πολέμου στην Ουκρανία προκάλεσε επίσης σημαντική αρνητική αντίδραση από τον άλλο εταίρο του συνασπισμού, τη Ρικάρντα Λανγκ, ηγέτη των Πρασίνων, η οποία είπε στην Die Welt ότι αυτές οι δηλώσεις σηματοδοτούν μια «  υποτροπή στην παλιά ρωσική πολιτική των σοσιαλδημοκρατών. ” .

Το Σάββατο (16 Μαρτίου), οι ηγέτες του SPD συναντήθηκαν και υπερασπίστηκαν την άποψη του αρχηγού της ομάδας τους.

Ενώ τόνισε την ακλόνητη υποστήριξη του κόμματός της προς την Ουκρανία, η Σάσκια Εσκέν, ηγέτης του SPD, ανέφερε ότι το κόμμα ”  συμμερίζεται φυσικά και την φιλοδοξία για ειρήνη” . Πρόσθεσε ότι το SPD καλεί επίσης τον Ρώσο πρόεδρο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα CDU μπήκε επίσης στη σύγκρουση, προειδοποιώντας ότι το SPD δοκιμάζει επί του παρόντος τα νερά προτείνοντας το πάγωμα της σύγκρουσης. Σύμφωνα με τον Roderich Kiesewetter, εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής του CDU, το SPD εξακολουθεί να έχει πρόβλημα με τον «ρομαντικισμό της Ρωσίας που μας πιάνει τρομερά τη διαφορά στη Γερμανία» .

Εν τω μεταξύ, ο δισταγμός του κ. Scholz να προμηθεύσει πυραύλους Taurus συνεχίζει να προκαλεί σύγκρουση εντός του συνασπισμού.

Την Παρασκευή (15 Μαρτίου), ο  ιστότοπος t-online αποκάλυψε πολύ ευαίσθητες πληροφορίες που θα δικαιολογούσαν τον δισταγμό του κ. Scholz να παραδώσει πυραύλους Taurus. Το άρθρο περιείχε πληροφορίες από μυστική συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας της Bundestag, υπό την επιφύλαξη αυστηρής εμπιστευτικότητας.

Αν και δεν είναι σαφές ποιος διέρρευσε τις πληροφορίες, τα μέλη των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων της Επιτροπής Άμυνας έσπευσαν να επικρίνουν σκληρά την απόφαση. Η Marie-Agnes Strack Zimmermann, φιλελεύθερη βουλευτής και πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας, απείλησε ακόμη και να κινηθεί νομικά.

«Η διαρροή πληροφοριών από μια μυστική συνεδρίαση της επιτροπής δεν είναι ασήμαντο αδίκημα. Οι διώξεις συνεχίζονται. Όποιος προδίδει μυστικά για να προωθήσει τη δική του ατζέντα δεν έχει θέση στο Κοινοβούλιο », είπε στο X.

Μίλησε και ο συνάδελφός του από τους Πράσινους.

«Εδώ είναι κάποιος που έχει πολύ προφανή συμφέροντα και που μιλά για μια απόρρητη συνάντηση και που λέει πράγματα που είναι πολύ παραμορφωμένα, για να το θέσω ήπια », είπε η βουλευτής των Πρασίνων Agnieszka Brugger επίσης στο X.

«Ακόμη και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις απόρρητες πληροφορίες, εξακολουθώ να πιστεύω ότι η παράδοση του Ταύρου έχει καθυστερήσει πολύ », πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments