Γεωπολιτικά

Guterres: Ο πλανήτης ζει στη σκιά μιας νέας πυρηνικής Aποκάλυψης

Guterres: Ο πλανήτης ζει στη σκιά μιας νέας πυρηνικής Aποκάλυψης

Πηγή Φωτογραφίας: U.N. Secretary-General Antonio Guterres attends a news conference after a 5+1 Meeting on Cyprus at the United Nations in Geneva, Switzerland April 29, 2021. REUTERS/Denis Balibouse

Ο Guterres επανέλαβε την έκκλησή του να εφαρμοστούν όλες οι δεσμεύσεις για τον πυρηνικό αφοπλισμό

Η σκιά της πυρηνικής αποκάλυψης, η οποία φάνηκε πάνω από την ανθρωπότητα τον περασμένο αιώνα, φαίνεται να επανέρχεται, διαμηνύει σε αγωνιώδη τόνο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres. «Γεωπολιτικές διαφορές, αδυσώπητος ανταγωνισμός εξοπλισμών <…> έχουν δημιουργήσει ένα απόλυτο αδιέξοδο», τόνισε σχετικά, μιλώντας στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό. «Οι στρατοί αναπτύσσουν τρομακτικές εφαρμογές νέων και αναδυόμενων τεχνολογιών – συμπεριλαμβανομένων της τεχνητής νοημοσύνης και των αυτόνομων οπλικών συστημάτων», εξήγησε αναφερόμενος στην επικινδυνότητα των νέων οπλικών συστημάτων.

«Η πυρηνική σκιά που φάνηκε πάνω από την ανθρωπότητα τον περασμένο αιώνα επέστρεψε», επεσήμανε χαρακτηριστικά, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. «Ορισμένοι πολιτικοί υπονοούν τακτικά ότι είναι πλήρως προετοιμασμένοι να εξαπολύσουν την πυρηνική κόλαση – μια εξωφρενική απειλή που ο κόσμος πρέπει να καταδικάσει με σαφήνεια και βία», συνέχισε ο επικεφαλής του ΟΗΕ, αφήνοντας αιχμές προς τους ηγέτες του πλανήτη. Παράλληλα, ο Guterres επανέλαβε την έκκλησή του να εφαρμοστούν όλες οι δεσμεύσεις για τον πυρηνικό αφοπλισμό, μεταξύ άλλων και η Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, και να τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών.

Υπενθυίζεται ότι τον Οκτώβριο, το Υπουργείο Ενέργειας των Η.Π.Α. γνωστοποίησε πως διεξήγαγε μια «υπόγεια χημική έκρηξη» στη Νεβάδα για να βελτιωθεί η ικανότητα των ΗΠΑ να ανιχνεύουν πυρηνικές εκρήξεις χαμηλής απόδοσης σε όλο τον κόσμο. Επ’ αυτού, ο Vladimir Yermakov, διευθυντής του τμήματος μη διάδοσης και ελέγχου των όπλων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι η Ρωσία πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν εγκαταλείπουν την ιδέα της διεξαγωγής πυρηνικής δοκιμής.

Ενώ τον Φεβρουάριο, ο Gennady Gatilov, απεσταλμένος της Ρωσίας στο γραφείο του ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς στη Γενεύη, υπεμθυμίζεται ότι η Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό δεν έχει εναλλακτική λύση, αλλά το ουσιαστικό έργο της επί του παρόντος παρεμποδίζεται από την έλλειψη ενδιαφέροντος ή πολιτικής βούλησης της συλλογικής Δύσης να αναπτύξει αποτελεσματικά νομικά δεσμευτικά όργανα για τον έλεγχο των όπλων.

Το πρόβλημα, υποστήριξε ο διπλωμάτης, είναι ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, καθώς ακολουθούν μια πολιτική για να εξασφαλίσουν την παγκόσμια ηγεμονία τους, στοχεύουν στην επίτευξη συντριπτικής οικονομικής, πολιτικής και, κυρίως, στρατιωτικής υπεροχής έναντι άλλων κέντρων εξουσίας που κερδίζουν γρήγορα διεθνή εξέχουσα θέση, επομένως δεν θέλουν να δεσμευτούν από πρόσθετες νομικές υποχρεώσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments